Het Nederlandse opperhoofd Jan Peter gaat vandaag naar de EU-opperhoofden vergadering.
Hij is er achter gekomen dat de EU al 50 jaar lang afwisselend vergadert in Brussel en in Straatsburg. Tussen de vergaderingen in reist een heel circus met dossiers, ambtenaren en politici heen en weer.
Kosten 200 miljoen euro belastinggeld per jaar.*)

We vermeldden reeds eerder dat er onder de burgers een actie aan de gang is om te trachten die onzin te stoppen.**)
Jan Peter heeft nu beloofd dat hij dat op de opperhoofden vergadering gaat regelen. Als dat zou lukken is dat natuurlijk een echte prestatie! Let op met welk resultaat Jan Peter straks naar huis komt!

Let dan ook op wat het kost. Bvb zou “Nederland” kunnen toegeven dat een nieuw groot Europees Technologisch Instituut, ETI, dan niet in Nederland hoeft te komen, maar in Straatsburg!
Net als het succes dat Nederland een miljard euro belastinggeld “minder” hoeft af te dragen aan de EU, en als compensatie dan TWEE miljard euro MINDER uit de EU pot terug krijgt.
Wij zijn benieuwd!
———————————-
*) Waarbij ook nog komen de kosten van leegstaande gebouwen en dergelijke in Brussel.
www.vrijspreker.nl/blog/?it…
**) Zie www.vrijspreker.nl/blog/?it…

15 REACTIES

 1. Mooi streven. Maar dit is nog maar zo’n 50 cent per inwoner en t.o. de totale begroting van 100 miljard en zelfs de totale Nederlandse EU-uitgaven een klein bedrag. Inderdaad, het zou zo maar kunnen gebeuren dat JP weer evenveel moet inleveren. Leest hij Vrijspreker?

 2. Als dit successen van Balkelende zijn, wat moeten we dan voorstellen als hij gefaald heeft, ik bibber al bij de gedachte. Lilliput in Gulliver land.

 3. Laatste nieuws zou zijn dat Balkenende het thema niet zelf zou aansnijden maar zou wachten tot iemand anders er over begint (…) I’ll rest my case.
  Overigens is er in de verste verten geen sprake van dat Frankrijk Straatsburg opgeeft. Als La Douce France dit zou overwegen dan moet er compensatie komen. En de pot daarvoor schijnt tot 2015 al verdeeld te zijn…

 4. Off topic: Hub, is dit Balkie?
  Zoniet, kijk dan maar uit dat de man op de foto je niet aanklaagt wegens smaad.

 5. Bijna alle poilitici zijn door en door verrot, op SGP en CU na.
  Die houden hun rug recht, zeker als het om principele zaken betreft.
  Deden de andere politici deed ook maar.
  Het ergstre is dat we bedrogen worden door onze ‘eigen’regeringsleiders.

 6. [5] In de tijd van Meindert Leerling
  vond ik het RPF wel redelijk ok maar met Leendert Van Dijke maakte het partijtje een ruk naar linx en het opgaan in de CU maakte daar geen verandering waarmee
  mijn sympathie voor de RPF smold als
  sneeuw voor de zon.

  Groetz,

  Cincinnatus

 7. [6]
  Deze Van Dijke begon m.i. veelbelovend.
  Ik vermoed dat het proces dat hij aan zijn broek kreeg, hem heeft gebroken.
  Het moet hem zeer hebben geraakt dat een gewetensvol opererend persoon als hij was, toch als verdachte voor een rechter moest verschijnen, en… in het ongelijk werd gesteld.
  Terwijl de beschuldigingen overduidelijk op bewuste misinterpretaties waren gebaseerd.

 8. Ja, je zou van narigheid maar op de SGP gaan stemmen, maar die staan een theocratie voor. Uiteindelijk. Is dat wel iets voor de gemiddelde Vrijspreker? Anne[6]

 9. Het is een volstrekt onzinnig idee dat de Fransen ooit Straatsburg zouden opgeven.

  Voor individuele lidstaten is het de sop de kool niet waard en de Fransen zullen zich met hand en tand verzetten.

  Immers, hun voordeel is enorm en het nadeel voor de rest van de EU minuscuul (50 cent per inwoner per jaar ?).

  Een uitgelezen lobby-onderwerp dus. 😉

  Veel makkelijker is het voor onze tovenaar Harry om er voor te zorgen dat het Europarlement niet alleen in Brussel en Straatsburg, maar ook een deel van de tijd in bijv. het mooie Maastricht vergadert.

  Dat kost de EU belastingbetaler maar weinig extra en het geeft onze Limburgse economie een heel prettige boost. 😉

 10. [9] Het keer-op-keer verhuizen van het gehele circus kost de EU-burger 3 Euro per jaar. Dat zijn er dus 3 te veel. Om over die andere honderden Euro’s per jaar maar te zwijgen.

 11. Oei, ik hoor (22.30 uur) al berichten dat de voorzitter van het EP, ene Borrel (?) gezegd heeft dat ze kunnen kletsen wat ze willen, maar dat het blijft zoals het is.
  Moeten we nu medelijden hebben met die arme Jan Peter die zo stoer van hier vertrok?

 12. [10]
  Tuurlijk Harry, ik ben dat helemaal met je eens. Maar water stroomt altijd omlaag.

  Je kan wel willen dat het omhoog stroomt, en dat de Fransen Straatsburg dus opgeven, maar dat gebeurt gewoon niet. Daar zijn de typische belangenverhoudingen te ongelijk voor, zoals ik al zei.

  Het is een fundamenteel probleem dat ook het corporatisme met haar politieke lobbygroepen in stand houd.

  Zo zal een groot bedrijf miljarden extra kunnen verdienen als het er in slaagt wetgeving door te drukken die het concurrenten moeilijker maakt. Die meerkosten worden echter opgebracht door miljoenen klanten en kiezers. Per gedupeerde burger is die schade van enkele euro’s zo gering dat ze wel iets anders aan hun hoofd hebben om zich daar politiek druk over te gaan maken.

  Het financiële belang van het bedrijf is vele malen groter en hun lobby evenredig sterker. Zo is het dus een heel natuurlijk proces dat organisaties zich alleen maar uitbreiden en de kosten alleen maar oplopen.

  De gedupeerde burgers zijn als de bekende kikker in een pan water die langzaam wordt opgewarmd: ze merken de temperatuurstijging pas echt als ze al bijna zijn gekookt ! 😉

 13. [7] Beek,

  Hmmm ik meen me te herrinneren dat Leen Van Dijke (en dat uiteraard terecht) in beroep wel werd vrijgesproken ( en dat lees ik bijv
  ook op http://www.parlement.com/92… ) maar inderdaad schandalig dat
  belastingsgeld aan dergelijke flauwiteit werd verspild.

  Meindert Leerling mocht ik graag maar die Van Dijke absoluut niet.Leek me een linxe social gospel-man die voortdurend zat aan te schuren tegen de PvdA en van de eens uit weerzin tegen de linxe koers van de ARP opgerichte RPF een linx partijtje maakt een dat is de CU vandaag nog steeds (Piet Jongeling draait zich om in zijn graf).

  Sociaal zijn, is ook volgens CU-politici, gul zijn met van anderen middels dwang ontnomen geld.

  Groetz,

  Cincinnatus

 14. [8] Anne,

  Nou…ik verkies de SGP zeker boven de CU.

  Groetz,

  Cincinnatus

Comments are closed.