Kandidaat: Ben Bot (CDA) Minister van Buitenlandse zaken

Nominatie: “Nederland kan niet alleen tegen China op”

Toelichting: Ben Bot is ook een van die personen die hun hele leven praktisch niets anders gedaan heeft dan politiek bedrijven. Hij verdiende de Vrijspreker Award voor Politicus van de week al een keer in oktober 2005.

Hij deed toen de politieke bekentenis dat je je van de kiezer niets hoefde aan te trekken want die was toch vlug vergeten wat er gebeurd was. In dat feit blijkt hij overigens gelijk te hebben. Het is de mentaliteit waarvoor hij de Award kreeg.

Ben brengt die oude stelling van hem nog dagelijks in de praktijk. Bij het EU-Grondwet-referendum heeft het volk “democratisch” zijn ongenoegen over de EU laten blijken. Maar Ben en zijn maten werken constant aan methodes om toch het volk die EU door de strot te duwen.

Daarbij gebruik makende van allerlei diplomatieke trucs.
Zo valt op dat Ben het meestal over “Europa” heeft, als hij de EU bedoelt. Dat is een veel positiever begrip. Het argeloze volk heeft dat toch niet in de gaten.
Zie daarvoor ook het stukje van gisteren: “Hoe debiel is “Nederland”“.

In de NRC van woensdag 31 mei schrijft Ben dat uit de regeringsenquête blijkt dat “de Nederlandse burger zowel positief als kritisch is over Europa”. Ben noemt dan een paar gebieden waarop de burger “meer Europa wil”. Dat blijken dan punten te zijn waarvoor “samenwerking” nuttig en nodig kan zijn. Maar waarvoor de Nederlandse burger zich niet ondergeschikt hoeft te maken aan de stemmen van mensen uit de Balkan en dergelijke. Dat laatste verzwijgt Ben en andere politici systematisch. In zijn NRC-artikel wordt dan ook zelfs niet gehint naar plannen om het vetorecht in te perken. Het is voor een soeverein persoon al erg genoeg dat hij geen vetorecht ten opzichte van zijn nationale regering kan uitoefenen!

Erg diplomatiek is ook: “Steun voor Europa [die uit de enquête zou blijken] maar wel met een kritisch oog: dát is een houding die naadloos past in het huidige beleid van de regering.”
Zie je wel, de regering doet precies wat het volk wil!

In hetzelfde artikel bekent Ben dat we “wel de grenzen van integratie in het oog moeten houden en onze belangen beschermen.” Lees goed: we moeten wel onze belangen beschermen! Onze belangen zijn dus wel in gevaar. En dat zijn ze.

Een beetje klungelig is dat Ben nog steeds opschept over “het miljard dat we als korting op onze jaarlijkse bijdrage aan de EU hebben bedongen.” Zonder er bij te vertellen dat “we” nu wel TWEE miljard minder retourgeld uit de EU-pot krijgen. Dat is ook diplomatie.

Het volk is echter nog niet helemaal getemd. Antipathie tegen de EU groeit zelfs een beetje. Daarom stopt Ben en zijn makkers nog meer belastinggeld in reclame voor de EU, en zorgt dat er in het onderwijs meer aandacht voor komt.

Ben eindigt zijn artikel met:”De toekomst van Nederland ligt immers nog steeds vast verankerd in Europa.” Dat is een geruststelling na al die griezelverhalen over het milieu!

Ja, er is geen twijfel mogelijk: Ben verdient deze week de Vrijspreker Award: Politicus van de Week.

5 REACTIES

 1. "Daarom stopt Ben en zijn makkers nog meer belastinggeld in reclame voor de EU, en zorgt dat er in het onderwijs meer aandacht voor komt."

  Ahhh, het ouderwetse (E)USSR-propaganda-apparaat wordt weer van stal gehaald. Je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen met het systematisch hersenspoelen van je onderdanen.

 2. "Een beetje klungelig is dat Ben nog steeds opschept over "het miljard dat we als korting op onze jaarlijkse bijdrage aan de EU hebben bedongen." Zonder er bij te vertellen dat "we" nu wel TWEE miljard minder retourgeld uit de EU-pot krijgen. Dat is ook diplomatie. "

  Toch heb ik dit liever dan andersom. Die twee miljard werden waarschijnlijk toch verspild aan nutteloze projecten die alleen maar opgericht zijn om die twee miljard uit te kunnen geven.

 3. [3] Zit wat in. Maar denk je niet dat het "bedongen" miljard belastinggeld dat niet naar Brussel gaat, nu wel aan zinvolle dingen wordt uitgegeven?
  Wat besteden betreft, is het dan lood om oud ijzer.
  Blijft alleen over het "opscheppen" en de kiezer zand in de ogen strooien.

 4. Beste vrijsprekers!
  Zou u in vervolg niet meer die foto willen vertonen van minister Ben Bot.
  Zodra ik die man zie moet ik bijna kotsen, dus denk svp aan me!
  bij voorbat dank!

Comments are closed.