Royal Dutch Shell twijfelt of ze onder de huidige regels van beurswaakhond SEC de doelstelling voor het vervangen van de oliereserves gaat halen. Onconventionele velden, zoals oliezanden, mogen volgens die regels niet tot de reserves gerekend worden.

Toch zal Shell juist daarvoor kiezen, als dat interessanter blijkt dan de gewone velden.. (Tel, p.27 – AD, p.17)Weer zo’n voorbeeld van goedbedoelde? regels die verkeerd gaan uitpakken;
Want als je volgens de beursregels geen nieuwe, onconventionele reserves mee mag tellen, zullen de bedrijven die zich alleen op conventionele reserves richten, het beter doen dan de onconventionele vernieuwers. Het loont dus, vanwege de regels om niet vernieuwend bezig te zijn.
Waarna we dan weer nieuwe regels gaan maken om de innovatie te stimuleren die dan weer…

2 REACTIES

  1. Ik denk dat beleggers en aandeelhouders daar toch wel een beetje doorheen kunnen prikken toch?

  2. Dat een overheidsinstelling niets te maken heeft met die regels lijkt me duidelijk. Maar het maakt voor een belegger wel wezenlijk verschil of de opgegeven reserves makkelijker (goedkoper) te winnen zijn, of slechts rendabel bij een hogere olieprijs. Of spreek ik nu onzin?

Comments are closed.