De euro is door politici aan de burgers opgedrongen met allerlei mooie argumenten.
Echter één van hun hoofdzaken werd slechts schaars verteld. Namelijk dat die ene munt de burgers een politiek gevoel van eenheid moest gaan geven.

Daarom proberen ze ook de “nieuwe EU-landen” binnen die invloedsfeer te krijgen.

Maar is dat voor die landen, en voor de bestaande eurolanden wel voordelig? Immers anders moet je het toch niet doen?

Uit een rapport van researcher Richard Baldwin: “In or Out: Does it Matter – An Evidence-based Analysis of the Trade Effects of the Euro”, blijkt dat de euro echt niet voor al die landen voordelig is.
Van de 15 oude EU-landen zijn Engeland, Zweden en Denemarken (nog??) niet op de euro overgegaan.

Nu blijkt dat zij daar economisch helemaal geen nadeel door hebben ervaren. In tegendeel, hun EXPORT naar de wel eurolanden is toegenomen.
Landen die wel toegetreden zijn, hebben daardoor hun IMPORT zien toenemen, zowel uit andere EU-landen als van daarbuiten.
Als Engeland zou toetreden, zou dat hun export verhogen met $ 3 miljard, maar hun import met $ 18 miljard.

Baldwin stelt daarom dat de euro wel een aardig idee is, maar dat de drie genoemde landen door het invoeren van de euro daar niet echt veel mee zullen opschieten. Polen, Hongarije en Czechië zouden zelfs verstandig doen met het houden van hun eigen munt.

Geen wonder dat het Britse bedrijfleven, net als de Zweden, steeds minder en minder ziet in het overgaan van het pond naar de euro.

Een objectief onderzoek naar de voordelen die de euro in Nederland en België gebracht heeft, zou zeer interessant zijn.
Wij blijven bij onze mening dat Nederland er van af moet zien te komen.
Maar om te beginnen is het nog beter om maar helemaal uit de EU te treden, en de eigen (om te beginnen landelijke,) soevereiniteit weer terug te eisen.

14 REACTIES

 1. Inderdaad, iedere dag komt, onontgkoombaar, het overlijden van de euro dichterbij. Eerst zullen de zuideuropese landen afhaken, daarna zullen andere landen volgen.
  Het toerisme is Griekenland is inmiddels ingestort, geen Griek met verstand die nog voorstander van de euro is.

 2. Goed verhaal, maar wat zijn de "bestaande autolanden"? Wordt buiten de EU niet met auto’s gereden? 😉

 3. IMO een nikszeggend vrijspreker bericht. Het komt niet verder dan import/export. Economie is meer dan dat!

 4. [4] "Economie is meer dan dat!"
  Logisch. De studie van Baldwin ging over de invloed van de euro in het internationaal verkeer. Invoering van de euro werd verkocht met o.a. het verhaal dat bedrijven daardoor makkelijker hun produkten in het buitenland kunnen verkopen. (goed voor de economie!)
  Nu blijkt dat dit voordeel nog veel meer gebruikt wordt door buitenlandse producenten. Die voeren hun producten in de eurolanden in, en zijn kennelijk aantrekkelijker dan de zelf geproduceerde producten. Daaroor ontstaat meer import dan export.

  Baldwin constateert daaruit dat de euro eerder nadelig dan voordelig is.
  Of dit wordt opgevangen door, voor mij onbekende, voordelen van de euro, weet ik niet. Ik betwijfel het wel.

 5. Dit import/export verhaal klinkt idd vreemd. Het kant best zijn dat die landen ‘op de pof’ kopen, zonder krediet verstrekkigen kan import alleen maar gelijk zijn aan export. Als buitenlandse landen ponden in het bezit hebben, kan dat alleen maar door dat zij eerder geexporteerd hebben naar Engeland, en nu gebruiken ze die ponden weer om import te halen uit Engeland. Het enige verschil dat de invoering van de euro maakte is dat bedrijven minder afhankelijk raken van banken die alleen maar ponden en euros in het bezit hebben. Dat neemt niet weg dat de euro ‘slecht’ is, omdat nationale banken ‘moeilijker’ geld kunnen bijprinten dan de ECB.

 6. Goed stuk en cijfers die je normaal gesproken niet tegenkomt. Is ook wel logisch dat bijvoorbeeld Nederland met zijn hoge loonkosten, ridicule regelgeving en afzakkend kennisniveau (met dank aan onze overheid) het aflegt t.o.v. andere Europese landen. De import neemt dan, dankzij de euro, sneller toe dan de export.

 7. [4] Yes my friend,
  maar waarom hebben we geld? Om te kunnen UITREKENEN of we netto iets verdiend hebben.

  Als je begint met 2 varkens, 1 koe en 6 kippen, en na een maand handelen heb je 3 varkens, geen koe en 9 kippen… Heb je dan ‘winst’? Hoe is dat in te zien.

  Alleen met geld kan men uitrekenen of er een batig saldo is. En alle negatieve én positieve effecten van de Euro hebben uiteindelijk wel of niet een batig saldo.

  Netto geld overhouden (EX > IM) of niet (IM > EX)

  En na een jaar of 7 kan je daar best iets verstandigs over zeggen!

 8. [4] Yes my friend,
  maar waarom hebben we geld? Om te kunnen UITREKENEN of we netto iets verdiend hebben.

  Als je begint met 2 varkens, 1 koe en 6 kippen, en na een maand handelen heb je 3 varkens, geen koe en 9 kippen… Heb je dan ‘winst’? Hoe is dat in te zien.

  Alleen met geld kan men uitrekenen of er een batig saldo is. En alle negatieve én positieve effecten van de Euro hebben uiteindelijk wel of niet een batig saldo.

  Netto geld overhouden (EX groter IM) of niet (IM groter EX)

  En na een jaar of 7 kan je daar best iets verstandigs over zeggen!

 9. Een heel kortzichtig stukje. Ik snap de bekrompenheid van sommige mensen niet om uit de Eu te treden en om kritiek te hebben op de enige munt die tot nu toe sterk staat in de wereld; de euro.
  Ga naar wisselkoersen.nl en aanschouw mwet eigen ogen. Inderdaad elke munt zakt, niet alleen de euro. En welke zakt met maar 2 procentpunt? Juist, de euro.
  Wat gebeurt er met de pond, dat land dat zich zo afzidjig houdt van Europa en het altijd heeft over ‘Europe’, als ze het hebben over buiten hun eigen land, terwijl ze zelf een deel van uitmaken? De pond is in waarde van eind 2004 (1,80€) nu al gedaald naar 1,19€. Dat is alleen maar positief . Daarnaast zijn de zogenaamde feiten die Hub Jongen neerzet, wis en waarachtig het opnoemen van onzin. Export en import heeft niks van doen met een euro of met wat dan ook. De landen die de euro hebben genomen zijn er finacnieel op vooruit gegaan, in vergelijking met landen zoals Zweden, Denemarken of het Verenigd Koninkrijk (laatstgenoemde vind nu een heuse recessie plaats). De euro maakt het ons stabieler.

  Ik zeg tegen meneer Hub Jongen, als jij terugwil afdalen naar een soort staat, zoals Nederland was voor de jaren ‘ 30; een arm boerenlandje met niks, dat zich met moeite wist hoog te houden, dan adviseer ik vooral zulke onbezinnigheden uit te kramen als, stap uit Europa.

  Als je echter zinnig denkt; alle hogescholen, wegennetwerken, onderwijs, beursprogramma’s (Erasmus), werkgelegenheden zijn tot stand gekomen door de EU en worden zelfs gesubsidieerd.
  Ierland was in het jaar van teotreding (1973) een van de amrste Europerse landen. Nu is ierland een van de rijkste. Danzkij de EU.
  Er is al bijna 70 jaar geen oorlog meer gevoerd in West-Europa. Dat is een uniek verschijnsel in Europese historie. Hoe komt dat/ Door een samenwerking op continetnaal niveau ipv een wantrouwen op regionaal niveau.
  Ik ben de EU dankbaar. Zonder haar zou ik geen opleiding hebben kunnen gedaan, nooit zo makkelijk kunnen studeren in het buitenland, geen werk in andere landen hebben kunnen doen, een kleinere vorm van democratuie hebben gekend, en ga zo maar door.
  LEVE DE EU!

  hugovanreijen reageerde op deze reactie.
  hugovanreijen reageerde op deze reactie.
  Andre reageerde op deze reactie.

 10. @Xavier:
  De ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben de juistheid van dit stuk van Hubert Jongen overtuigend aangetoond.
  hugo van reijen

 11. @Xavier:
  Voor vrije verplaatsing van kapitaal , arbeid en vrij personenverkeer is geen Europse Unie nodig.
  De invoering van de Euro heeft velen een enorme schadepost bezorgd.
  hugo van reijen

 12. @Xavier:

  “Ik ben de EU dankbaar. Zonder haar zou ik geen opleiding hebben kunnen gedaan, nooit zo makkelijk kunnen studeren in het buitenland, geen werk in andere landen hebben kunnen doen, een kleinere vorm van democratuie hebben gekend, en ga zo maar door.”

  Dat is ook precies de bedoeling van de EU. Zich naar de almachtige overheid voegende mensen creëren die alle heil aan de Staat proclameren. Het collectief is heilig, en staat boven het individu. Leve de EU (not).

  Uiteraard geschiedt dit alles over de rug van anderen. Iemand moet tenslotte jouw opleiding betalen, niet ? Je zegt het impliciet zelf: zonder het gestolen geld van anderen had je nu geen “opleiding” kunnen doen.

  En uiteraard ben jij tevens bereid als dank voor de aan jou verstrekte opleiding, de vruchten daarvan voor 100% af te staan aan de EU; er zijn ten slotte ook anderen die na jou “recht” hebben op dezelfde behandeling. De EU wenst in haar alwetendheid geld van anderen immers niet te “investeren” in een bodemloze put.

  Ik raad je aan af te stappen van de dogma’s die je door de strot geduwd zijn. Houd je eigen verhaal eens tegen het licht.

  De Euro is niks anders dan yet another op drijfzand gebaseerde fiat-munt waar te pas en te onpas gigantische hoeveelheden meer van bij wordt gedrukt dan de economische groei rechtvaardigt. Net als alle andere bagger-munteenheden worden ze gebruikt als toiletpapier voor de zichzelf volvretende overheden, die het niet laten kunnen om meer uit te geven dan dat ze aan inkomsten hebben.

 13. Wat een simpele zielen zijn jullie zeg. Als je achter alles een complot gaat zoeken, dan wordt je inderdaad panisch, niet alleen voor de euro, k zet vraagtekens in mijn leven bij bepaalde dingen, maar niet bij iets wat mij erop vooruit helpt.
  Als we mensen als jullie beslissingen zouden moeten laten nemen, hadden we nu nog geen vooruitgang gehad. Dan zouden we nog steeds discussieren of we wel of niet een wiel zouden moeten uitvinden, want wie weet zit er wel een duister illuster genootschap achter…

  Ga je toch eens verdiepen in de echte literatuur.

Comments are closed.