Sinds iets meer dan een week is een handtekeningenactie gaande om de maandelijkse verhuizing van het Europarlement naar Straatsburg op de agenda van de Europesche Commissie te zetten. Inmiddels zijn meer dan 440.000 ‘handtekeningen’ binnen, en bijna iedere seconde komt er wel één bij (doe maar ’s een paar keer refresh op die pagina). Het doel is 1.000.000 handtekeningen, aangezien volgens de Grondwet Die Geen Grondwet Mag Heten (GDGGMH) de Europesche Commissie bij dat aantal verplicht is het onderwerp op de agenda te zetten.

En hoewel de Europesche Commissie strikt genomen de handtekeningenactie naast zich neer kan leggen aangezien de GDGGMH (nog) niet is aangenomen, zou dat nogal vreemd overkomen aangezien de Europesche Commissie de GDGGMH steunt.

Als die 1.000.000 gehaald wordt, en het onderwerp komt op de agenda, lijkt het me niet uitgesloten dat een meerderheid binnen de Europesche Commissie er voor zal zijn de zittingen in Straatsburg af te schaffen. Dit omdat alleen Frankrijk belang heeft bij dit gebruik, en de overige commissieleden waarschijnlijk uit populistische overwegingen (het zijn tenslotte politici) tot de conclusie zullen komen dat ze er het best aan doen het voorstel te ondersteunen.

Maar zelfs al gebeurt dat niet, dan zie ik dat nog positief, aangezien de EU dan verder in discrediet is gebracht.

Het mooiste scenario lijkt me echter dat een meerderheid van de commissie het voorstel ondersteunt, maar dat Frankrijk haar veto gebruikt. Dat laatste is te verwachten aangezien opheffen van de zittingen in Straatsburg moeilijk te verkopen is in Frankrijk, en er volgend jaar verkiezingen zijn. Een veto van Frankrijk tegen de meerderheid van de Europesche Commissie en een petitie van 1.000.000 in zou een publicitaire nachtmerrie zijn voor de EU. Het ligt er dan wel heel erg dik bovenop dat de Europesche burger alleen goed is om geplukt te worden.

10 REACTIES

 1. Als ze niet regelmatig tijd verspillen met heen en weer reizen zouden de Eurocraten natuurlijk wel harder kunnen "werken" (lees: stupide, contraproductieve en geldverslindende plannen uitwerken).

  Of we dit echt willen is natuurlijk maar de vraag.

  Lang leve de inefficiency onder onze vijanden!

 2. De vijand met z’n eigen middelen bestrijden, op een soort van aikido manier? Uit opportunisme ben ik voor het tekenen van deze petitie. Principieel er tegen. De EU deugt niet en een inefficient parlement is in dit perspectief een voordeel. Ik zou liever zien dat de vergadertijgers elke maand in een ander EU land vergaderen. Geen betere anti-propaganda dan om de vijand zichzelf belachelijk te laten maken. De mentaliteit van de Franse politici is intussen algemeen bekend (denk landbouwsubsidies).

 3. [2]
  De Vrijbuiter,

  Het principe van "Divide et impera" kan op beide scenario’s worden toegepast. Tot dusver is het EP nog steeds ondergeschikt aan de Europese Commissie en de Raad.

  Anders gezegd:
  De belangentegenstellingen binnen de EU zullen sowieso blijven toenemen tot het moment, dat de EU onder haar eigen gewicht bezwijkt.

  De vraag is m.i. alleen of het Europese desintegratieproces moet worden versneld en zo ja, hoe dat het beste bereikt wordt.

 4. [4] Mogelijk op 2 manieren:

  1. Op kleine schaal door in je omgeving tijfel te zaaien over de bestaande orde. Dus geen propaganda voor libertarisme, maar zaai twijfel. Mensen vertellen dat zij ‘gefiscaliseerde slaven’ zijn is een leuke. Van januari tot juni werk je voor je meester, van juli tot december mag je voor jezelf werken.

  2. Via een vereniging of stichting die op papier neutraal is -zodat je subsidies krijgt- en in de praktijk anti EU campagne voert.

  Verdeel en heers……………..

 5. Die miljoen lijken wel gehaald te worden.. Opvallend is dat momenteel heel veel Nederlanders tekenen (goed internetnetwerk?)..

 6. Het wordt de hoogste tijd dat die arrogante Fransen eens een keihard halt toegeroepen wordt. Als zij er op staan dat er naast Brussel toch in Straatburg wordt vergaderd (en dit dank zij het "slimme" onderhandelen van de andere EU-lidstaten niet terug te draaien valt) dan betalen de Fransen ALLE daaruit voortvloeiende kosten maar.Ben het met eerdere reacties dat de EU "niets" is en niet deugt hartgrondig eens. Hoe sneller dit geldverslindende en stupide wetgeving barende monster sneuvelt hoe beter.Ons eigen parlement weet (af en toe) beter wat goed voor ons land is.

 7. Het is de hoogste tijd dat aan deze geldverspilling een einde komt. Is het nog steeds niet duidelijk dat daarom al de bevolking tegen de Eu is

 8. Misschien kan het geld dat Nederland nu weer beschikbaar stelt voor JAVA van de ¤2.000.000 afgehaald worden die de verhuizing kost van Brussel naar Straatsburg vv. De Fransen moeten die kosten zelf maar ophoesten

Comments are closed.