Het is inderdaad een genoegen om te kunnen constateren (op een vakantie) dat Ierland op dit moment één van de welvarendste landen van Europa is. En dat terwijl het nog maar 10 à 15 jaar geleden als een arm land bekend stond.

Veel Ieren, en ook anderen, verklaren dit door de subsidies die Ierland van Nederlandse/Belgische/Europese belastingbetalers gekregen heeft. Dit is een staaltje EU-propagande, maar het is niet echt waar!

Als het sturen van geld van de productieve belastingbetaler naar overheden van arme landen voor welvaart zou zorgen, dan was heel Afrika nu welvarender dan alle andere landen op de wereld. Vele miljarden euros zijn daar ingepompt, en hebben nul resultaat opgeleverd. Nou ja, met uitzondering van de Zwitserse bankrekeningen van politici!

Wat echter wel de oorzaak van deze grotere welvaart in Ierland is, is dat er een veel grotere VRIJHEID is geschapen. Allerlei wetten werden afgeschaft. De belastingen werden drastisch verlaagd en de mogelijkheden voor investeerders, ondernemers, enorm verruimd.
Daardoor kwam er werk, nieuwe bedrijven, immigranten, kwamen produceren.

Een klein voorbeeld (geen bewijs, maar wel indicatie) is een gesprek dat we op een station in Ierland hadden met een jonge vrouw uit Slowakije en haar man uit West Afrika (met hun bijna 2-jarig kind).
Zij had 2 jaar in Bergen op Zoom gewoond/gewerkt. Hij zat al 8 jaar in Nederland, en had, zegt hij, een Nederlands paspoort. Beiden spaken heel behoorlijk Nederlands!
En toch zijn ze nu naar Ierland geëmigreerd. Beiden werken daar nu in de horeca. En zij hadden het best naar hun zin en zagen de toekomst met vertrouwen tegemoet.

De reden: in Ierland kun je nog wat bereiken!
Hij:”Ik kan hier gerust 60 uur in de week werken, en geld overhouden om mijn studie te betalen. Ik wil namelijk rechten studeren op de Universiteit. In Nederland kan dat niet.”

Ik weet niet in hoeverre het verhaal helemaal klopt. Maar het is wel tekenend voor de sfeer die er in Ierland heerst. Het is ook tekenend voor het feit dat “Ontwikkelingshulp werkt niet”.

VRIJHEID WERKT!

Hub

10 REACTIES

 1. Vrijheid werkt inderdaad! Nu je er toch bent: kijk eens naar de woningmarkt. Zeker ook naar de markt voor huurwoningen. Op toplocaties in Dublin is dat duur -en zo hoort het ook- maar voor elke beurs is er verder genoeg te vinden. Als je er wilt blijven (doen!) kan je vanmiddag nog ergens een redelijk betaalbare huurwoning betrekken. Aanbod genoeg, want een verhuurder (die ze daar niet ‘huisjesmelker’ noemen) kan in noodgevallen altijd weer van je af zonder tussenkomst van de overheid. Vertel een makelaar daar eens hoe het in NL allemaal ‘geregeld’ is en hij lacht je uit om dergelijke absurditeit (yur jokin’!) of trekt bleek weg denkende dat je het minstens over de DDR hebt.

 2. Het is toch algemeen bekend dat Nederland een kutland is.
  Ik ben ook pleite in de toekomst. Laat de regering in dit land maar lekker stikken. Ze denken alleen aan eigen gewin.

 3. Hub ik vind dat je grotendeels gelijk hebt maar je vergeet wel dat veel infrastructuur is betaald met subsidigeld van de EU. Ik zeg niet dat Ierland anders niet een bloeiende economie zou hebben gehad, maar het zou wel langer hebben geduurd. Je zou ook kunnen stellen dat Ierland goed is omgegaan met de ondwikelingshulp. Ik denk ook dat de gedachte van ondwikelingshulp van enkel slecht moet worden aangepast. Niet alles kan op eigen kracht beginnen.

  Nedrland kan nog wel heeeeeeel veel leren van hoe Ierland zich ondwikeld, mischien kan Ierland ons helpen ondwikkelen?

 4. Maar ja, zolang Nederland door Boskabouters wordt geregeerd dan kun je die welvaart en vrijheid wel op je buik schrijven, dan is het open met die knip.

 5. Luister, ontwikkelings geld kan heel goed helpen(zie bv Spanje), maar het grote probleem is de gigantische corruptie in oa afrika en latijsamerika.
  Argentinie behoorde tot de WO1 tot de rijkste 8 landen vd wereld, maar uitsluitend door wangedrag en corruptie is het land bijna failliet.
  Geloof me, wanbeleid en corruptie is de doodsteek voor die landen!
  Neem bv Angola, dit land gaat nu 3 miljoen!!!vaten olie per dag leveren.
  Das ongeveer 180 miljoen dolaar inkomsten per dag, op een bevolking van bijna 11 miljoen mensen.
  Als de regering in dat land goed zou zijn, dan word dat land een vd rijkste landen van afrika, zoniet het rijkste!
  Maar helaas! de regering is zo corrupt als de pest.
  Het grote probleem in afrika zijn de overheden en de corruptie.
  Trouwens, in welk werelddeel niet!
  Kan iemand op deze site eigenlijk een land opnoemen met een goede regering die werkelijk om hun bevolking geeft???
  Ben benieuwd.

 6. [6] Een (ideale) regering moet facilitair zijn. Om de bevolking geven is niet essentieel.

 7. [7]
  Regel een uit de horeca (fasilitaire dienst verlening) houyd van je gasten.
  Zij zijn je bestaandsrecht. Het zelfde geld voor een overhijd, Ook een minimale libertaristische overhijd.

  Als je een product zonder lievde geeft ben je erg fout bezig.

 8. Kun je Ierland met Nederland vergelijken. In de Republiek wonen nu 4 miljoen dacht ik,ongeveer.In een veel groter land. En wij met l6 miljoen op een drassige kluit,ook nog half onder de zeespiegel.
  Anne

 9. Hmmm … bij mijn weten is het Ierland pas echt goed gegaan, voornamelijk als gevolg van:

  1. De terugtrekking van Amerikaanse, Canadese en Japanse multinationals uit het europese vasteland in de 80-er en 90-er jaren om velerlei redenen naar Ierland en waar nu een groot deel van de overzeese investeringen (en banen) naartoe vloeien.
  2. Naast GB, is Ierland het enige Engelssprekende land dat, vooral na Thatcher, voor mondiale investeerders nog attractief blijkt te zijn.
  3. Voor de multinationals is vanuit Ierland, de EU maktgebieden bovendien net zo goed of zelfs beter te bestrijken. Zulks bij sterk verminderde risicos op economische, financieel en politiek gebied.
  4. Inderdaad heeft Brussel geholpen met het opbouwen van een moderne infrastructuur, maar zij was echter niet doorslaggevend voor de nieuw gevonden Ierse welvaart. De duidelijke AFTAKELING van het continent en van de EU … naar een neo-marxistische "sjosjiale democratie" echter, des te meer …

  Lange(re)-termijn projecties zijn echter dat een nieuwe Noord Atlantische Pact op stapel er aan komt (als reactie op de minder gunstige continentale politieke en economische ontwikkelingstrends). Met namen tussen Ierland, GB, N, en waarschijlijk DK, en Ijsland enerzijds, en de VS en Canada anderzijds. Echter geen enkele Nederlandse geteisem-politicus die daarover een woord rept, terwijl Nederland daar veel beter mee gediend zou zijn dan zih aan das viertes Reich te onderwerpen …

Comments are closed.