Gisteren waren er presidentsverkiezingen in Mexico waarbij een zekere Lopez Obrador goede kans maakt om verkozen te zijn geworden. De Vlaamse staatsomroep VRT bericht op teletekst dat “Als Obrador het haalt, Mexico voor het eerst een linkse president krijgt” (einde citaat).

Echter het “rooie fabriekje” (de VRT) zwetst weer in de leegte want Mexico heeft (helaas) in het verleden meerdere linxe presidenten gehad.De PRI (De partij van de geïnstitutionaliseerde revolutie) was bij oprichting in 1929 een linxe partij en PRI-presidenten als Abelardo Luján Rodríguez en vooral Lázaro Cárdenas del Río nationaliseerden oliebedrijven, onteigenden op grote schaal landerijen (om ze te “herverdelen), creëerden een sociale zekerheid en ijverden voor een socialistisch onderwijs.

In de jaren ’30 keken linx-radicalen verwachtingsvol naar Mexico als zijnde een (voor hun) bijzonder interessant experiment.In 1937 streek de-ten gevolge van een verloren machtsstrijd- verbannen communistische massamoordenaar Lev Bronstein (aka Trotsky) er zelfs neer.

Gelukkig zette de rode trend in Mexico zich niet ten volle door en inplaats van zich te ontwikkelen naar een volwaardig arbeidersparadijs a la Castro-Cuba bleef het land vanaf de jaren ’40 steken in corrupt corporatisme en welfarisme.

Bij het “rooie fabriekje” willen ze blijkbaar die linxe bladzijde snel omslaan , alle wanbeleid en corruptie (naar goede rode gewoonte) verwijten aan “rechts”, “kapitalisme” en “racisme” en komen met de groteske bewering dat indien gekozen Lopez Obrador de eerste linxe Mexicaanse president zal zijn.

Alleszins was dit niet de eerste leugen van de VRT en te vrezen valt dat het ook niet de laatste zal zijn.

P.S. De link naar het betreffende TT-bericht : http://tt.vrt.be/tt_een.php?p=174&g=on&s=0&r=0&x=1

9 REACTIES

 1. Ik copypaste het artikel voordat de censor het artikel herschrijft:

  "In Mexico tonen de eerste resultaten
  van de presidentsverkiezingen aan dat
  het een nek-aan-nekrace wordt tussen de
  linkse populist Lopez Obrador en de
  rechtse kandidaat Felipe Calderon.

  Beide kandidaten hebben de overwinning
  al opgeëist, maar de officiële resulta-
  ten worden pas woensdag bekendgemaakt.

  Het lijkt erop dat Mexico City en het
  arme zuiden voor Obrador hebben geko-
  zen, terwijl het rijke noorden stemde
  voor Calderon, die het beleid van
  huidig president Vicente Fox wil
  voortzetten.

  Als Obrador het haalt, krijgt Mexico
  voor het eerst een linkse president."

  Het valt mij erg mee dat zij hun Mexicaanse Kameraad "populist" noemen. Nog niet helemaal wakker op de maandagmorgen?

  Weet iemand al de zegeningen van 4 jaar Lula in Brazilie? Hij verhoogde onlangs de ambtenarensalarissen, vermoedelijk omdat er later dit jaar verkiezingen zijn in Brazilie. Verder is deze kerel (de lieveling van links) zo ver ik kan nagaan even corrupt als de troep die voor hem de baas was.

 2. Gelukkig neemt overal de welvaart toe, en zie je vaak 50 / 50 resultaten, hoe meer de welvaart toemneemt hoe slechter dit voor linx zal zijn.

  Calderón ligt na het tellen van 88,44 van de stemtafels ongeveer 500.000 stemmen voor op Obrador. Laten we hopen (na Peru) op weer een teleurstelling voor Chaves, zeker nu Castro stervende is!

  http://mx.news.yahoo.com/s/

 3. [2] De dag dat Castro richting hel verkast gaat bij mij de vlag uit.

  Liefst zag ik de schurk eindigen zoals z’n maat Ceaucescu maar als ie op een andere manier onder de zoden komt, heb ik daar ook vrede mee…hoe sneller hoe liever.

  Groetz,

  Cincinnatus

 4. [2] Helaas is het niet zo dat met het toenemen van de welvaart de electorale resultaten voor linx slechter zijn.

  Bijv recent waren er in Slovakije verkiezingen : de vorige regeringen hebben er de flat-tax ingevoerd en economie geliberaliseerd waarna het land de afgelopen 4 jaar economisch geboomd heeft.Toch gingen de linxen
  er bij de verkiezingen flink op vooruit….

  Socialism teert voor een flink stuk op
  "envy", op "afgunst"….liever "samen arm" dan "ik een beetje rijk" en jij
  "erg rijk"….Wanneer landen economisch boomen gaat uiteindelijk iedereen erop vooruit maar sommigen meer en eerder dan anderen hetgeen
  voor wrok en afgunst zorgt bij de
  traagkomers en daar spelen sossen graag op in….

  Groetz,

  Cincinnatus

 5. Goed artikel Mark,

  De PRI is zowat 70 jaar aan de macht geweest tot Fox het in 2000 overnam.
  Het eerste wat deze ex topman van Coca Cola Mexico vervolgens deed was zowat alle hoge ambtenaren vervangen om corruptie te bestrijden.
  Dat was ook hoognodig nadat de linkse PRI er zolang onafgebroken aan de macht was geweest.
  Ziet iemand hier een parallel met de sinds mensenheugnis oppermachtige PS in Wallonie?

 6. Ik zag laatst geloof ik in Terzake een onderwerp over de "nare gevolgen" en "oneerlijke concurrentie" die vrijhandel tussen Mexico en de VS met zich meebracht. Er werd weer lekker gegoochelt met oorzaak en gevolg en de hele litanie van het "sociale alternatief" t.o.v. het "vuile kapitalisme\globalisme\(neo)liberalisme" werd weer afgevuurd:
  -Er werd genoemd dat Mexico aanzienlijk rijker is geworden, maar dat het verschil tussen arm en rijk groter is geworden. Met andere woorden: X% van de bevolking is veel vooruitgegaan, maar Y% is er niet, of een beetje op vooruitgegaan. Dus er is niemand erop achteruit gegaan en er is zelfs een aanzienlijke verbetering voor een groot deel van de bevolking, maar dit is in de optiek van Terzake dus slecht, omdat die verbetering niet gelijk is verdeeld.
  -Er werd geklaagd over de gevolgen van de globalisering op de "arme Mexicaanse boeren", maar slechts tussen neus en lippen door vermeld dat dat ook grotendeels te maken heeft met landbouwsubsidies (dus in feite geen vrijhandel en globalisering). Ook werd gewezen op het prachtige initiatief van die arme boeren om een (ik hoop ongesubsidieerde en vrijwillige) coöperatie (de natte droom van iedere communist) op te zetten om de concurrentie tegen te gaan. En uiteraard werd opgeroepen tot grotere landbouwsubsidies. Alsof dat niet juist de oorzaak van de ellende is, maar een oplossing.
  -Er werd een duur winkelcentrum getoond waar een auto werd verkocht voor x duizend euro, en dat was maar liefst y keer meer dan een gemiddeld jaarsalaris. Hoe durven ze? Daarbij werd ook commentaar geleverd dat de nieuwe bouw niet architectonisch of qua stijl verantwoord was of zoiets. Dat is ook lekker belangrijk in een derde wereld land, of een (netjes en schoon uitziend) winkelcentrum wel of niet aan de Mexicaanse "welstand" voldoet. Blijkbaar gaat het socialisme ook daar op: als mijn huis\winkel er oerlelijk en aftands uitziet, moet de jouwe er ook zo uit zien.
  Volgens die Belgische staatsomroep (en de Nederlandse) is het aantal misdaden van het kapitalisme blijkbaar oneindig. Zelfs wanneer iedereen met het verstand van een kreeft kan zien dat het de omstandigheden verbetert.

 7. Het socialisme moet 24 uur per dag bestreden worden,deze mensen moet terughoudend worden gemaakt om zichzelf te uiten, zeker dmv drogredeneringen….

 8. Opent een socialist zijn mond dan weet je zeker dat hij gaat liegen. De anti-kapitalist Wim Kok verdient dit jaar 250.889 euro. Is super-socialist Wouter Bos daarom zo fanatiek?

Comments are closed.