‘Leger staat negatief tegenover allochtonen’

Dit RTL bericht willen we u zo snel mogelijk laten lezen.

Commentaar is overbodig of komt later.

We zijn eerst benieuwd naar reaties van onze bezoekers.

Bijzonder interessant is dat de regering, Staatssecretaris Cees van der Knaap (CDA), zegt dat hij “verbaasd” is. De regering weet dus kennelijk niet wat er zich afspeelt.

‘Leger staat negatief tegenover allochtonen’
Nederlandse militairen moeten niet veel hebben van allochtonen in het leger. Ook de legertop heeft moeite met minderheden, meldt het AD.

Discriminatie
Uit onderzoek van de Nederlandse Defensie Academie blijkt dat de negatieve houding pesterijen en discriminatie tot gevolg heeft. Een kwart zegt dat problemen toenemen door Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse collega’s.

Negatief
Bijna driekwart van de lagere rangen staat negatief tegenover multiculturalisme. Een ruime meerderheid van de hoogst geplaatste militairen deelt die mening.

Staatssecretaris verbaasd
Onderzoeker Rudy Richardson van de Nederlandse Defensie Academie noemt het resultaat ‘vreselijk zorgwekkend’. Staatssecretaris van Defensie Van der Knaap reageert is verbaasd. Hij hoorde ‘nooit eerder van discriminatie op dergelijke schaal’ in het leger.

Onderzoek
Het onderzoek is gehouden onder ruim 2000 personeelsleden van landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee. Daarmee is voor het eerst in kaart gebracht hoe defensiepersoneel, van hoog tot laag, denkt over collega’s van buitenlandse afkomst.

12 REACTIES

 1. Goh, lijkt wel of het leger een juiste afspiegeling is van de Nederlandse samenleving. Dus met de selectie en samenstelling van het leger liikt me niets mis. OF je moet natuurlijk ook 3/4 van de Nederlandse samenleving als rascist veroordelen (en opsluiten?).

  Jullie gaan nog "leuke" tijden tegemoet, daar in multi-cultereel Nederland.

 2. Alweer zo’n propaganda onderzoekje waaruit ‘blijkt’ dat de blanke (etnisch) Nederlandse man een racist ‘is’. Dit soort berichten de laatste tijd heeft ongetwijfeld bijbedoelingen. Bovendien nog racistisch ook. Men voor-ondersteld dat blanke Nederlandse mannen racisten zijn en de rest van het land slachtoffer van deze ‘racisten’. De onderzoekers zijn blijkbaar uit op rassentegenstelllingen en zoekt bewijzen die passen bij hun vooroordelen. De overheid is natuurlijk de oplossing, wacht maar af. Ik vind het vreemd dat er geen onderzoek is gedaan naar hoe men denk over vegetariers, rokers en BMW rijders.

 3. Ik hoorde onderweg naar mijn werk op Radio 1, dat de mogelijkheid om een Turkse of Marrokkaanse generaal te benoemen ook overwogen was.

  Ja inderdaad, discriminatie neem je weg door andere (mogelijk beter gekwalificeerde) generaals te laten zitten omdat deze man nu eenmaal allochtoon is.

 4. Racisme
  Wel een beetje provocerend, maar dit engelse stukje stelt best wel goede vragen:
  You pass me on the street and sneer in my direction. You call me "Whiteboy", "Cracker", "Honkey", "Whitey" and you think it’s OK.
  But when I call you, Nigger, Kike, Towelhead, Sand-nigger, Camel Jockey, Beaner, Gook, or Chink you call me a racist.

  You say that whites commit a lot of violence against you, so why are the ghettos the most dangerous places to live? You have the United Negro College Fund. You have Martin Luther King Day. You have Black History Month. You have Cesar Chavez Day. You have Yom Hashoah, You have Ma’uled Al-NabiYou have the NAACP. You have BET.
  If we had WET (white entertainment television) we’d be racists. If we had a White Pride Day you would call us racists. If we had White History Month, we’d be racists. If we had an organization for only whites to "advance" our lives, we’d be racists. If we had a college fund that only gave white students scholarships, you know we’d be racists. There are over 60 openly proclaimed Black Colleges in the US, yet if there were one "White college" that would be a racist college. In the Million Man March, you believed that you were marching for your race and rights. If we marched for our race and rights, you would call us racists. You are proud to be black, brown, yellow and orange, and you’re not afraid to announce it. But when we announce our white pride, you call us racists. You rob us, carjack us, and shoot at us. But, when a white police officer shoots a black gang member or beats up a black drug-dealer running from the law and posing a threat to society, you call him a racist. I am proud to be white and I’m not a racist. But, you call me a racist. Why is it that only whites can be racists?
  Hoe is dat onderzoek gedaan ?
  Als je een allochtoon suggestief vraagt of hij gediscrimineerd wordt…Tja…
  Een kort lontje legt natuurlijk op alle slakken zout, maar zal dit zelf niet zo zien.

 5. [5] Goed hoor Harryspotter, maar niet origineel, zie http://www.vrijspreker.nl/b

  Als ze het `Nederlandse` leger vol allochtonen gaan steken nu, dan valt er nog weinig bescherming te verwachten voor Nederland, het is alsof je in een vliegtuig van Boston Naar Los Angeles de allochtonen zelf verzoekt de plaats van de piloten in te nemen.

  Voor de eerste keer in mijn leven heb ik liever dat het leger een coup pleegt dan zich een vermulticulturalisering te laten opdringen.

 6. [6] Wat een respectloze kortzichtige kul zeg. Ik zou je willen verzoeken je opmerking te herhalen in het gezicht van de allochtone soldaten die op dit moment op uitzending zitten en net zozeer hun leven riskeren als onze autochtone soldaten.

  Ik heb vorige week nog 6 dagen een legeroefening meegedraait (NATRES) in het veld samen met de onderofficieren van de KMS. Zelf heb ik helemaal niets gemerkt op het vlak van discriminatie.

  Ik heb dan ook meer het idee van Harryspotter dat er een paar uitzonderingen tot modaal worden verheven, zoals meestal bij deze onderzoeken gebeurt.

 7. Hmm.

  Zelf 5 jaar beroeps geweest. Dit onderzoek is flauwekul. Daarbij is het zo dat allochtonen in het leger vaak heel nederlands zijn. Wel heb ik gemerkt dat onderdelen "in mijn tijd" Marocjes
  Spreide over de onderdelen. Ik heb een officiere weleens horen zeggen.

  Die Marrokanen zijn prima lui wanneer ze alleen in een peloton zitten maar met meer dan 2 gaat het mis.

 8. [7] [8] Mee eens. Vooral die opmerking over het aantal allochtonen in een peloton.

  Om één of andere reden zijn Turken nooit een probleem in de groep. Marokkanen gaan wel sneller klitten, ook binnen een bataljon, heb ik gemerkt.

  Roy, was dat de VOPS oefening van de INI2?
  De NATRES vind die oefning veel te leuk, in mijn KMS tijd heb vanuit het PIO OPFOR gespeeld met het plaatselijke Dad’s Army. Nog nooit zo veel gekloot op een oefening, ERRUG leuk!

 9. [9] Jup helemaal correct. op de Nassau Dietz Kazerne daar.

  Ja dat is een van de weinig oefeningen waar we ons uit kunnen leven, maar gelukkig is dat Dad’s Army imago er wel vanaf ondertussen. Zelfde keuring als de BBTérs tegenwoordig.. zelfde onderkomen, en evenveel (of zelfs minder slaap)

  Bij de NATRES zitten tegenwoordig ook steeds meer allochtonen, en ook daarvan kan ik alleen maar zeggen dat men gewoon als 1 groep functioneert, en NIEMAND buitengesloten wordt tenzij hij zichzelf gewoon als een eikel opstelt.

  Dat heeft met afkomst geen zak te maken in ieder geval.

 10. [3] Als "racist" staat voor normaal nadenkend autochtoon mens met gevoel voor ’s lands wijs en eer (traditie en de eigen wortels) dan zal ik trots de geuzentitel racist dragen!

 11. [5] What the fuck man?!
  anders kan ik hier niet op reageren.

  heb je last van tunnelvisie knul?
  en..;Why is it that only whites can be racists?
  waar heb je dit vandaan? racisme is universeel net als discriminatie.
  ken je geschiedenis. als ik naar nigeria verhuis en dan t leger instap zal ik ook raar aan worden gekeken, omdat ik ANDERS ben dan de groep. ANDERS in cultuur en uiterlijk. We bloeden allemaal! van binnen zijn wij hetzelfde of jij dat nou leuk vind of niet. de geest is onzichtbaar.
  the Million Man March is in amerika en niet in de lage landen.

Comments are closed.