Politiek gedoe in Nederland doordat Rita Verdonk gegevens over Ayaan Hirsi Ali die al jarenlang bekend waren, plotseling ging gebruiken om lekker stoer te doen.

Femke Halsema en Lousewies van de Laan vonden dat onbehoorlijk en vooral Lousewies was ook stoer en sprak het wantrouwen van haar partij uit. Meest waarschijnlijk tegen de zin van haar rivaal voor het lijsttrekkerschap, Alexander Pechtold.

Mannen probeerden de zaak te redden. Jan Peter, Maxime en Willebrord deden hun best. Zij overtuigden alle leden van hun partij om Rita toch wel te vertrouwen. Maar Lousewies hield voet bij stuk.

Het debat ging over de politiek die zelf zei dat het schaamteloos, verbazend, ontluisterend, een blamage, deals maken, compromissen maken, chantage, ontluisterend, overhaast, onverstandig, onzorgvuldig, ongeloofwaardig, beschamend, onvolledig, ontijdig, genant, witwas operatie, niet om aan te zien, een leugen die regeert, knoeiboel en ongeloofwaardig is.
Hoe komen ze tot dat inzicht?

Vandaag om 14.00 uur zal Jan Peter vertellen wat het kabinet nu wil. Stappen ze allemaal op? Verdwijnt Rita? Of doen ze een plas en laten ze alles zoals het was?
Ze proberen Lousewies nog te verleiden. Maar of dat lukt, is nu nog niet te overzien.

28 REACTIES

 1. heeft Hirsi nu gelogen?
  of heeft ze gelogen over het gelogen,
  of was het liegen over het gelogen over het gelogen?
  en loog ze over haar verklaring aan Verdonk?

 2. Ik heb het debat gevolgt tot en met de lichting van stiekeme Zalm van z’n bed.

  Zalm was bij een geheime VVD vergaderingetje met Weisglas Verdonk en Verbeek erbij.

  Die rotte Zalm (en Verbeek) staat eerst kwaad bij nieuwspoort te verkondigen dat Verdonk en de IND zo snel het onderzoek naar Ayaan heeft onderzocht terwijl hij er zelf bij aanwezig was dat Verdonk dit overwoog te doen en dit MOEST doen omdat VVD-Weisglas een man van regels is dus omdat hij er zat als 2e kamer voorzitter.

  Kortom,
  1. Waarom zit 2e kamervoorzitter Weisglas daarbij? Als hij er niet bij zou zitten had Verdonk de brief niet zo snel MOETEN sturen naar Ayaan en was er namelijk ook geen 2e kamer debat nodig geweest en hadden we die hele heisa niet gehad.

  2. Zalm kon zo de premier inlichtten. Maar deed dit niet. Waarom niet?

  Kortom het is gewoon een VVD samenzwering tegen Verdonk omdat Verdonk zich onverwacht toch kiesbaar had gesteld voor de lijsttrekkersverkeizingen. Waar allang bij de VVD-top vaststond dat Rutte het zou worden. De immens populaire Verdonk moest kostte wat kostte schade lijden. Om de ‘overwinning’ van Rutte geloofwaardig te laten overkomen.

  Getverderrie!

  Groeten,

  Achilles, uw politiek detective.

 3. [3]

  Ik geloof niet dat dit helemaal opgaat. Verdonk had Weisglas immers zelf uitgenodigd. Hij schrijft er zelf dit over:

  “Als Kamervoorzitter kan ik niet anders dan de minister vragen haar bevindingen vandaag of morgen aan de Kamer te sturen. Het gaat immers om de beantwoording van Kamervragen en het zou onjuist zijn wanneer de Voorzitter de inhoud van die antwoorden kent en de overige 149 leden niet. Dan had de minister er voor moeten kiezen om mij nu niet te informeren en haar standpunt nog niet definitief te doen zijn.”
  http://www.tweedekamer.nl/o

  Dat definitieve karakter maakte dat Weisglas, in tegenstelling tot Zalm die juist dacht dat ze nog makkelijk 2×3 weken konden wachten met de Kamer te informeren, geen initiatief nam om Verdonk op andere gedachten te brengen.

  Ook had Weisglas al eerder laten weten op Rita te zullen gaan stemmen.

 4. [4] Oke dan heeft Verdonk toch te daadkrachtig en te eerlijk gehandeld. Gelijke monniken, gelijke kappen heb ik hoog in m’n vaandel staan.

  Dus Zalm dacht dat ze nog 2×3 weken konden wachten?

  Ja maar dat zei verdonk ook, alleen ze constateerde vooraf al en dat mag blijkbaar niet? Iets in het openbaar VOORLOPIG constateren?

  Verdonk heeft geen gevoel voor politiek bestuurlijke verhoudingen van de politiek correcten, is te open. Had niets in het openbaar moeten constateren en haar mond moeten houden voor de pers en met 2 maten moeten meten.

  Een minister die met 2 maten meet! Nee hoe zou de kamer op zo’n minister reageren? Dan pas zou ze echt een fout begaan. En zou er zeker gehakt van haar gehakt worden gemaakt.

 5. [6]
  Rita komt ook niet uit de politiek en ze heeft maar weinig bestuurlijke ervaring. Misschien is ze te naïef geweest.

  Als Nawijn nav. de Zembla uitzending geen kamervragen had gesteld was er niets aan de hand geweest.

  Ik maak mij echter sterk dat hij, voordat hij dit in de openbaarheid deed, niet eerst even met Rita heeft overlegd. Misschien dachten ze samen dat ze met dit één-tweetje van een belangrijke politieke concurrent (Ayaan) af konden komen.

  Dat is dan in ieder geval wél gelukt. 😉

 6. [7] Hmm maar Ayaan zou in Augustus al naar de VS vertrekken dus de ‘concurrent’ zou toch al weg zijn.

  Iig is duidelijk dat het BARST van de samenzweringen over en weer. Zowiezo tussen de 3 grootste partijen VVD, CDA en PVDA en wat minder belangrijke samenzweringen met D66 en de linkse partijtjes. En een samenzwering tussen LPF, minister Verdonk en Nawijn.

 7. kwatsch, dit is weer zo’n totaal oninteressant paleisdrama waar geen bejaarde beter van wordt, niet 1 leerling beter onderwezen en waar niet 1 echte arbeidsplaats van bijkomt. Het toont weer eens aan dat die lui totaal overbodig en schadelijk zijn en zich alleen met dit soort lege onzin weten bezig te houden. Gewoon een zeer slechte soap terwijl iedereen, ook hier zich met die ongein laat meeslepen.

  Ik hoorde een meneer Vis, 1e kamerlid van d66 al zeggen dat alles gewoon blijft zitten. Verdonk heeft de steun van de meerderheid van de kamer en is er dus niks aan de hand en d66 zal dat accepteren.

 8. [8]
  Ja, er breken misschien nog mooie tijden aan voor de LPF. Als de VVD haar poot stijf houdt en Verdonk blijft steunen zal D66 opstappen. Het kabinet kan dan met steun van de LPF haar kamermeerderheid behouden.

  Iedereen wint dan: de LPF komt als ‘Verdonk reddende engel’ weer beter uit de verf bij haar achterban, de VVD idem dito, het CDA krijgt de kans om tot de verkiezingen goede sier te maken met de PM, en zelfs D66 zal bij haar achterban lof oogsten dat ze nu eindelijk op hun principes zijn blijven staan. 😉

 9. Ayaan het over zichzelf afgeroepen en legt vervolgens gesteund door de bloedruikende linkse oppositie de schuld bij de minister van integratie zaken.
  Gewoon door gaan kabinet goodbye D66 en welkom LPF , Nederland heeft dit/een goed kabinet nodig, laat JPB (CDA/VVD) zijn karwei afmaken !

 10. [10] Ja ik vind die Gerhard van den As beter dan Wilders. Die Wilders mocht wel heel gemakkelijk zijn PvdV (subsidies) starten dit in tegenstelling tot de partij die Pastors wilt starten. Ook pakte Wilders Verdonk keihard aan bij het vorige debat, het voor mij duidelijk dat ook hij tot het establishment hoort, en de rebelse LPF helemaal de wind uit de zeilen wilt nemen.

 11. Schijnbaar gaat het kabinet zometeen haar ontslag indienen (14.00 uur).

  PvdA is lachende derde want die staan nu nog goed in de peilingen.

 12. Prachtige show zeg. Als je ogen nu nog niet open zijn gegaan ben je stekeblind. Alle manco’s van deze bestuursvorm in een keer aan het licht: partijpolitiek, draaikonterij, rechtbrijen, matennaaien, waarheid aanpassen, handjeklap, achterkamertjes, onbetrouwbaarheid, etc..
  Een aanrader is de column van Ephimenco:
  http://www.trouw.nl/deverdi

 13. VN: verschil arm en rijk groeit in Azië

  Gepubliceerd op donderdag 29 juni 2006

  De Verenigde Naties hebben donderdag gewaarschuwd voor een steeds diepere kloof tussen arm en rijk in het economisch opstomende Azië.
  Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP.

  Vrijhandel betekent ongelijkheid
  Azië ontpopt zich samen met landen in de Stille Oceaan als ‘de fabriek van de wereld’, maar de economische groei als gevolg van de vrijhandel gaat voorbij aan armen en ongeschoolden.

  De UNDP stelde vast dat de regio – waar 60 procent van de wereldbevolking woont – sinds 1980 een gemiddelde economische groei kende van ongeveer 7 tot 8 procent.

  India en China zijn de grote winnaars, maar in beide landen heeft het succesverhaal ook gezorgd voor een steeds grotere ongelijkheid in inkomens. Bovendien weten landen als Thailand, Nepal, Pakistan en de Filipijnen onvoldoende te profiteren van de Aziatische opmars.

  Meer actie van overheden
  De UNDP vindt dat Aziatische overheden meer oog moeten hebben voor een betere verdeling van de welvaart, om zo ook potentiële conflicten te voorkomen.

  Bovendien zouden de regeringen de landbouwsector veel meer moeten steunen. Door de stijgende welvaart zijn er steeds meer monden te voeden en bovendien wonen de meeste armen op het platteland.

 14. [9] en zoals ik al zei, ze blijven mooi plakken.

  Het ciscus heeft een klucht in twee bedrijven opgevoerd, veel aandacht, dramatiek, spetterende toespraken en overige decibellen en vooral heel veel luchtverplaatsingen. Men heeft alle lol uit deze klucht geperst die erin zat, het volk denkt dat er wat te kiezen valt en het circus drinkt weer eens een glas en doet een plas en alles blijft zoals het altijd was.

 15. Ja, … waar zijn nu die lui die roepen dat we meer vrouwen nodig hebben in de politiek?

  Met zijn vieren maken de dames er een heuse Venezolaanse soap van.

 16. [18] Ja, ik ben voor méér vrouwen in de politiek, want zo te zien en horen brengen ze het hele systeem sneller om zeep dan mannen! Dat willen we toch? 🙂

 17. [19] Daar heb je natuurlijk gelijk in.
  Lang leve de vrouwen!

  Maar … kunnen we niet enkele echte Venezolaanse soapsterren uitnodigen? Dat zijn bijna zonder uitzondering voormalige missen.
  En als we mw. Magan een Nederlands paspoort kunnen geven, waarom dan niet bv. Scarlet Ortiz, Alicia Machado of Lisbeth Manrique?

  Dat zou de kijkcijfers voor de politieke debatten fors opstuwen en de betrokkenheid van de burger bij de politiek (waardoor hij zich er sneller zou tegen afzetten).

  Bovendien zou het de populariteit van Maxima fors ondergraven wanneer duidelijk wordt dat zij naar Latijns-Amerikaanse normen maar een lelijk eendje is.
  Prins pils, wiens grootste prestatie is dat hij "de schone" aan de haak wist te slaan, komt dan eveneens mooi voor joker te staan.

  Kortom, dit heeft alleen maar voordelen.

 18. Laten we eens kiezen voor een fris alternatief: i.p.v. de volgende lichting vermoeide politici eens helemaal niemand kiezen. Geen ‘volksvertegenwoordiging’, geen kabinet, geen dwaze plannen, geen doorgehaalde nachten om niets maar gewoon vier jaar lang een compleet leeg Binnenhof.
  Een aardige eye-opener voor mensen die menen dat Nederland geregeerd moet worden.

 19. [12]
  Rita blijkt toch minder naïef. Zij had de VVD in de houdgreep. 😉

  Ze had makkelijk deze kabinetscrisis kunnen voorkomen door eens flink door het stof te kruipen voor D66, maar dat weigerde ze. En ze wist dat de VVD haar niet zou afvallen. De helft van de VVDers steunt haar, en meer dan de helft van de VVD-kiezers.

  Als Rutte werkelijk zo graag met dit kabinet had willen ‘oogsten,’zoals hij zo ferm beweert, dan had de VVD-fractie Rita natuurlijk moeten laten vallen als een baksteen. Dan was er niets aan de hand geweest voor dit kabinet.

  Maar dan was Rita naar Pastors en Wilders gegaan en was er ter rechterzijde van de VVD een formidabele concurrent ontstaan. Rutte had dan zijn eigen graf gegraven bij de verkiezingen in mei 2007. Dus ondanks zijn ferme taal heeft hij eieren voor zijn geld gekozen en Balkenende en het CDA laten stikken.

  Van je coalitiegenoten moet je het maar hebben. 😉

 20. ik zat er dus helemaal naast, ze zijn toch opgestapt, opgerot staat netjes maar dit zelfde circus komt na de verkiezingen weer terug, hoor.

  Maar nu mevrouw Ali niet gelogen schijnt te hebben lijkt die hele commotie helemaal onterecht en had ze gewoon kamerlid kunnen blijven.

 21. [23] Goeie analyse, alleen of Rita naar Wilders zou gaan betwijfel ik.

 22. [25]

  Verdonk is een potentiële bom onder de VVD.

  Rita past idd beter bij Pastors dan Wilders, maar ze past nog minder bij Rutte (en zijn sociaal-democratische achterban in de VVD). Dat moet een keer klappen.

  Ik heb zelf de indruk dat als Pastors met een interessante doorbraak partij komt (zijn Leefbaar Rotterdam heeft tenslotte 30% ! van de stemmen) ze alsnog overstapt.

 23. [25] [26]

  Pastors gaf net een interessant interview voor BNR nieuws radio. Hij stelt, dat het politieke landschap in NL feitelijk alleen maar sociaal-democraten kent, die slechts qua smaak iets verschillen.

  De ene groep (olv de PvdA) komt op voor de mensen waarvan zij denken dat die ziek, zwak en misselijk zijn, de andere groep (olv het CDA) komt op voor de gelovige sociaal-democraten en de derde groep (olv de VVD) komt op voor de kleine middenstanders en de salarisschaal daarboven.

  Zijn nieuwe partij, onder de werktitel NLMP (Niet-Lullen-Maar-Poetsen), zal daar waarschijnlijk niet van afwijken en ook zo’n sociaal-democratische lijn volgen, maar dan met de politieke smaak: minder geklets, meer resultaten. Zoiets als Leefbaar Rotterdam dus, maar dan landelijk. Hij focussed daarbij op veiligheid, immigratiebeleid en de EU.

  De kandidatenlijst, het programma en ook de naam van zijn partij moeten nog worden vastgesteld. Eerst zoekt hij nog financiers voor de paar miljoen die hij nodig heeft voor het opzetten van de partij en voor de campagne. Pastors wordt waarschijnlijk lijsttrekker (als zich niemand beter meldt). Hij is niet zo’n flamboyante figuur als Pim Fortuyn, maar hij komt wel integer over en hij weet ook zijn punten goed over te brengen.

  Ik krijg de indruk, dat hij zich wel wil conformeren aan het huidige systeem, maar dat hij vooral de efficiency wil opvoeren: minder regels, minder ambtenaren, en een overheid die zich volledig op enkele belangrijke hoofdproblemen richt om die snel te kunnen oplossen, de rest zoekt de samenleving maar zelf uit. Het detailgeneuzel dat de huidige politiek kenmerkt is aan hem niet besteed. 😉

  Het is bij lange na nog geen libertarische visie, maar het komt van alle politieke partijen daar toch het dichtst bij in de buurt. Iemand die onze steun verdient ?

 24. Ik plukte dit van een mailinglist:

  "ik bedacht me dat de versnelde afhandeling van het paspoort van hirsi
  ali door verdonk, in ruil voor een gunst (de excuusbrief), formeel
  gezien strafbaar is:

  artikel 362 1.3 van het wetboek van strafrecht:

  1.
  Met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van
  de vijfde categorie wordt gestraft de ambtenaar:

  3°.
  die een gift, belofte of dienst vraagt teneinde hem te
  bewegen om, zonder daardoor in strijd met zijn plicht te handelen, in
  zijn bediening iets te doen of na te laten;

  (de dienst is het verlenen van een publiek mea culpa; de bediening is
  het versneld afhandelen van de procedure)"

Comments are closed.