Werd hier al regelmatig gediscussieerd of ‘we ‘ bij de EU zouden moeten blijven, de (aankomende) leden uit Centraal en Oost Europa beginnen nu ook te twijfelen.
Meedoen aan een dure Euro, Nederland weet daar alles van, wordt steeds maar weer uitgesteld. Geen wonder, de (budget/tekorten)regels en inflatie eisen voor volwassen economieën, zijn meer dan lastig voor ontwikkelende economieën.
En waarom zouden zij de voordelen van een flat tax, hun lage werkeloosheid en hun hoge groei, proberen gelijk te gaan stellen aan die van Europa of zeg Portugal met 1% groei en hoge werkloosheid?
Trouwens, waarom dat soort belemmerende regels instellen, als de hoofdlanden van de EU er zich al jaren niet aan houden?
Kortom het Euro blok zal nog wel even beperkt blijven en hoewel de dollar nog wat verder zal dalen tov de Euro, zal wanneer meer beleggers zich realiseren dat (meedoen aan) de Euro niet zo populair is in het oosten, dit tot daling van de Euro leiden.
Komt er met de huidige reactie in de goudprijs, weer een koopgelegenheid voor dat metaal.

6 REACTIES

 1. Bij mijn weten is de werkloosheid in Polen met zo’n 18% niet bepaald laag te noemen. Wat de (gemanipullerde) cijfers van de rest van het vroegere oostblok zijn weet ik zo gauw niet. Maar als zij de Euro weigeren in te voeren, kon dat wel eens het begin zijn van het einde van deze Grote Historische Dwaasheid die helaas in onze portemonnee’s zit.

 2. [1] ‘Bij mijn weten is de werkloosheid in Polen met zo’n 18% niet bepaald laag te noemen’:

  Klopt, maar heel raar: de lonen van de wel werkenden in Polen zijn daar helemaal niet zoveel lager dan hier bijvoorbeeld in Nederland. Op een of andere merkwaardige manier komt het ‘marktwerkingsprincipe’ hier niet van de grond zoals je zou verwachten…

 3. [2]
  Ben recentelijk in Polen geweest en het gemiddelde loon ligt daar tussen een kwart tot een derde van het gemiddelde in NL.
  Ze werken daar wel gemiddeld 10 uur per dag voor.

 4. [3] Opmerkelijk. Ik hoorde onlangs van een Nederlandse werkgever (industrie) met een machinefabriek in Polen dat het verschil inmiddels marginaal zou zijn… Enfin, ik onthoud me van de discussie want ik weet ook niet meer dan van ‘horen zeggen…’

 5. [4]

  De totale kosten van een man-machine uur in Polen verschillen idd niet veel van die in Nederland, maar dat ligt meer aan de geringe(re) invloed van een werknemer op de totaalkosten dan aan de kosten van de werknemer zelf.

  Een gewone werknemer zonder speciale vaardigheden kostte vorig jaar ca. ¤3.50 per uur all-in. (Oost Polen)

 6. Niet meedoen aan de euro van een Oosteuropees land betekent ook het vertrouwen in de munt opzeggen.
  Het zal een knal worden voor de euro.

Comments are closed.