Velen zien wel in dat de Irak oorlog, net zoals de oorlog in Afghanistan, veel te maken heeft met olie. Hele verhalen over zogenaamde Peak-oil, het instorten van de olieproductie, doen de ronde.

De werkelijke reden lijkt echter nog veel eenvoudiger. De dollar is al jarenlang de standaardmunt als het gaat om het betalen van olie. Omdat alle landen olie inkopen of verkopen, en dat allemaal in Dollars gebeurt, is de Dollar een belangrijke valuta. Zo belangrijk dat alle landen Dollars oppotten. En dan praat je niet over lullige bedragen, het gaat letterlijk om biljoenen. Dat is allemaal leuk en aardig natuurlijk, het grote probleem is echter dat die Dollar slechts een fiat-munt is. De waarde is feitelijk niet meer dan het papier waarop het gedrukt is, plus wat de gek er voor geeft.

Vergelijk het met de Zonnebloemen van Vincent van Gogh. Qua materiaal is het schilderij niets waard. Qua afbeelding ook niet, want overal zijn mooie en goede reproducties te koop. Maar, zo’n schilderij heeft een enorme waarde omdat het uniek is. Zouden er 100 identieke schilderijen van van Gogh zijn, dan was de waarde een stuk minder.

Precies hetzelfde geldt voor de Dollar. Zo lang er niet al te veel van in omloop is gaat het allemaal goed. Worden er echter te veel Dollars gedrukt, dan daalt de waarde. En dat is nu aan de hand. In feite geeft de FED ongedekte cheques uit, in de veronderstelling dat die cheques toch nooit geïnd zullen worden.

De Amerikaanse overheid leeft op veel te grote voet. Er wordt aanzienlijk meer uitgegeven dan er wordt verdiend. Met een geschatte staatsschuld van 8,4 Triljoen dollar als resultaat. De oplossing hiervoor is dat men simpelweg extra dollars drukt. Zo lang er nog waarde aan die papiertjes wordt gehecht is er geen probleem. Maar langzaam maar zeker raakt men het vertrouwen in de munt kwijt. Zeker nu olie ook steeds meer in Euro’s wordt afgerekend. Irak stond op het punt om haar olie in Euro’s te gaan verkopen, toen opeens de Amerikanen op bezoek kwamen op zoek naar massavernietigingswapens.

Iran staat nu ook op het punt om haar Olie in Euro’s te gaan verhandelen. Vandaar de oorlogszuchtige taal richting dat land van George W. Bush. Maar helaas voor ome Sjors, nu zijn ook Venezuela en Rusland aan het overwegen om de de Dollar niet meer te gebruiken bij olie-transacties. Een ramp voor de VS, want zodra de olie niet meer in Dollars wordt verhandeld zal de economie snel, heel snel instorten. “If one day the world’s largest oil producers demanded euros for their barrels, it would be the financial equivalent of a nuclear strike”. Bill O’ Grady, A.G. Edwards

Landen als Zweden en Zwitserland hebben dit al begrepen, en beiden hun Dollarreserves afgebouwd. Zo snel mogelijk verkopen die handel, lijkt het motto! Nederland zit in het Euro-blok, en kan hier dus niet aan mee doen. Weer een vervelend bij-effect van die rottige Euro. Hoewel op korte termijn de Euro in waarde zal stijgen zal de Nederlandse positie als export-land een gevoelige klap krijgen. En dat zou wel eens op heel korte termijn kunnen gebeuren.

Tijd dus om heel snel goud te kopen. Dan weet je zeker dat je goed zit.

37 REACTIES

 1. Goed artikel Kim,

  Ook Noorwegen wil zijn olie in Euro’s verkopen trouwens.

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2006/weken_2006/08/24-noorwegen.xml

 2. Ben wel benieuwd hoe Kim nu werkelijk aan de kost komt… Maar op economisch, financieel of monetair gebied in GEEN geval … anders zou hij hier niet zo opvallend vaag in die richtingen gaan beunhazen …

  En van het libertarisme overleeft immers niemand … zulks in zware tegenstelling tot het shitsjialisme

 3. [2] Die meneer in Roemenie heeft natuurlijk nog nooit gehoord dat de goudstandaard … eh inmiddels is vervangen door … yes you heard it right folks … de good old greenback. Al dertig jaar in feite, En dat die greenbacks op hun beurt in feite niets anders zijn dan aandelen aan toonder in wat Amerika nu en in de toekomst waard is … ( en dat is nog steeds "the best since sliced bread".)

  In ieder geval dat wil eenvoudig zeggen dat uiteindelijk letterlijk alles op de USD is ge-ent en al zeker commoditeiten als olie en goud …, en dat betekend ook al even eenvoudig dat de yanks de enigen zijn die bepalen wat hun dollar "waard" is … Zodat als het "valt" letterlijk alles en iedereen eveneens mee "valt". En daar schiet dus niemand mee op … het is een zero sum affair.

  Aan olie is de greenback dan ook nauwelijks te koppelen, behalve dat de prijs van olie de pan is uitgevlogen. WEl aan de dynamiek van de Amerikaanse economie uiteraard. De realiteit is dan ook dat de Amerikanen uitsluitend voordeel hebben aan zeer hoge olieprijzen. Het eindresultaat is namelijk dat het nu lonend gaat worden om nu enorme olievoorraden aan te boren dat eerder niet de moeite waard was. Bovendien de dag ligt in het steeds meer nabije verschiet dat Amerika zeer weinig of helemaal geen olie meer importeerd. Niet dat de dollar dan valt, maar wel de prijs van de olie…

  Ik snap echt niet waarom dat allemaal zo moeilijk te bevatten is.

  PS: als die "Amerikaan in Roemenie" werkelijk zoveel weet dan zou hij daar zeker niet zitten, en dan ging hij ook niet letterlijk om donaties bedelen …

 4. Ik denk dat de staatsschuld van de VS in het Nederlands 8,4 biljoen dollar bedraagt en niet "triljoen". In het Nederlands is het: miljoen, miljard, biljoen. In het Engels: million, billion, trillion. Te letterlijk vertaald wellicht?

 5. Een helder verhaal, maar van die laatste alinea snap ik de logica niet. Misschien kan je dat nog wat beter uitleggen. Waarom zou Nederland dergelijke negatieve effecten ondervinden? Leg dat eens uit, a.j.b.

 6. [5] Die Amerikaanse "staatsschuld is (vergeleken bij zulke menselijke ellende makende landen als Duitsland, Japan of Frankrijk) als percentage van BNP helemaal niet zo hoog.

  Daarnaast zijn er een aantal punten waardoor die "staatsschuld" helemaal nergens meer op slaat, en zij in feite de wereld bij de ballen hebben …:

  1. Dankzij de globale dominatie van Amerikaanse technologie, producten, kapitaal en "know-how" vloeit reeds decennia tenminste een twaalf centen van elke dollar dat in de wereld wordt omgezet in de Amerikaanse economie. Think about it … over wie sterk is en ook nog steeds sterker wordt …. En Amerikaans militairen verliezen niet voor niets steeds vaker hun leven in buitenlandse conflicten …. En toch zijn die verliezen in feite procentueel zeer laag … vergeleken bij wat de Europese koloniale mogenheden erbij ingeschoten zijn toen zij in de vorige eeuw oppermachtig waren …

  2. Amerikanen bezitten inmiddels tenminste 15% procent van alle mondiale industriele productie capaciteit, en importeren hun EIGEN producten, waardoor zij voor een belangrijk deel die staatsschuld aan ZICHZELF "verschuldigd" zijn.

  3. De Amerikanen bezitten bovendien de macht om hun dollars in het buitenland zo "goedkoop" te maken als zij dat zelf wensen. En momenteel is het ook hun manier om letterlijk IEDEREEN (dus ook de Barmhartigen) te laten meebetalen aan de oorlog tegen het terrorisme …

  Ergo, de werkellukheid is dus wel even anders dan wat op deze stek op (laag)schoolse manier wordt "be-discussieerd". En das nog maar slechts de tip van de ijsberg.

 7. De vastgoedbubbel in de US gaat klappen en de dollar gaat zakken…misschien is dat het moment om een huis te kopen in de states, eerder dan goud. Ze komen er toch wel weer bovenop en die vastgoedprijs ook. Heb je meteen een plaatsje om te wonen als je misschien uiteindelijk toch op de vlucht moet hier.

 8. [8] Waarschijnlijk moet men in de Libertarische fantasie geloven om dat soort nonsense serieus te kunnen nemen. Wat die Ludwig betreft … de afbeelding op zijn news letter maakt het reeds duidelijk dat we met een echte … mummie te maken hebben …

  Strax kom je nog met het eeuwig verhaal van Harols Stassen …

 9. Meneer Kim loopt o.a., hardop ultra "libertarisch" te ijlen …. "" Dat is allemaal leuk en aardig natuurlijk, het grote probleem is echter dat die Dollar slechts een fiat-munt is. De waarde is feitelijk niet meer dan het papier waarop het gedrukt is, plus wat de gek er voor geeft. ""
  ========
  Ya … yaa … aandelen Shell "zijn dat ook … Je vraagt je af hoe deze meneer aan de kost komt..
  ========

  En dan zegt tie … ""Vergelijk het met de Zonnebloemen van Vincent van Gogh. Precies hetzelfde geldt voor de Dollar. Zo lang er niet al te veel van in omloop is gaat het allemaal goed. Worden er echter te veel Dollars gedrukt, dan daalt de waarde. En dat is nu aan de hand. In feite geeft de FED ongedekte cheques uit, in de veronderstelling dat die cheques toch nooit geïnd zullen worden.""
  ========
  Wat een wijsheid … zoiets had Maorijnissen niets kunnen bedenken …
  ========

  Weet de wijneus te melden …"" De Amerikaanse overheid leeft op veel te grote voet. Er wordt aanzienlijk meer uitgegeven dan er wordt verdiend….""
  ========
  Laten de begroting van de Yanks nu op 20% van BNP zijn, en alle EU principale landen op twee-en-een- halve keer HOGER., en de Amerikaanse staatsschuld op een vergelijkbare percentage, Behalve dat de Italianen op MEER dan 100% zitten. Zie http://www.cia.gov/cia/publ
  ========

  Dan slaat tie wartaal uit ….""Iran staat nu ook op het punt om haar Olie in Euro’s te gaan verhandelen. Vandaar de oorlogszuchtige taal richting dat land van George W. Bush. Maar helaas voor ome Sjors, nu zijn ook Venezuela en Rusland aan het overwegen om de de Dollar niet meer te gebruiken bij olie-transacties. Een ramp voor de VS, want zodra de olie niet meer in Dollars wordt verhandeld zal de economie snel, heel snel instorten. "If one day the world’s largest oil producers demanded euros for their barrels, it would be the financial equivalent of a nuclear strike". Bill O’ Grady, A.G. Edwards …""
  ========
  Is deze meneer mesjoggen, of weet tie alleen niet waar hij het over heeft?
  ========

  En nu de nep-clincher …. ""Landen als Zweden en Zwitserland hebben dit al begrepen, en beiden hun Dollarreserves afgebouwd. Zo snel mogelijk verkopen die handel, lijkt het motto! Nederland zit in het Euro-blok, en kan hier dus niet aan mee doen. Weer een vervelend bij-effect van die rottige Euro. Hoewel op korte termijn de Euro in waarde zal stijgen zal de Nederlandse positie als export-land een gevoelige klap krijgen. En dat zou wel eens op heel korte termijn kunnen gebeuren.

  Tijd dus om heel snel goud te kopen. Dan weet je zeker dat je goed zit. …""
  =======
  Ik zou mij diep schamen mij zo te kijk te zetten en zulk bare onzin uit te kramen … want het is al erg genoeg als je nergens in hebt "doorgeleerd" terwijl het allemaal "gratis" is ….

 10. Is alles wat buiten je gedachtenwereldje rondloopt minderwaardig aan je ACP en heb je daardoor het recht gecreëerd om een toon aan te nemen die op de tweede plaats zeer ongebruikelijk is bij volwassenen maar met ruime voorsprong op de eerste plaats de discussie om zeep helpt.

  Ik wil me tijd niet besteden aan dit soort disussies maar het moet wel duidelijk gemaakt worden.

  Je zet hier voorbeelden neer uit het heden. De Dollar is nog, dus ja..het lijkt goed te gaan maar de werkellukheid gaat hard aankomen. De werkellukheid is dat de burgers daar diep moeten buigen onder de Dollar.

  Het gaat helemaal niet goed. Het is fictie, een dollarteken projectie in je ogen. Je kan het niet zien door je beperkte blik. Ik neem het je niet kwalijk. Als jij nu anderen ook de ruimte geeft om het onderwerp te belichten, wie weet kun je er je blik mee verruimen.

 11. [13]

  … die in een vlaag van helderheid heel even ontdekt dat wij het over de realiteit hebben en niet over een of ander libertarisch fantasie …
  Waarm zou ook de natuur anders gezorgd hebben dat de meeste dieren territoriaal zijn, en hun leefgebied tot aan de dood verdedigen. Aleen het menselijk brein is in staat om op hol te slaan …

  Overigens, waarom zou ik hier niet mogen zeggen zoals het werrekulluk is … en niet zoals sommigen het graag willen of het zich verbeelden … of slechts oren naar hebben?

 12. Ook China schijnt nu goud en olie op te slaan!
  De val van de dollar zal niet lang op zich wachten, ik zelf denk over paar jaar.
  Maar reken maar dat dit heel veel neveneffecten zal hebben.

 13. [15]

  Die het over wel heel schrale troost heeft. Ik vraag mij alleen af waarom hier allemaal LEO-ers zitten, die waarschijnlijk nog geen eens een middestandsdiploma heben kunnen verwerven.

  Maar hier is waarom Nederland gegarandeerd naar de kloten gaat …

  http://www.cia.gov/cia/publ

  De totale koopkracht in Nederland is $ 499,8 miljard waarvan de overheids=uitgaven alleen al … reeds $ 303,7 miljard van is. En dat is bijna 61 % van het TOTALE besteedbare inkomen. En DAT betekend dat Nederland zich zelf reeds zwaar aan het kanibaliseren is … en maar beweren dat Amerika op grote voet leeft …

  Het surplus aan exports (en waar dus geld aan wordt verdient) is slechts $ 38.5 miljard ( Exxon en Shell alleen al verdienen tesamen een jaarlijkse winst van een $44 miljard) …

  En toch beweerdt men steeds het nog nooit zo goed te hebben … Ik ben bang dat ook de zogenaamde libertariers net zo goed reeds grondig door de shitsjialisten zijn gehersenspoelt … En maar hopen dat de dollar keldert … Wat een fantasie …

 14. [14] De meeste dieren zijn niet territoriaal. En de dieren die een territorium verdedigen, denken niet aan een territorium. Zij handelen puur instinctief vanuit drift en eten.
  Dus blijft over de mens met het brein dat op hol kan slaan, als enige volgens jou.
  Welnu, de doodsoorzaak nummer één bij dieren die door roofdieren zijn gepakt is shock: op hol slaan, dus!
  [4]
  Bedoel je niet de Canadese olievoorraden (teerzand). Die voorraden schijnen namelijk inderdaad gigantisch te zijn (meer nog dan de voorraden in het Midden-Oosten).

 15. Hey ACP ben jij soms familie van Gerrit Komrij?

  Aparte schrijfstijl hou je erop na nl. Niet altijd even makkelijk te ontrafelen, maar wel poezie. Mijn complimenten!

  Maar hebben de Amerikanen volgens jou de Chinezen en de Russen ook bij hun ballen?

 16. [17]

  … die nauwelijks overtuigend is dat dieren … niet territoriaal zouden zijn, terwijl het tegendeel makkelijker is te bewijzen. Want zelfs honden en katten zijn dat bij uitstek om van de hoofdluizen maar te zwijgen … Welnu onder de mensheid zijn het dus slechts de commies en neo-marxisten ( met hun internasjionale) enne … o ya … uiteraard de libertariers, die beweren voor het wereldburgerschap te zijn …. De rest heeft besloten te wachten op het "hiernamaals" … wanneer iedereen (zonder enige verdere qualificaties) de "hemel" inkunnen. Medunkt, als je dat gelooft dan is dat dan ook je enige hoop … als losers.

  Wat mondiale olievoorraden betreft. Alleen al onder de golf van Mexico ligt meer olie dan er nog ooit uit het midden-oosten gepompt gaat worden. Maar dat houdt men liever eerst heel goed onder de pet. Daarom kreeg de Shell directielid die daar (enige tijd geleden) gewag van maakte ook prompt de zak. Het devies is dan ook … eerst de barmhartigen goed leegzuigen … waarmee zij tevens ontangelt en onkracht worden … En waarom dacht je dat ook een Hitler toen eveneens zo "close" met hun was?

 17. [18] … die zich evengoed had kunnen afvragen of Komrij misschien familie wel van mij is, want wat is er nu voor bizonders aan hem?

  Over de Yanks, Chinezen en Russen gesproken. Volgens mij gaat globalizatie wel degelijk gebeuren maar dan op heel andere manier. Met name omdat zich nu een min of meer natuurlijke arbeids en activiteitenverdeling aan het vormen is … die er van uitgaat dat alle belangen letterlijk samenkomen op de wereldmarkten.

  Gek dat Libertariers … die zo in "vrije marktwerking" geloven, daar nog niet eens op gekomen zijn. ( Hetgeen tevens bewijst dat zij niet slechts doodgeborenen nonvaleurs zijn … maar vooral niet tot de snuggersten behoren …). Ook die denktank van hun stelt geen eene barst voor …

  In ieder geval: de VS beheersen de technologie, het kapitaal (en hoe men ermee dient te werken), en de consumenten en producten know-how, zowel als de globale "marketing channels" en distributie. De Chinees schrijvende landen ( Dat zowel China als Japan en Korea, zowel als de Little Tigers omvat) zijn daarentegen het sterkst en meest efficient in het massaal produceren van kwaliteits producten en de daartoe benodigde processen en technologien. Dat zij echter van de Yanks afhankelijk zijn en dat ook zullen blijven, spreekt als van zelf … al wordt China ( en niet Japan of Korea) strax ook zonder meer de grootste auto-producent ter wereld. Anderzijds zitten de Cyrilisten op de wereldvoorraden aan grondstoffen en zijn zij de leider in het ontwikkelen van geeigende processen en de gespecicialiseerde technologien.

  E.e.a. precies in die volgorde en relatie en niet anders. En als men ook nog de moeite neemt om hun gecombineerde THUISRMAKTEN goed in te schatten, zowel als de potentie dat daarin zit opgesloten, dan weet men tevens dat West Europa eenvoudig geheel FINISHED is. Maar laat nu de Yanks overal ter wereld (en dus ook in west europa) reeds meer dan 15% van de productiecapaciteit bezitten (en nog een veel groter deel op marketing en distributiegebied), dan weet men ook wie nu wie goed bij de ballen heeft …

 18. [20] Age, ouwe rukker, denk toch aan je hart. Op jouw leeftijd moet je het eerst en vooral rustig aan doen. Zoek een leuk rusthuisje in Boise, Idaho of in ‘dear old Omaha’. Ga daar lekker achter de geraniums zitten en geniet van het leven, de leuke verpleegstertjes en de extra bijgedrukte dollars van de FED. Misschien komt Bush je nog wel eens persoonlijk opzoeken, want ook in de VS willen ze de ‘The Dutch Giant’ Postma natuurlijk wel even ontmoeten. De man die voor niemand bang is, the super hero. Was iedereen maar zoals jij. Ik meen dat Donald Petrie een derde deel van ‘Grumpy Old Men’ wil gaan maken. De rol van wijlen Walter Matthau als Max Goldman lijkt me meer dan geknipt voor jou. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn, wat wil je nog meer? Easy money, en dat op jouw leeftijd nog.

  Gelukkig heb jij zelf, i.t.t. de libertariers, wel heel wat betekent voor deze wereld want je hebt…ehhh…tsja… het is me even ontschoten, maar je hebt zondermeer heel wat bereikt.

  Het ga je goed. We zullen je altijd blijven herinneren, maat!

 19. [21] … die met deze super-intelligente en zwaar "inhoudelijke" reactie voor de dag komt.

  Harry … die waarschijnlijk zijn eigen straatje nog nooit uit is geweest doet zijn naam grote eer aan.

  No false advertising there …

 20. Ik stel er prijs op hier uitdrukkelijk te verklaren, dat "Harry" onder eigen naam post en dat "Dirty Harry" de pseudoniem van iemand anders is, ook al vertegenwoordigt hij af en toe soortgelijk gedachtegoed als ik.

 21. [20] Volgens mij denkt je nog wel teveel in Natiestaten, die Amerikaanse multinationals zijn immers statenloos dus de VS zijn ook zo goed als finished.

  Dat een hoop productiecapaciteit in handen is van bedrijven die hun roots hebben in de VS wil ik graag geloven, maar dat zegt niets over de Amerikaanse economie op zich, waar waarschijnlijk alleen nog het Hoofdkantoren van deze multinationals in de VS staat.

  Overigens twijfel ik nog steeds of de Russische centrale bank en de Chinese centrale bank in handen zijn van de Anglo-amerikaanse elite.
  Over Rusland denk ik van niet, over China twijfel ik.

 22. … dat een specieke inhoudelijk reactie waard is omdat hij zeer redelijke vragen stelt … te weten:
  ============
  ""Volgens mij denkt je nog wel teveel in Natiestaten, die Amerikaanse multinationals zijn immers statenloos dus de VS zijn ook zo goed als finished.""
  ============
  Ya en nee … Per slot is de VS letterlijk een MELTINGPOT. Echter de groepsdynamiek en het menselijk gedrag noodzaakt de mens om zich ergens mee te indentificeren. Traditioneel is dat het GEZIN. Nu is dat nog steeds het geval zowel in de VS, onder de Chinees schrijvenden en zeker bij de Russen,. in Europa echter heeft de de politiek zich tussen de individu en het gezin gewrongen en hun uiteen geslagen … Amerikaanse MNs daarentegen, zijn zuiver mini-meltingspotten … waar iedereen zich eerder met de Amerikanen indentificeren … ook in Nederland. Nu denk ik helemaal niet in natiestaten maar meer in menselijke specialiteiten, voorkeuren en aanleg. Daarom heb het over de Engelssprekende, Chinees schrijvenden en het enrme Russische continent. Daar komt echter bij dat zij allen EXPLICIET tegen de mondiale Jihadgasten zijn en die dan ook gezamelijk gaan bestrijden. Wel navrant overigens dat slechts in west europa de gedachten heeft post gevat dat de Islam de moeite waard zou zijn … Het is ook niet voor niets dat in feite alle Europesche multinationals geheel of grotendeels naar de VS zijn verhuisd (zulks met medenemeing van de banen maar NIET de incumbenten, die in de vangnetten worden GELOOSD).

  ===========
  ""Dat een hoop productiecapaciteit in handen is van bedrijven die hun roots hebben in de VS wil ik graag geloven, maar dat zegt niets over de Amerikaanse economie op zich, waar waarschijnlijk alleen nog het Hoofdkantoren van deze multinationals in de VS staat…. ""
  ===========
  Ik zou zeggen raadpleeg dit werkje maar http://www.cia.gov/cia/publ
  Want het is in vergelijkende zin aardig objectief, waardoor RATIOS ook betekenis hebben. Het ziet er echter NIET naar uit dat binen de komende eeuw de Amerikaans economie, door wie dan ook in omvang, capaciteit en potentie zal worden benadert. Anderzijds is het probleem met het libertarisme vooral omdat daaraan zeer STATISCH "principieel" denken tengrondslag ligt, en men nauwelijk in de gaten heeft dat de wereld reeds al lang aan hun voorbij is gegaan.

  ===========
  ""Overigens twijfel ik nog steeds of de Russische centrale bank en de Chinese centrale bank in handen zijn van de Anglo-amerikaanse elite.
  Over Rusland denk ik van niet, over China twijfel ik.
  ===========
  De CHINEZEN zijn niet gek … Want zij weten maar al te goed dat letterlijk alles wat zij hebben bereikt en dat nog zullen doen, zij die zuiver aan de Amerikanen en hun systeem te danken hebben …. in die feite voor hun (de Chinezen) de wereld(markten) hebben geopend … Zij zullen NOOIT hun soevereiniteit (of wat daar practisch van over is) compromiteren, maar gaan toch echt NIET de de gans slachten die de DOLLAR-eieren legt … En dat is iets wat de Russische neo-marxisten reeds tot hun scha en schande hebben ontdekt.

  Wat de Chinezen ook doen, zij zullen zich beliist NOOIT onderwerpen aan de Amerikanen, maar wel REAGEREN zij steeds zodanig op de Yanks … dat het vooral een WIN-WIN situatie voor partijen blijft … Het meest significante is echter dat de Chinezen, in tegenstelling tot de Europeanen, instinctief weten wat het betekend dat de goudstandaard volledig is afgeschaft en de dollar geconverteerd in aandelen-aan-toonder-in- USA-Inc. And they like what they see … daarom zullen zij hun eigen valute openlijk danwel impliciet steeds aan de US dollar koppelen …

 23. [25] Bedankt voor je zeer uitvoerige reactie ACP, maar een cia.gov linkje lijkt me niet behoorlijk objectief.

  Verder deel ik je reactie zeker.

  Wat Rusland betreft, Putin heeft ook al gemeld dat hij meer met de Roebel wilt gaan doen. Lees: meer een internationale munt worden. Dus de kans bestaat dat de Chinezen dalijk die Amerikaanse kip die dollareieren legt gedeeltelijk moet gaan slachten, voor een Russische kip die Roebeleieren legt.

 24. [27] Waarbij wordt opgemerkt dat die CIA link het beste is te gebruiken om alle andere landen onderling te vergelijken, enwel omdat je dan geen appels en peren door elkaar haalt omdat de assumpties steeds dezelfde zijn …

  De Russen zijn ten eerste geheel van de Amerikanen afhankelijk om een plaats in de zon te veroveren, en tweedens van de Chinezen om hun grondstoffen aan kwijt te raken. En ook de waarde van de Roebel en de Yuan worden uiteindelijk in dollars uitgedrukt, omdat economies na verloop van tijd geheel met elkaar geintegreerd raken. Het is echt een West Europa dat in de kou komt te staan. Daarom verwacht ik nieuwe Noord Atlantische alliances tussen de NAFTA-landen eenerzijds en GB, N,DK. de Baltische landen, Polen en Ijsland anderzijds. Zelfs deeRussen zouden ervoor kunnen opteren. Nederland daarentegen, zou ook van de partij kunnen zijn ware het niet dat haar volk en politieke leiders daar niet te snugger voor zijn en aan de neo-marxistische sjitsjiaal domocratie blijven hangen van de moffen en de Fransen …

  Echter de reden waarom ik inhoudelijk probeer te reageren is vooral om aan te tonen dat het hele libertarisme een zak hete lucht is en totaal irrelevant.

  Want men gaat uit van statische, gestagneerde en stilligende welhaast bijbelse fantasien en idealen, die in een dynamische wereld en in "real time" geheel gepasseerd zijn. Daarbij vergeleken lijkt het marxisme nog als iets (kwaads) van gister.

  Terwijl zich een geheel ander soort globalisme aan het onwikkelen is, waar traditionele politici grote moeite mee hebben en het zelf niet begrijpen dat zij zonder slag of stoot buiten spel zijn geraakt. Want hoe houd je de olie-maatschappijen onder de knie of de mondiale communicatie en computer industrie , of dat van de farmaceutica … Noem maar op.

  Grenzen verdwijnen … echter NIET zoal de hopeloos ouderwetse en traditionele Libertarians zich dat wensen kunnen voorstellen.

  In other words: Libertarianism is really as DEAD as a dodo …

 25. Voor alle duidelijkheid wil ik hier iedereen op attenderen dat schoonmaakbedrijf ACP bv geen enkele band in welke vorm dan ook heeft met de schrijver ACP!

  Derhalve nemen wij geen enkele verantwoording voor gedane uitspraken!!

 26. [11] zoals reeds beschreven onder reactie 29, wij hebben geen banden met dhr ACP!

  Wij nemen hier geen enkele verantwoording in en wijzen iedere betrokkenheid van de hand

Comments are closed.