Accountant Leo Verhoef kostte het
zijn baan. Tot 1994 werkte hij bij
VB Accountants waar hij vaststelde
dat er van de meeste jaarrekeningen
van de overheid weinig klopte.
De bedrijfsfilosofie daar was echter:
‘Het is de overheid dus dat accepteren
we. Want als de overheid het doet,
zal het wel goed zijn.’

Zijn hardnekkigheid leidde tot veel ergernis en uiteindelijk ontslag. Sindsdien heeft Verhoef zich vastgebeten in de financiele kant van de overheid. Hij is nu al tien jaar bezig met het uitzoeken van jaarrekeningen (gemeenten en provincies) en het doen van aangifte tegen twintig gemeenten en provincies. Gezamelijk komt het fraudebedrag op een vijf miljard euro.

Deze week heeft de terrier uit Wijk bij Duurstede opnieuw succes geboekt. De Amsterdamse Rekenkamer stelde vast dat zijn klachten over de jaarrekening van de gemeente gegrond waren. De Rekenkamer zal dit de Amsterdamse gemeenteraad schriftelijk melden.
Verhoef: ‘Het college heeft 163 miljoen euro verdoezeld. Dat is meer dan de opbrengst van de OZB. Als ik Amsterdammer zou zijn, zou ik mijn geld terug willen hebben.’ De gemeente wijst naar verschillende rekenmethoden maar volgens Verhoef is dat onzin. ‘Het komt erop neer dat de jaarrekening één grote puinhoop is. Er wordt volop geschoven met posten en geknoeid met cijfers.’

Zoals de meeste klokkenluiders in Nederland wordt Leo Verhoef beloond met tegenwerking, hoon en ontkenning. Hij leeft van een minimale WW-uitkering en zit binnenkort in de bijstand.
Toch gaat hij onverdroten voort en langzaam maar zeker krijgt de rest van Nederland zicht op de Augiasstal die hij aan het uitmesten is. Leo put kracht uit de reacties van de rekenkamers in Rotterdam, Dordrecht én deze week Amsterdam die hem in het gelijk stelden.

Zijn website: www.leoverhoef.nl

Meer klokkenluiders: www.klokkenluideronline.nl

8 REACTIES

 1. Deze man is geen klokkenluider, het is een held. Het is zeer schokkend om te zien hoe gemeenten bedriegen en stelen van de burgers. Mooi dat hij alles officieel doet, mochten er ooit vragen over gesteld worden dan gaan ze allemaal nat, ontkennen kan niet.

 2. Zomaar een idee: kunnen we iets doen voor deze moedige kerel die voor het goede doel zijn nek uitstak en "beloond" werd met ontslag en financiele ellende?

  Er zitten hier nl. 2 voordelen aan:
  1) hij kan zijn werk voortzetten, wat ons uiteindelijk ten goede komt en
  2) daarmee komen we zelf in de publiciteit (en hij eveneens) waardoor zowel hij extra aandacht krijgt en onze website ook.

  Kortom: het mes snijdt aan 2 kanten.

 3. Ik heb connecties met mensen die diep in de gemeente financiën zitten. Volgens hen gaan gemeentes inderdaad erg slordig met hun geld om.

 4. Ik steun van harte het idee om Leo Verhoef, RA te steunen. Misschien wil Hub een speciale rekening openen, waarop bezoekers kunnen storten en hiermee adverteren op de Vrijspreker ?

  (Er is door de Vrijspreker al eens aandacht besteed aan het belangrijke werk van Leo Verhoef.

  Zie: http://www.vrijspreker.nl/b… )

 5. Wie wil kan hem in ieder geval vast een hart onder de riem steken door hem te mailen: lwverhoef@hetnet.nl

  Ik zal hem attenderen op de site van de VS. Wie weet krijgen we wel wat exclusieve nieuwtjes van hem te lezen.

 6. Ja ik ben ook voorstander van een fonds om hem te helpen dit werk voort te zetten.Ik doe mee.
  Moet hij geen bescherming heben ??? Die politieke beesten hebben al eerder iemand laten omkomen.

 7. Fonds lijkt mij een goed plan als hij daar zelf ook positief tegenover staat. Ik zou dit stuk kunnen vertalen en op http://www.tcsdaily.com proberen te plaatsen, after all there’s where the money is..! 😉

Comments are closed.