Heeft dit artikel iets te maken met libertarisme? Niet echt, maar een interessante kwestie desalniettemin.


Muziek van nu. Ik kan niet echt de moeite opbrengen om ernaar te luisteren en ik ben nog maar 20. Het is onboeiend, kort, al gedaan en gemaakt voor de verkoop. Ik moet toegeven dat er nog wel eens iets ontsnapt dat aardig is maar meer ook niet. De gedachte dat hedendaagse muziek kansloos per definitie is hangt al een hele tijd in mijn hoofd maar net als zoveel dingen moest ik het licht zien voor ik dit realiseerde. Het licht kwam dit keer in de vorm van mijn Engelse neef:

“We can stop making music all together, it’s all been done, no modern music will ever be better than what is already out there. Really, compare the classics to Coldplay, “THE GREATEST BAND OF TODAY”. It’s pathetic. Sure, once a year a decent song comes out but that is not worth a whole industry.”

Ik keek hem kort aan en zag het glorieuze licht. Natuurlijk! Het is allemaal voort borduren op al gemaakte muziek. Tegenwoordig bestaan geen Schönbergs, Elvissen, Captain Beefhearts, John Lee Hookers, Bob Marleys en helemaal geen Jimi Hendrixen meer. Oh, Jimi Hendrix de man zonder wie ik geen 5 minuten kan. Waarom ze niet bestaan weet ik niet maar goeie muziek is nog nooit van een hedendaagse artiest gekomen, voor zover je muziekmakers van nu artiesten kunt noemen.

Stoppen dus met slechte pogingen tot muziek. Hardcore? Doe me een plezier. Reggeaton? No thanks. Pop muziek? Nee dank je, ik moet nog rijden.

71 REACTIES

 1. [30] Dat bestaat al jaren. Van die kraakpandbandjes als ‘The Ex’. Britney Spears maakt ook kutmuziek, maar om dat nou gelijk socialistisch te noemen… Heeft Sjaron Dijksma al een plaatje opgenomen? Lijkt mij wel leuk, Sharon D., Femke H. en Agnes K. die een ode aan Fidel C. zingen. Gelukkig heb ik een glasverzekering…

 2. [30] De meeste artiesten zijn links: als ze niet succesvol zijn omdat ze subsidie nodig hebben; als ze wel succesvol zijn omdat ze geen tijd meer hebben om zich geestelijk te ontwikkelen vanaf hun puberteit.

  Heb nu trouwens weer een Sinatra-periode: die vent zingt tenminste nog over eigen verantwoordelijkheid en succes.

 3. [32] Dat is een andere trend: alles wat socialistisch is kut noemen. 😉

 4. Dit is volgens mij de beste cd uit de jaren negentig:

  http://www.amazon.com/gp/pr
  Een goede tweede is Brian Eno – on land
  Er wordt erg goede muziek gemaakt je moet er alleen vrij veel moeite voor doen om het te vinden.

 5. [27]
  Hendrix zal wel onder invloed van een LSD trip zijn geweest, maar Voodoo Child heeft toch ook een libertarische inslag. 😉

  I stand up next to a mountain
  And I chop it down with the edge of my hand
  I pick up all the pieces and make an island
  Might even raise a little sand
  Cause I’m a voodoo child

  Ook ‘I Got Life’ van Nina Simone is een fraaie ode aan de vrijheid:

  I’ve got life , I’ve got my freedom
  I’ve got the life
  And I’m gonna keep it
  I’ve got the life
  And nobody’s gonna take it away
  En natuurlijk ‘Sunny Afternoon’ van The Kinks. Zeker zo klassiek als ‘Taxman’ van de Beatles en heel herkenbaar !

  The taxman’s taken all my dough
  and left me in my stately home
  lazing on a sunny afternoon.
  And I can’t sail my yacht
  he’s taken ev’rything I’ve got;
  all I’ve got’s this sunny afternoon.
  Save me
  save me
  save me from this squeeze 😉

 6. Voor de liefhebbers:

  Top 25 Liberty Songs: http://www.freerepublic.com

  De Bureaucraten

  Ze willen aan je wieg staan
  Ze willen dat je doodgaat op tijd
  Ze willen dat je blind bent en doof
  Voor je eigen veiligheid

  Ze willen dat je werkt
  En zij bepalen dan waaraan
  Ze willen dat je keurig
  Voor ze in de rij gaat staan

  Ze zijn overal
  Zitten overal

  Ze kijken naar je lengte
  Naar je ogen, haar en huid
  Of je man of vrouw bent
  Alles maakt ze uit

  Ze willen dat je vecht
  Voor een plekje op de kaart
  Ze geven je geld
  En maken dat dan niks meer waard

  Ze zijn overal
  Komen overal

  In hun paleizen
  Op de universiteiten
  Achter hun bureau
  En onder hun mijter
  Overal

  Zonder gezicht
  Zonder eigen mening
  Zonder last van wetenschap

  De bureaucraten
  Eten uit hun neus
  Drinken koffie met melk
  Terwijl je wacht

  De bureaucraten
  Willen dat je denkt en doet
  Wat ze zelf hebben bedacht

  Vul maar in
  Vul maar in
  In tweevoud, drievoud, viervoud

  ( c ) Bram Vermeulen

 7. [36] Hendrix slikte en spoot zowat alles wat denkbaar is, een echte kunstenaar dus en hij is ook heengegaan zoals het hoort: aan een gezonde overdosis en kom daar maar eens om bij de tegenwoordige jongeren. Geen liefde voor het vak meer zoals Janis Joplin, Brian Jones, Jim Morisson om maar eens wat te noemen.

 8. [38]
  Drummer Keith Moon van The Who was ook zo’n all or nothing type (32 jaar geworden) en Kurt Cobain van Nirvana (27 jaar oud geworden).

  Verder natuurlijk onze eigen rocker Herman Brood (sprong in 2001 van het Hilton omdat dat dichter bij zijn huis was dan het Okura). Ook de nog levende icons zoals de Stones zijn niet mis (wie heeft er zulke opa’s ?). 😉

  De meeste moderne artisten van kaliber zoals rapper Eminem zijn brave huisvaders/moeders.

 9. [39] brave huisvaders, bah dat is wat ik bedoel. En Herman Brood telt niet mee als grote kunstenaar die aan een overdosis is heengegaan, daar geldt echt een leeftijdslimiet voor. De hele groten gaan voor hun 30ste zodat Herman het te lang heeft gerekt met zijn 50+, hij had dat toch 20 jaar eerder moeten doen om mee te tellen. Ik vond die muziek van hem overigens gewoon ke-lereherrie, net als Golden Earing die al 40 jaar hetzelfde deuntje opdreunen.

  Ging er trouwens niet af & toe een BeeGee aan een overdosis ? Het werden er steeds minder dacht ik.

 10. [40]

  Ja, je had Barry, Robin, Maurice en Andy. Andy (de jongste van het stel) overleed op 30 jarige leeftijd aan een hartaanval tgv een virusinfectie. Die kreeg hij waarschijnlijk omdat hij te veel was verzwakt door jaren van alcohol en cocaïne misbruik. Het had wel iets van de dood van Karen Carpenter die ook een hartaanval kreeg tgv jarenlange anorexia (vanwege het gekwelde kunstenaarsbestaan). Zij overleed op 32 jarige leeftijd.

  In hun genre waren de BeeGees en de Carpenters topartiesten. Herman Brood was meer schilder dan musicus en hij heeft het hier idd opvallend lang uitgehouden (hij had al jaren terug zelfmoordplannen). Zijn levenstijl sloot echter naadloos aan bij die van een live fast die young artiest.

 11. "en gemaakt voor de verkoop."
  Ehh, ja, en wat is daar mis mee? Dat de huidige muziek vooral bagger is, daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Maar dat het commercieel is, prima toch?

  Overigens onlangs in de Heineken Music Hall weer genoten van Bruce Springsteen. Die weet nog wat het is om artiest te zijn en een show neer te zetten zonder overbodige opsmuk als lichtshows en rookkanonnen.

  Andere aanrader: http://www.elliottmurphy.com

 12. [41] Andy maakte geen deel uit van de BeeGees.

  Groetz,

  Cincinnatus

 13. [36] Ik vermoed dat jij onder invloed van LSD was toen je dit stukje schreef want in het door jou geciteerde fragment van die Hendrix zie ik niks van "libertariische inslag"….

  Mijn inschatting is dat wanneer de
  Baby-boom generatie het hoekje om is, het ook snel gedaan gaat zijn met de
  roem van "The beatles" , The Rolling Stones, Jimmy Hendrix enz…

  En dat lijkt me prima.

  Groetz,

  Cincinnatus

 14. [43]
  Klopt, hij had een solocarrière, maar hij heeft toch ook regelmatig met zijn broers opgetreden.

  [44]
  Kom nou toch Cincinnaticus ! Het toppunt van libertarisme is toch de Amerikaanse pionier die met niets dan een bijl in zijn rugzak aan de bosrand staat en die kijkt naar de mooie rechte stammen van de bomen, ideaal voor zijn blokhut, en bij zichzelf denkt: hier ga ik mijn ranch bouwen !

  Hendrix Voodoo Child is zijn eigen god. Hij creëert zijn eigen wereld. En bedenkt later wel wat hij ermee gaat doen. Een transhumanist avant la lettre. Dat zijn geen waarden die verdwijnen als de babyboomers eenmaal zijn verdwenen.

  Denk daar maar eens over na, als gelovig conservatief. 😉

 15. [40] [41]
  Hier nog een zeer beknopt overzichtje van de zeer vele verslaafde artiesten/acteurs/modellen, etc:
  http://en.wikipedia.org/wik

  De lijst van verslaafde fotomodellen zou overigens bijzonder lang zijn. Vreemd genoeg is het bij die magere meisjes niet zo geaccepteerd als bij rockers of beurshandelaren. Zo verloor Kate Moss een hele reeks lucratieve contracten (o.a. met Chanel). Toch kwam ze er dankzij Virgin (Richard Branson) weer snel bovenop. Verder zijn er nogal wat artiesten en acteurs die aan aids zijn overleden of aan hun alcoholverslaving.

 16. [46] aids, daar is ook de laatste echte man der echte mannen Rock Hudson aan overleden, bleek dus een nicht te zijn ("and there is nothing wrong with that" om een aflevering van Seinfeld te citeren)evenals Herman Stok de eerste echte diedzjee die over straat achter de bibs van zijn vriendje rende en wat dacht je van Wim Zonneveld, achteraf zo nichterig als de neten maar dat werd niet als zodanig herkend.

 17. [47]
  Ja, ook George Michael hing in zijn Wham periode ook boven het bed van menig tienermeisje (als posteridool).

  Wat mij altijd opvalt is dat in het algemeen homo’s veel creatiever zijn dan hetero mannen. En hetero mannen weer creatiever dan hetero vrouwen. En hetero vrouwen weer veel creatiever dan lesbo’s (overigens wat lastiger te boordelen omdat de meeste vrouwen bi zijn).

  De rij homo’s in de NL media (presentatoren, acteurs, musici, mode, kunstenaars, enz) is bijna eindeloos, veel meer dan de 5-10% van de bevolking die ze uitmaken.

 18. [48] wellicht omdat homo’s geen vrouw & kinderen hoeven te onderhouden en meer tijd hebben voor hun carriere ? Kan ook zijn dat men elkaar bevooroordeelt, dus de gevestigde nichten nemen ongevestigde aan etc. Ik heb zoiets meegemaakt bij een oude werkgever van mij, op de telesales zaten alleen potten en dat omdat de cheffin ook zulks was. Ze schijnen het nogal met elkaar gehouden te hebben daar wat jaloezie en toestanden met zich meebracht zodat die afdeling uiteindelijk is geploft. Voor zover ik het mij herinner, en hoe zeg ik dit netjes, waren de betrokken dames niet een echt groot verlies voor wat mannen betreft.

  Maar aan de andere kant kan het best zo zijn dat homo’s gewoon creatiever zijn.

 19. [49]
  Het verschijnsel lijkt mij wat te wijdverspreid voor enkel voortrekken. Overigens ken ik maar weinig goede lesbische popartiesten (o.a. Pink, KD lang) en heel veel goede homo artiesten.

  Er staat een uitgebreide lijst op Wikipedia:
  http://en.wikipedia.org/wik

 20. Ik blijf het toch een knap staaltje onderdrukking van de mainstream media vinden, dat een band als Rush dertig jaar lang gemeden kan worden. Het grootste exportproduct van Canada, met een trouwe schare fans over de hele wereld en met ’s werelds beste drummer, Neil Peart, die -beste Libertariers- regelmatig Ayn Rand (vijfentwintig jaar geleden al) een grote inspiratiebron voor zijn teksten noemde. Luister maar eens naar thema-albums als 2112.

 21. [48] Hmmmm, eens kijken of er homoseksuele exactelingen bestaan.
  Want beta’s zijn niet creatief, dat weet iedereen.

  Verdomd,er zijn er nauwelijks:
  http://www.noglstp.org/pamp

  En vrouwen zijn er sowieso niet in beta-land, dus ook geen lesbo’s.

  Q.E.D.
  Homo’s zijn creatiever 😉

  Huub

 22. [52] Margaret Mead was daarbij geen
  wetenschapster maar een kwakzalver….

  Groetz,

  Cincinnatus.

 23. [50] Een lesbische pop-artieste….Samantha Fox natuurlijk…

  Was ff slikken toen ik hoorde dat die
  voor de vrouwen was en dus bij "touch me" niet aan een stevige kerel (zoals ik) maar sexgenotes dacht….

  weer een illusie armer…

  http://www.geocities.com/su

  Groetz,

  Cincinnatus.

 24. waar kan ik tokio hotel luisteren saaie site want ik kan geen tokipmhotel luisteren BLUUUUUUUU

 25. [56] en dan was er James Dean, de rebel van de jaren 50 die menig meisjeshart sneller deed kloppen. Niet zomaar een nicht, hij had het zelfs uitgevonden en daarna drie keer opnieuw verbeterd.

 26. [57]
  Mensen blijven altijd hun eigen beeld van de werkelijkheid vormen.

  Dat zie je bijv. ook bij de fansites van Pink. Al die meisjes weten dat ze lesbisch is, maar toch vinden ze haar cool en willen ze haar als role model volgen omdat ze zo denken beter in de smaak te vallen bij hun vriendjes.

  ik vrees dus dat je kunt praten tot je blauw ziet over de onzin van een overheid, maar ook al beseffen de meeste mensen dit ze blijven fan ! 🙁

 27. [56]
  Voor punk zijn natuurlijk ook de Ramones niet te versmaden. 😉

  Mensen die overigens meer dan genoeg hebben van al die gloom and doom songs van door wereldleed getergde artiesten hebben gelukkig nog volop keus uit artiesten met een positievere levenshouding. Ik noemde al Nina Simone maar er zijn meer voorbeelden. En liefhebbers van klassiek zijn goed uit met Vivaldi en Händel (vermijdt Wagner en Schönberg, uiterst deprimerend).

  “Go Your Own Way” – Fleetwood Mac
  Open up
  Everythings waiting for you
  You can go your own way
  Go your own way

  “Do Something” – Macy Gray
  Don’t let the days of your life pass you by
  You got to
  Get up, get out
  And do somethin’
  How will you make it if you never even try
  Get up, get out
  And do somethin’

  “Wonderful Life” – Loeki Knol
  Look at me here
  Here on my own again
  Up straight in the sunshine
  No need to run and hide
  It’s a wonderful, wonderful life

  “Everything is Everything” – Lauryn Hill
  Lets love ourselves then we cant fail
  To make a better situation
  Tomorrow, our seeds will grow
  All we need is dedication
  Let me tell ya that,
  Everything is everything
  Everything is everything
  After winter, must come spring
  Everything is everything

  En natuurlijk

  “IGY (International Geophysical Year)” door Donald Fagen (hij bedoelde het ironisch, maar de feitelijke vooruitgang van de mens blijft onmiskenbaar)

  Standing tough under stars and stripes
  We can tell
  This dream’s in sight
  You’ve got to admit it
  At this point in time that it’s clear
  The future looks bright
  On that train all graphite and glitter
  Undersea by rail
  Ninety minutes from New York to Paris
  Well by seventy-six we’ll be A.O.K.

  What a beautiful world this will be
  What a glorious time to be free

  Get your ticket to that wheel in space
  While there’s time
  The fix is in
  You’ll be a witness to that game of chance in the sky
  You know we’ve got to win
  Here at home we’ll play in the city
  Powered by the sun
  Perfect weather for a streamlined world
  There’ll be spandex jackets one for everyone

  What a beautiful world this will be
  What a glorious time to be free

  On that train all graphite and glitter
  Undersea by rail
  Ninety minutes from New York to Paris
  (More leisure time for artists everywhere)
  A just machine to make big decisions
  Programmed by fellows with compassion and vision
  We’ll be clean when their work is done
  We’ll be eternally free yes and eternally young

  What a beautiful world this will be
  What a glorious time to be free

 28. [59] van Wagner krijg ik altijd last van een opspringende rechterarm al is het goede muziek maar Arnold Schonberg is geweldig, ik heb er een jaar over gedaan om hem te leren waarderen, het is net als met olijven, een aangeleerde smaak.

  Wagner de notoire anti-semiet en aanhanger van de Arische Edelgermaan, familie van het Edelhert en de Edelsalami en Arnold Schonberg, Jood en slachtoffer van al dat Edelgedoe.

Comments are closed.