Tussen al het slechte nieuws vandaag, verschenen er ook een paar lichtpuntjes in de media. De hittegolf waarop alle broeikasfetisjisten zo vurig hoopten lijkt niet door te gaan (jammer he, nu kunnen jullie niet klagen over Kyoto…) en het beste nieuwtje van vandaag is dat staatsplannetje nummero zoveel geen zomerhit lijkt te worden.

De levensloopregeling slaat niet aan!

De euro (ook al zo’n populair overheidsdingetje) kon Zalm ons nog verplicht door de strot duwen. Bij de levensloopregeling heeft men daar blijkbaar niet aan gedacht, of de eigen populariteit overschat. De oude spaarloonregeling was nog wel OK; ongezien spaarde je van je brutoloon wat geld bij elkaar en na een paar jaar kreeg je het belastingvrij uitgekeerd. Leuk extraatje bekeken in het perspectief van de bizarre belastingdruk in NL. Bij mijn weten was de regeling best populair, een niet-representatief en niet-nauwkeurig veldonderzoek in mijn vriendenkring wees uit dat een ruime meerderheid hier gebruik van maakte.

De levensloopregeling trekt maar 5% liefhebbers en dat valt weer lekker tegen zo kort voor de deadline van 1 juli. Herkansing volgend jaar, maar ik betwijfel of de staatspropaganda hier iets aan verandert. En terecht. Uitgaande van dezelfde logica als de overheid hanteert (bron: Zorro’s Plan Bureau) is de conclusie: 95% van de Nederlanders vertrouwt de overheid niet, de meerderheid van de ambtenaren (±30% van de beroepsbevolking) evenmin.

Die levensloopregeling lijkt mij een erg onzalig plan waarmee de politiek naar believen kan rotzooien. Hoewel ik geen financieel deskundige ben lijkt mij de beste pensioenregeling: beleggen. Lijfrentes, levensloopregelingen en andere vage financiele meuk zijn alleen aantrekkelijk bij het huidige belastingstelsel, dat elk moment in je nadeel kan worden gewijzigd.

Vanaf deze plaats feliciteer ik alle niet ‘levenslopers’ van harte met deze demonstratie van wijsheid! Voor jullie informatie: de rest van de staatsplannetjes zijn net zo min te vertrouwen, met name beloftes vanaf ±1 jaar voor de verkiezingen. Blijven jullie ook weg van de stembureau’s in 2007?

Hier kan geen zomertour van staatspropaganda tegenop. Geef mij maar een herhaling van de Muppetshow.

Amper belangstelling voor levensloopregeling
Kabinet trekt land in voor gesprek
Teletekst pagina 703 meldt: “HEET, MAAR GEEN HITTEGOLF”

3 REACTIES

 1. "…lijkt mij de beste pensioenregeling: beleggen. Lijfrentes, levensloopregelingen en andere vage financiele meuk zijn alleen aantrekkelijk bij het huidige belastingstelsel, dat elk moment in je nadeel kan worden gewijzigd."

  Mee eens, mits je dat in het buitenland doet.
  Het grootste nadeel van een levensloopregeling (maar ook van beleggen in NL met banken die als informanten voor de staatsmafia fungeren) is dat je vermogen bij de overheid bekend is en dat is altijd gevaarlijk.

  Als men (uiteraard voor het goede doel zoals het opvangen van de kosten van vergrijzing) ooit bv. zou beslissen dat alle Nederlandse belastingplichtigen eenmalig (yeah, right) een vermogensbelasting van 5% moeten betalen, dan heb je een probleem met je levensloopregeling en … met je beleggersrekening bij de Rabo.

 2. Levensloopregeling, pensioen…

  Realiseert de Nederlandse belastingbetaler zich wel, dat de staat de AOW, N.B. een omslagstelsel zonder fondsen, een PENSIOEN noemt en elke andere oudedagsvoorziening met WEL een kapitaalsdekking een AANVULLEND pensioen ?

 3. [2] Dat zullen ze over een paar jaar wel omdraaien. Het huidige systeem is niet tegen de huidige voorwaarden in stand te houden, maar wie –Balkie, Zalm, Boskawouter, Femke of Lousewies– gaat dat als eerste toegeven? Dat zou een teken zijn (aan de grote massa) dat het socialistische collectieve stelsel een illusie is/was.

Comments are closed.