Grote wapenfabrikanten gaan nog ethischer worden dan ze al zijn!

Het is namelijk niet alleen belangrijk dat je iemand dood maakt, het is ook belangrijk HOE je dat doet.

Liefst zoveel mogelijk maar dan wel de schijn ophouden ethisch bezig te zijn.

Een aantal grote Amerikaanse en Europese wapenleveranciers zijn met elkaar in gesprek om met elkaar ethische spelregels af te spreken voor hun omgaan met overheden.
Daardoor willen zij hun verhouding tot overheden verbeteren, en gemakkelijker grote bedragen belastinggeld krijgen voor het ontwikkelen van nieuwe wapens.
Overheden, (politici) en wapenleveranciers hebben elkaar nodig.
————————-
Uitgebreider bij: www.rawstory.com

4 REACTIES

 1. Ja, het is niet voor niets dat wapenexport in Belgie thans een regionale materie geworden is.
  Zo hoeven Vlamingen niet tegen te stemmen als het Waalse FN nog eens aan dubieuze regimes wil leveren.
  Prima geregeld toch?

 2. [1] Ik dacht dat de Walen de ‘solidariteit’ zo hoog in het vaandel hadden staan…

 3. [2] Ik neem aan dat je doelt op de jaarlijkse miljardentransfers van noord naar zuid.

  Het punt is dat er geen wet is die bepaald dat Vlaanderen maandelijks een miljard moet overboeken.
  Dit kadert simpelweg in de nationale wetgeving inzake belasting (er wordt nu eenmaal meer verdiend in Vlaanderen) en sociale zekerheid (er wordt nu eenmaal meer beroep op gedaan in Walonie).

  Dus in wezen is het een automatisme.
  Er is geen expliciete goedkeuring van Vlaanderen voor nodig om het te laten doorgaan. De enige manier om e.e.a. te stoppen is dan ook een wetswijziging, maar daar heb je de Walen bij nodig.
  In wezen volstaat het voor hen om simpelweg neen te zeggen. Maar om het toch enigszins acceptabel te doen klinken komen ze op de proppen met het begrip solidariteit (wat zoveel betekent als solidariteit MET hen, nooit DOOR hen).

  Voor Wapenleveranties, ooit een federale materie, was telkens weer goedkeuring nodig van de regering. Maar wapenfabricage is zowat exclusief een Waals fenomeen (m.n. FN te Herstal), en wat is het dan vervelend als somige partijen in Vlaanderen dan niet instemmen. Dus heeft men de bevoegdheid geregionaliseerd en konden de Walen voortaan zelf beslissen.
  Op zich kost het Vlaanderen natuurlijk geen geld dus lag men amper dwars bij het voorstel om de materie te regionaliseren.
  Men kan zelfs betogen dat dit de werkgelegenheid in Wallonie ten goed komt waardoor de transfers van noord naar zuid ietsje afgeremd kunnen worden.

  Echter, er is geen land ter wereld waar een dergelijke materie niet een nationale/federale is en dat kan geloven dat het in Belgie wel zo is.
  Hierdoor komt Vlaanderen mee in een kwaad daglicht te staan als Belgie (in de ogen van buitenlanders) weer eens wapens heeft geleverd aan een of andere dubieus regime.

Comments are closed.