Deze vraag is weer actueel nu de Tweede Kamer daar weer over gaat praten.

Er zijn heel veel verschillende kanten aan deze zaak.

Daarom lees eerst de tekst onder “verder lezen” voor u uw mening invult

!++38++!

Enkele belangrijke facetten:

1. Er zijn door de politici afspraken met politici van andere landen gemaakt. Op het eerste gezicht zeg je dan “Afspraak is Afspraak” en geen gezeur: gewoon doorgaan.
-Dan komt echter de vraag of het een “morele” afspraak is. Los van de legale. Zo is bij voorbeeld gedurende de besluitvorming uit een onderzoek gebleken dan meer dan de helft van de Nederlanders er tegen was.
En als je concludeert dat het niet moreel was, moet je dan met een immorele afspraak doorgaan?

2. Het blijkt hoe langer hoe meer dat het een gewone “oorlogsmissie” met vechten is en dat van “wederopbouw” helemaal geen sprake kan zijn.
Het volk is zand in de ogen gestrooid!
Bovendien blijkt het noodzakelijke geld voor een eventuele wederopbouw bij lange na nog niet beschikbaar te zijn. (Aldus ex-minister van oorlog Stemerding in Buitenhof)
En als dat geld er niet is, moet je er helemaal niet aan beginnen.

3. De verantwoordelijke politici houden de laatste paar weken niet op met te vertellen dat de toestand in Uruzgan erger is dan ze gedacht hadden.
Dat betekent dat het besluit ook nog eens op verkeerde gronden genomen is. Moet je er dan toch mee doorgaan?
Overigens betekent dat ook:
– Of de verantwoordelijken hebben hun werk niet goed gedaan; ze zijn dan onbekwaam.
– Of ze wilden zo graag dat ze niet de waarheid hebben verteld.
In beide gevallen moeten ze dus ontslagen worden.

4. Als “Nederland” nu geen troepen stuurt, brengen “we” “onze bondgenoten” in de problemen.
Is dat erg? Hebben onze bondgenoten ons niet eerst in de problemen gebracht door die oorlog te beginnen?

5. Als “Nederland” zich nu terugtrekt, is dat “gezichtsverlies”. Nou, en….??

6. Als “Nederland” zich nu terugtrekt, proberen onze “bondgenoten” ons dat betaald te zetten.
Dit argument vervalt omdat het waarschijnlijker is dat ze “ons” straks toch weer nodig hebben.

7. En er zijn nog wel meer variabelen op te noemen.

Voorlopige Conclusie:
Het is niet zo simpel als je denk!
Als je eenmaal in de nesten zit, is het niet eenvoudig om er weer uit te komen.
Het zuur als je door dom politiek geklungel in die nesten gekomen bent.

9 REACTIES

 1. De politieke punten die Hub aanhaalt zijn zeker juist.
  Gezichtsverlies is wel het laatste waar ik me zorgen over maak.

  Nu er eenmaal soldaten zijn in het gebied en de bewoners daar hoop krijgen op een beter leven zou het misdadig zijn om de soldaten terug te trekken vanwege slappe knieën of politiek gewauwel. Hoewel er zeker fouten zijn gemaakt in de besluitvorming staan deze belangen niet hoger dan de belangen van de burgerbevolking daar. De soldaten die daar naar toe worden uitgezonden hebben gekozen voor een beroep met gevaar. Dat gevaar gaan ze nu trotseren. Ik vind dat de missie moeten worden voortgezet en dat de veiligheid voor de bevolking die word onderdrukt door Talbiaan strijders word veilig gesteld. Het zou ook niet misstaan om samen te werken met deze Talibaan. Dat zij een andere kijk hebben op de realiteit hoef geen probleem te zijn. Vrede is het hoogste doel en soms moet dat met geweld worden gehaald.
  Denk eens aan de tweede wereld oorlog, het zou toch flauw zijn geweest waneer de geallieerde na de vele slachtoffers die op D-day vielen zich zouden hebben teruggetrokken.
  Dan waren we nu allemaal nazi’s geweest, geen ruimte voor vrijsprekerij hoor.

 2. 1. Zolang er geen fraude is gepleegd door 1 van beide partijen met betrekking tot die afspraak dan is die gewoon geldig. Moraal hadden ze om moeten denken toen de afspraak gemaakt werd.

  2. Een leger is er om oorlog te voeren. Punt uit. Dat wisten de soldaten toen ze hun contract tekenden.

  3. Mee eens.

  4. Kan misschien economische concequenties hebbben als onze bondgenoten besluiten Nederlandse producten te gaan boycotten.

  5. Kan ik niet mee zitten

  6. Zie punt 4.

  Hoe we dit het beste kunnen oplossen? Simpel, we gaan het leger privatiseren. Dat werkte vroeger ook prima. Heel Europa heeft eeuwen lang oorlog gevoerd met behulp van huurlingen, of zoals we ze tegenwoordig noemen, "Independant Contractors". Die geprivatiseerde legers kunnen dan vervolgens door Nederland worden ingehuurd in het geval dat we aangevallen worden, maar ze kunnen ook buiten Nederland worden gehuurd. Dit is een ideale oplossing voor alle partijen, overheid krijgt geld binnen door de verkoop van het leger. Aangezien er overal in de wereld conflicten aan de gang zijn zal het voor deze geprivatiseerde legers niet moeilijk zijn om contracten binnen te halen en zo flink te verdienen. De soldaten kunnen eindelijk het werk gaan doen waar ze voor getekend hebben.

 3. [2]
  Klingt erg mooi,

  Maar uhh ik ben niet gouw bang voor enge dingen. waneer je je verdiept in de geschiedenis kin je ook lezend dat alle koningkrijkjes en het vergaan van het romijnsche rijk erg te maken heeft met eigen legertjes.
  BRRRRRR liever niet

 4. He bent als huidige Beroeps-militair toch al een pathetisch figuurtje als je jezelf voor je kop wilt laten schieten voor de bevrijding van zo’n Apenland!!

  Ik zou mijzelf als niet eens meer voor mijn kop laten schieten voor de ‘vrijheid’ van deze Niederlandische neo-NSB bevolking! Lat staan voor de bevrijding van een stel middel-eeuwse Apen uit het Uruzgan gebied!??

  Ho low can you go??

  dan moet je toch wel driftig om een (politiek correct) baantje verlegen zitten!!??

 5. [2] Contractors zijn inderdaad geen slecht idee. De US gaan in ieder geval al sterk die kant uit.
  Zie hiervoor de avonturen van Blackwater USA in Irak. die hebben hele steden in beheer.

  Ook het leger van de VS neemt steeds meer buitenlanders in dienst. Je kunt tegenwoordig als buitenlander soldaat worden in het US Army en wordt dan genaturaliseerd. Je kunt alleen niet onder een alias dienst nemen zoals in het Franse vreemdelingen legioen. Hirsi Ali moet dus opletten 🙂

  In Kosovo gebruikten de Amerikanen ook al veel contractors voor hun eigen logistiek en voor de CIMIC taken daar. Het leger daar was er eigenlijk alleen om de contractors te beschermen.

 6. Nog even over punt twee van Hub. Het was vanaf het begin duidelijk dat het een gevechtsmissie zou worden in Uruzgan.
  Iedereen die zich een beetje verdiepte in de materie wist dit. De opdracht van de Amerikanen die de NL taskforce overneemt was al het beveiligen van de provincie en de Taliban cq Al Qaeda daar zoveel mogelijk in de wielen rijden. Er zijn er nu alleen meer dan een tijd geleden omdat de Afghanen historisch een ‘winterstop’ houden. Die lui vechten alleen in het eind van de lente en de zomer. In de herfst zijn ze aan het oogsten (papaver, voor de export) en ’s winters is het te koud.

  De Britten wisten dat dit in Helmand (naast Uruzgan) zo was en wij wisten dat het in Uruzgan zo is. We zijn dus niet voorgelogen, we hebben onszelf in slaap gesust. Waarom zouden we apaches en YPR’ren nodig hebben met onze eigen luchtsteun als we alleen maar sigaretten en chocola gaan uitdelen en scholen bouwen? We gingen altijd al uit vechten.

  Wel slim trouwens, om na Srebrenica onze eigen F-16’s mee te nemen. Voelt veiliger.

  Dan nog even punt drie. Ik noemde het al even. De toegenomen dreiging daar nu het weer beter wordt. Al een paar weken zijn de bad guys druk bezig de publieke opinie hier te bewerken. Heel slim. Ook onze politici en militaire leiders weten dit en gunnen de vijand geen PR overwinning. De media zijn gewoon een wapen en het wordt dus ingezet. Je kunt de heren politici wel wishfull thinking kwalijk nemen dat ze dit blijkbaar onderschat hebben. Vandaar ook dat de commandant van de Taskforce de mededeling deed en niet een minister. Ze hadden te laat door welke invloed een lente offensief van de Taliban zou hebben. De MID moet dit al lang door hebben gehad, maar de minister heeft niets met die info gedaan. Dom. Hij had hier zelf winst kunnen boeken door gewoon open en eerlijk te zijn en de noodzaak van de missie nog eens aan te stippen.

  Zeker nu een Al Qaeda militie Mogadishu veroverd heeft moeten we er voor zorgen dat die lui niet nog meer territorium veroveren van waaruit ze weer kunnen opereren.

 7. De battle is al gewonnen. Wat de beslissing ook zal zijn, het materiaal is aangeschaft. De buit is binnen.

  Onder dreiging van angst zijn er weer ontelbare euro’s uitgegeven zonder slag of stoot.

  Wil je sterk staan in Europa, dan moet je wat in huis hebben.

  Bij deze.

  1. Wij weten niet beter. Meer dan de helft zeurt. Politiek weet altijd beter.

  2. Er is zand, zand en nog eens zand. In grote steden staat iets wat op bebouwing lijkt. Luchtkastelen wederopbouwen. Politiek hoort beter te weten. Bedrijfs- of financiële afspraken hebben zand in eigen ogen doen waaien.

  3. Politici zijn nu enkel door verlopen tijd, verlost van de druk die belanghebbenden uitvoerde op tijd van beslissen. Het verstand komt onverwachts naar boven sluipen.

  4. Nederland heeft altijd slecht gezorgd voor zijn bondgenoten. (Aruba en de Nederlandse Antillen) Handelen door te speculeren wat de E.U. en U.S. er van gaat denken is je verstand te grabbel gooien.

  5. Gezichtverlies in de ogen van Satan misschien. We kunnen en mogen trots zijn dat we ons niet voor een onduidelijke kar laten spannen en dat we ons niet langer inlaten met malafide praktijken.

  6. Hoe afhankelijk wil je zijn van je buren en mensen die je paaien als ze je nodig hebben maar in de rug steken als de wind hun kant niet op waait.

  7. Vast wel. Als Nederland zijn land en Defensie verkoopt aan de hoogste bieder (land) waar alle (100%) Nederlanders zich in kan vinden. Dan hebben we het aan ons zelf te danken. Met de verdiensten kun je in een land naar keuze een nieuw en beter bestaan opbouwen. Zoals het nu gaat weet je in de toekomst toch niet meer waar je als Nederlander trots op moet zijn….

 8. [3]

  Pardon? Ik denk dat je eigen legertjes verwart met rebellie. Daar komt geen salaris van het Rijk bij kijken.

Comments are closed.