Alle aanstekers die in Europa in de handel zijn, moeten binnenkort voorzien zijn van een soort kinderslot. Verder komt er een verbod op aanstekers in de vorm van speelgoed.

De nieuwe regels, die de Europese Commissie als dagelijks EU-bestuur donderdag heeft vastgesteld, gaan over tien maanden in.

Het voorschrift geldt ook voor alle wegwerpaanstekers. Fabrikanten moeten hun product zo in elkaar steken, dat iemand twee handelingen moet verrichten om een vuurtje te krijgen. Volgens een woordvoerder van de Commissie worden die momenteel al geproduceerd, al zijn ze in Europa nog nauwelijks te koop. Het kinderslot komt er bijvoorbeeld op neer dat een roker eerst het wieltje van de aansteker naar beneden moet drukken en dan pas eraan kan draaien.

Gelukkig, de Europese regelmakers zijn er nog. Natuurlijk moet je eerst problemen creëren waar er geen zijn. Voor zij die aan een politieke carrière denken is het belangrijk te weten hoe dit in zijn werk gaat.

1) Neem een willekeurig item dat een ‘maatschappelijk probleem’ zou kunnen vormen.
2) Transformeer het in een soort van crisis, liefst onderbouwd met een dramatische gebeurtenis, want daarmee geef je het extra cachet, krijg je extra aandacht en trek je de twijfelaars over de streep.
3) Werp je op als de verlosser en presenteer een oplossing.
4) Implementeer de oplossing snel, zonder rekening te houden met eventuele neveneffecten.
5) Herhaal.

Een andere oplossing voor bovengenoemd probleem zou kunnen zijn: Laat je aansteker niet slingeren als er kinderen aanwezig zijn. Neem je eigen verantwoordelijkheid. Maar dat is natuurlijk te simpel en levert tevens geen extra regeltjes op, waardoor er ambtenaren overbodig dreigen te worden.

16 REACTIES

 1. Dit EU decreet discrimineert slimmere kinderen, die zich al snel de benodigde handelingen eigen zullen maken en zichzelf daarmee in levensgevaar zullen brengen.

  Verplichte lobotomies zullen wellicht een oplossingen zijn.

 2. [1] Toch wel toegepast op de Eurocraten? (die lobotomies). Als je kijkt naar de stroom idiote EU regels ga je denken dat ze iets vreemds door het eten of Brusselse drinkwater mengen. Of worden die lui zo geboren?

 3. [2] Volgens mij hebben de Eurocraten al lobotomies gehad.

  Om eerlijk te zijn, ik begrijp niet wat die lui bezielt; het gaat mijn begripsvermogen te boven.

 4. Alleen al het feit dat de hooggeplaatste EU dames en heren zich in het licht van hun meer dan riante maandelijkse toelage laten lenen voor dit soort absurdistisch gedrag, voorspelt wat vele schrijvers op deze site al hadden voorzien: de Europese leiders zijn verworden tot volslagen idioten met een totaalgebrek aan schaamtegevoel. How low can you go?

 5. … én zó ben ik dús al jaren de stellige mening toegedaan dat elk mens één zeer duidelijke gebruiksaanwijzing om de nek dient te dragen zodat je van te voren precies weet of iemand wél of niét gevaarlijk is.

  … én zo ben ik dús al jaren de stellige mening toegedaan dat alle films over dieren dienen te worden vernietigd daar dit mensen mogelijk of foute ideeën kan brengen.

  Verder: auto’s net als bij andere gevaarlijke producten vol met waarschuwings-stickers en óók airbags aan de buitenkant.
  Luciferdoosjes met veiligheids-sluiting.
  Nogal sexy vrouwen aangeven wegens ongewenst aanstootgevend gedrag.

 6. Zo creerde ook Dokter Frankenstein, die een mens wou maken, een monster. De EU is de zoveelste droom die in een nachtmerrie verandert.

 7. Dus aanstekers in de vorm van een pistool mogen niet meer? Want neppistolen mogen alleen als ze duidelijk eruitzien als speelgoed.
  Het neemt ook steeds meer bizarre vormen aan. Heeft iemand uitgerekend wat de kosten van handhaving etc. zijn? En het aantal (vergader)uren wat hiermee gemoeid is geweest. En het tijdverlies van mensen die zich druk over maken? Is de chocoladesigaret nou inmiddels verboden?

 8. ‘Blootcafé’ Teasers in Amsterdam moet dicht

  Gepubliceerd op maandag 15 mei 2006

  AMSTERDAM (ANP) – Het populaire ‘blootcafé’ Teasers in het centrum van Amsterdam moet de deuren sluiten. Het erotisch getinte amusement past niet langer in het bestemmingplan van het Damrak.

  Dit bevestigde een woordvoerster van de gemeente naar aanleiding van een artikel van maandag in het Parool. Ook heeft het landelijk bureau Bibob, dat onderzoek doet naar malafide ondernemingspraktijken, een negatief advies aan de gemeente gegeven over de horecagelegenheid.

  De gemeente heeft de eigenaren tot 23 mei de tijd gegeven om het café vrijwillig op te doeken. Geven ze daar geen gehoor aan, dan worden de ramen en deuren dichtgetimmerd. Teasers is een pleisterplek voor toeristen vanwege de schaars geklede serveersters.

 9. Nu nog op elke lucifer een plastic veiligheidsdopje dat je eerst naar beneden moet duwen en draaien voordat je het eraf kan halen en de lucifer aan kan steken….

  Alleen het doosje beveiligen is te simpel, nietwaar?

 10. Ik stel voor dat keuken- en bestekmessen in het vervolg worden voorzien van een aangepaste enkelband. Zodra deze messen het huis uit worden gebracht dient de aangepaste enkelband een signaal naar de meldkamer van de politie te zenden.
  De Nederlandse politie kennende zal deze niet komen maar dat is bij andere misdrijven in Nederland ook geen probleem.
  Ik heb vandaag een goed gevoel over me. Alles overdenkend ga ik er vanuit een groot maatschappelijk probleem te hebben opgelost en de veiligheid van de gemiddelde Nederlander (sorry Europeaan) op een flink hoger peil te hebben gebracht.

 11. [12] ter verbetering van je probleem;
  a. er dient een vergunning voor dat soort gevaarlijke zaken aangevraagd te worden, waarna een staats goedgekeurde enkelband verstrekt wordt
  b. de enkelband is voorzien van een tijdklok, zodat (na tijd- en overdenkvertraging) maar kort met met de messen gewerkt kan worden. Daarmee wordt voorkomen dat er meer dan een fout mee gemaakt kan worden.

 12. [10] Teasers dicht wegens vergunningengedoe?…tjonge jonge wat is dat weer voor onzin ? zeker weer een streek van de feministen ?

  Ik ging er , indien tijd, graag een pintje drinken als ik
  in Amsterdam moest zijn.Was altijd wel ambiance (zag er ook altijd zwart van het volk) en natuurlijk leuke dienstertjes maar veel bloot heb ik
  er niet gezien (helaas 🙂 ).

  Er werd op de tafels gedanst ("tabledance" in de letterlijke zin des woords) , dat is zo,maar wie in een gemiddelde discotheek binnen stapt, ziet wel uitdagender dingen.

  Het enige gore vond ik het slagroom likken : zo’n dienster spoot een
  fluit slagroom op haar hals waarna een
  kerel dat mocht oplikken (uiteraard na betaling)…nu vind ik slagroom niet goor maar als de vierde zatte engelsman in de speekselresten van z’n voorgangers zat te dabben, had ik wel iets van : bweik.

  In Berlijn de tresor (beestig goeie discotheek http://www.tresorberlin.de/ al draaiden ze er afgrijselijke muziek), in Amsterdam de Teasers…al m’n favoriete clubs gaan verdomme dicht…gelukkig is frituur Walter nog open 🙂

  Groetz,

  Cincinnatus

 13. Nog een idee voor die neurotische anti-risicoclub: Ieder jaar raken ongetwijfeld duizenden Europese kinderen gewond, doordat ze over hun losgeraakte schoenveters struikelen. We zullen de volgende maatregelen moeten nemen:

  -Een wetenschappelijk onderzoek naar de meest veilige methode van schoeiselbevestiging.
  -Schoenveterstrikken wordt een verplicht vak in het nationale curriculum. Hiervoor zullen we het taalonderwijs enigszins moeten verminderen, maar het gaat hier tenslotte om veiligheid.
  -Veters zullen voortaan een accijns van 1 euro per meter krijgen.
  -Tien cent van die euro zal worden besteed aan voorlichting, 40 cent aan subsidie voor klitteband en ander "veilig" schoeisel, en de overige 50 cent gaat naar armoedebestrijding.
  -Indien over 10 jaar dit grote maatschappelijke probleem niet is opgelost, zullen we moeten overwegen om veterschoenen te verbieden.

  En zo draait de overheid (totaal) door…

Comments are closed.