- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Filantropie in de vijfde versnelling

Door zijn kapitaal in de enorme
Gates Foundation pot te storten,
heeft Warren Buffett één van de
meest krachtigste ontwikkelings-
hulporganisaties gecreeërd.
Nu al heeft de Gates Foundation
een jaarlijks budget groter
dan de World Health Organization.

Sinds 1991 zijn Bill Gates en Warren Buffett goede vrienden. De Microsoftoprichter en de investeringsgoeroe spelen zelfs bridgetoernooien in Omaha. De twee kaartspelers zien eruit als een vriendelijke gepensioneerde heer en een middelbare leraar !

Schijn bedriegt want deze twee heren beheren een pot geld waar menigeen van droomt. De vriendschap mondde uit in een van de meest opzienbarende schenkingen in de geschiedenis. Warren Buffet schonk onlangs 32 miljard dollar aan de Bill en Melinda Gates Foundation en transformeerde zich van de ultieme kapitalist tot de grootste liefdadigheidsschenker ter wereld.

De Gates Foundation besteedt 800 miljoen dollar per jaar in de strijd tegen AIDS, malaria en TBC – het equivalent van wat de VS overheid besteedt aan de bestrijding van besmettelijke ziekten. Buffett’s donatie verdubbelde het fonds en maakt Gates tot één van de belangrijkste spelers in de Derde Wereld. Belangrijk daarbij is dat hij zijn beslissingen aan niemand hoeft te verantwoorden.
‘We zijn in de unieke positie waar we 100 miljoen dollar kunnen besteden aan iets waarvan we denken dat het werkt. Als het misgaat, hoeft er niemand ontslagen te worden’ zegt de nu fulltime filantroop Gates.
Hij verwacht dat Buffett’s miljarden andere Amerikaanse superrijken zal inspireren. ‘Ik hoop dat we een stijging in filantropie gaan zien en dat mensen met welvaart welvaart teruggeven’ zei hij.
De kansen daarvoor lijken gunstig. De oprichters van Dell, eBay en Google hebben al aanzienlijke fondsen opgericht.

Waar overheidshulp als bureaucratisch en inefficiënt te boek staat, pakken entrepreneurs de handschoen op en bereiken meer met effectieve hulp en resultaatgerichte methoden.
Anderhalf jaar geleden bijvoorbeeld begon Gates met een microkredietprogramma die het mogelijk maakte dat Afrikanen een bedrijfje konden beginnen. Een lening van 50 dollar kan hier een groot verschil maken. Inmiddels is het microkredietprogramma gekopieerd door verschillende instanties.

Succesvolle zakenmensen worden in de media en door de politiek veelal gebrandmerkt als niets en niemand ontziende oligarchen die zichzelf verrijken ten koste van anderen. Als we deze zogenaamde rucksichtlose geldwolven vergelijken met overheden dan valt er meteen iets op. Nog nooit heeft er een overheid al zijn geld of een groot deel daarvan teruggegeven aan zijn burgers. Daarnaast valt de absolute oncontroleerbaarheid van uitgaven en resultaten van ontwikkelingshulp op. Nimmer wordt er een balans opgemaakt of toegegeven dat er ernstige fouten zijn gemaakt.
Zolang deze twee zaken niet plaatsvinden, geef ik de voorkeur aan Warren & Bill !