Minister van Economische Zaken Brinkhorst geeft ¤ 50.000.000,00 extra uit aan nanotechnologie.
Brinkhorst heeft woensdag in Eindhoven een innovatieprogramma gelanceerd, dat de ontwikkeling op het gebied van deze technologie moet bevorderen.

Nanotechnologie wordt gebruikt voor onder andere mobiele telefonie en medische apparatuur. Het zwaartepunt van deze industrie ligt in Nederland in Eindhoven. Dertig kenniscentra en bedrijven zijn betrokken bij het programma, waaronder Philips en de chipfabrikanten ASML en ASMI.
Door het programma moet in Nederland een soort Silicon Valley ontstaan, dat kan concurreren met vergelijkbare gebieden in de Verenigde Staten, Japan en andere Aziatische landen. Het program is niet alleen gericht op de regio Eindhoven, maar ook op andere delen van het land.
Bedrijven, kennisinstellingen en het midden- en kleinbedrijf moeten samenwerken. Initiatieven in deze sector komen in aanmerking voor een subsidie bij het kennis- en innovatiecentrum SenterNovem.
“Maar dit is alleen mogelijk als een MKB- er bij het project betrokken is”, vertelt Peter Stoel van SenterNovem. Hierdoor krijgen volgens Stoel ook kleinere ondernemers de kans zich op dit gebied te ontwikkelen.
Tot zover het bericht bij Tiscali/Novum.
Let wel, dat de Europese Unie en de nationale overheden reeds miljarden euro’s voor dit soort hightech ontwikkelingen subsidiëren.
Door het verstrekken van deze subsidies dwingt de overheid u om de Research en Development korsten van het bedrijfsleven dubbel te betalen.
Namelijk in de verkoopprijs van alle producten berekenen de producenten reeds een bedrag of een percentage als tegemoetkoming in de Research en Development kosten.
Uit ervaring weten we tevens, zie meerdere artikelen op deze website, dat zulke initiatieven of projecten meestal op niets uitlopen.
Laat de mensen zelf bepalen maar ze hun verdiende euro’s aan willen besteden.

2 REACTIES

  1. Een tot mislukken gedoemd project in de lange reeks van hip & image verhogend smijten met gemeenschapsgeld door politici & meegraaiende ‘ondernemers’.
    Echte innovatie komt uit de particuliere sector, de overheid is slechts een stoorzender hierbij.

  2. Wat ik mij hierbij afvraag: Is het originele Silicon Valley ook op een dergelijke manier ontwikkeld?
    En Windows?
    En Google?
    Of ontstonden hier de successen op een andere wijze?
    Zou het dan niet zinvoller zijn van die andere wijze te leren, en het ook zo te laisser-faire?
    Nu doet het toch wel heel sterk denken aan de USSR die OOK (NET ALS…) goede auto’s wilde produceren, maar dan met leger ambtenaren.
    We kennen de bedroevende producten die dat opleverde: slechte kopieen en belabberde auto’s, die slechts verkocht werden omdat er geen enkel alternatief was.
    Zo’n ambtenarenbolwerk als de EUSSR wil blijkbaar op deze mislukte herhaling. Het geeft hun positie immers de schijn van importante noodzakelijkheid.

Comments are closed.