In welk land overlijdt de euro het eerst?
Helaas voor de Griekse middenstand: wie nu ,in het hoogseizoen, een blik werpt op vele kleine hotels op Kreta, Chios en andere eilanden, wordt geconfronteerd met lage tot zeer lage bezettingspercentages.

Een vriend van mij die een hotel exploiteert even buiten Agios Nikolaos, Kreta heeft zelfs een bezettingspercentage van nul.
Hoe komt het ?
Een van de factoren is zeker de euro, die de doodssteek betekent voor een zich uit de markt prijzende horecasector. Als gevolg daarvan is het aantal boekingen op Griekenland gevallen als een baksteen. Het kopje koffie dat vroeger een symbolisch bedrag vergde, kost op een klein eiland nu meer dan op het Leidseplein in Amsterdam.
Het zal voor de Griekse politici zeker enkele jaren vergen alvorens zij zich bewust worden van de enig mogelijke remedie: een terugkeer tot de nationale munteenheid, gevolgd door een scherpe devaluatie. De aanloop daartoe is even onherroepelijk als onomkeerbaar begonnen.
Hugo van Reijen

29 REACTIES

  1. De Griekse overheid heeft evenals andere euro-zonelanden de geldsluizen opengezet. Men moet niet vergeten dat de Griekse centrale bank een onderdeel is geworden van de ECB, maar zelf wel de geldhoeveelheid (M1-M3) kan bepalen, dus is het logisch dat de Griekse staat vanaf 2002 ten volle heeft geprofiteerd, met dien verstande dat deze inflatie zich heeft vertaald naar prijsstijgingen in alle sectoren van de economie. We hebben dit tevens in Nederland waargenomen. Het probleem met Griekenland is echter dat de economie voor een groot deel op toerisme is gebaseerd en dat zij zich op deze manier uit de markt heeft geprijsd. Vroeger kon men de Drachme nog devalueren om te kunnen blijven concurreren, maar dat kan niet meer sinds Griekenland gehouden is aan de ‘one size fits all’-valuta. Ik verwacht dan ook dat de Griekse, maar ook Portugese, Italiaanse en Spaanse economieën een vrije val zullen maken en gedwongen worden om de euro-zone te verlaten binnen 4 jaar.

  2. [2] Gedwongen as in dat ze dat zelf willen of dat ze uit de klas worden gestuurd? Hoe zie je dat precies voor je?

    Persoonlijk denk ik dat als Griekenland zich uit de markt heeft geprijsd en door de gehele constructie haar prijzen niet kan aanpassen, en dus flink verlies maakt, dat de andere business units van de EU dat wel (zullen moeten) opvangen. Linksom, rechtsom, of recht door zee, de andere lidtstaten gaan het betalen.

  3. Ik ben juist terug van Kreta.
    Ik heb betreft horeca in Nederland en Kreta toch het idee dat de exorbitante prijsstijgingen ook een trucje van de horeca-ondernemers zelf is. Zo is in Nederland de prijs van een biertje in ongeveer 1 jaar tijd gestegen van 2 gulden naar 2 euro. Vroeger liep ik met een grote boog heen om cafés waar je 4 gulden voor een drankje moest neerleggen.

    En op Kreta kun je wel nog voor 10 euro "onbeperkt" eten, maar een biertje of ijsje daar betaal je ook naar Nederlandse maatstaven de hoofdprijs voor.

  4. [3] Nee, niet de klas uit gestuuurd, maar gedwongen door een niet meer concurrerend prijspeil.
    Hugo van Reijen

  5. [1] Ja, natuurlijk zouden de prijzen verlaagd kunnen worden en dan komen er weer meer toeristen.
    Het probleem is echter dat dit in deze en dergelijke gevallen niet gebeurt.
    Het werkt wel tussen twee limonadeverkopers die naast elkaar een stal exploiteren, maar niet of nauwelijks tussen landen.
    Hugo van Reijen

  6. Dat dit soort dingen zou gebeuren, had iedereen natuurlijk al lang voorzien, voor de introductie van de Euro. Maar niemand die het hardop zei. Dood aan de Euro !

  7. [6] Ik zie de noodzaak van bier kopen in Griekenland niet in ,ik ga gewoon een Azie /Thailand ergens uit eten zoals laatst, 4 man/vrouw incl. de drankjes 15 euro samen, en dan lusten we er meer dan een.
    Ik blijf het gek vinden dat de horeca misbruikt maakt van de euro,daar kun je Zalm de schuld niet van geven.

  8. [8] Het is niet alleen de horeca die hiervan ‘profiteert’, maar ook de gemeentelijke instanties. De verhogingen zijn daarom ook navenant. In veel gevallen zelfs 10% of meer per jaar, precies de groei van de geldhoeveelheid (M1). Bovendien blijkt het ook in Duitsland zo te zijn en horeca-ondernemers hadden geklaagd bij hun leveranciers over de hoge kosten en die vertelden hetzelfde, dus kun je niet alleen de horeca de schuld geven, want zij moeten hun kosten doorbelasten. Het gaat namelijk helemaal terug in de bedrijfskolom. De grondstoffen zijn ook enorm gestegen evenals de olie en dat komt niet vanwege de horeca, maar heeft alles te maken met de enorme expansie van de geldhoeveelheid door de overheden. Als voorbeeld in de jaren 90 was de gemiddelde M1 geldhoeveelheidsexpansie zo’n 7% in Nederland en nu is het al 10,5% per jaar.

  9. [3] Daar betalen we nu al voor en wel sinds 2002 via de monetaire inflatie (verborgen belasting). De zuidelijke landen zijn altijd beruchte inflatoire landen geweest. Vroeger konden ze hun valuta devalueren, maar dat is dus nu onmogelijk. Ze zijn langzaam maar zeker hun concurrentiepositie kwijtgeraakt door hun hoge prijspeil en binnenkort zullen we een enorme stijging in hun werkloosheidscijfers zien. Je hebt gelijk dat straks de noordelijke landen worden aangesproken om financiële ‘hulp’ of ‘kapitaaloverdrachten’ via speciaal in het leven geroepen fondsen te regelen. Met andere woorden de belastingbetaler zal het euro-gelag moeten gaan betalen. De euro-ramp treft ons allemaal.

  10. [10] De federale regering in Washington kont te hulp als een staat in nood komt.
    Als dat ook hier gaat gebeuren i.v.m. steeds zwakker wordende concurrentiepositie van Zuideuropa, dan zal dit inderdaad steeds gaan op kosten van de Noordeuropese belastingbetaler.
    Hugo van Reijen

  11. Met als onvermijdelijk uiteindelijk gevolg dat onze rijkelijk gevulde pensioenkassen straks leeg zijn.
    Met dank aan Kok, Zalm en de rest van de Haagsche Roversbende.

  12. [11] Spijker op de kop. Dat is ook waarom de Eurocratie graag de Grondwet wilde implementeren om deze ‘kapitaaloverdrachten’ gemakkelijker en ‘ethischer’ te maken, vooral voor landen met groot kapitaalvermogen (i.e. Nederlandse pensioen tegoeden).

  13. [12] Politici zijn alleen geinteresseerd in macht en machtsuitoefening. Veel van deze lieden deert het helemaal niet wat er met het Nederlandse volk gebeurt, als zij maar trouw blijven aan andere politici, vooral diegenen die blijven geloven in utopiën zoals een ‘verenigd Europa’ en een euro als ‘harde munt’.

  14. [1] Hun binnen- en buitenlandse leveranciers willen ook in euro’s worden betaald, zodoende moet men als afnemer de kosten doorberekenen, of men nu klanten heeft of niet. Zij zitten in feite tussen wal en schip.

  15. De wisselkoersen liggen nu vast op een niveau dat uitsluitend wordt gedicteerd door de grootste economiën. Zelfs Nederland (toch een behoorlijk belangrijke economie met EUR 600MRD tegen Duitsland (2000MRD) werd niet erg meegewogen.

    Inkoop van spullen (koffie bijvoorbeeld) gaat nu tegen de wisselkoers van de euro. Duur inkopen: geen ‘gratis’ koffie meer.

  16. [12] Precies, dat is waarom Groot-Brittannië nooit in de euro wilde, vanwege hun enorm opgebouwde pensioenkapitaal die vergelijkbaar is met die van Nederland. Let wel de rest van de eurozone heeft pensioenomslagsystemen, dus worden uit lopende belastingafdrachten betaald. Nederland en Groot-Brittannië zijn de enige landen met een gefinancierd pensioensysteem.

  17. [17] Klopt maar het zal geen verschil maken a.g.v. de asset sell of wanneer de vergrijzing echt toeslaat.

    Prices are set at the margin. Dus wanneer pensioenfondsen dadelijk meer zullen verkopen voor de babyboomers dan bijkopen, komt er netto verkoopdruk die de prijzen van hun nog niet vekochte aandelen zodanig doet verschrompelen, dat pensioenfondsen ineens met en te lage dekkingsratio zullen zitten.

    M.a.w. het omslagsysteem deugt niet, maar de pensioenpotten van het ABP evenmin.

    Ook in Nederland komt er dus een probleem. Net als elders want zowat de hele westerse wereld vergrijst.

    Overheden zullen uit electoraal oogpunt de grote groep gepensioneerden ter hulp willen snellen maar kunnen dit begrotingstechnisch niet aan.
    Derhalve zal op nog grotere schaal geld worden gedrukt wat tot nog meer monetaire inflatie leidt.

    Gezien zich dat zowel in Europa als de VS als -met 10 jaar vertraging- in het one-child policy land staat te gebeuren, is zowel de USD, als de EUR als de RMB betroffen.
    Het enige "geld" dat ik nog vertrouw is dan ook geld dat niet bijgedrukt kan worden door een politicus of centrale bankier, nl. goud en zilver.
    Ik verwacht dan ook dat dit een spectaculaire come back zal maken.

    Groeten,
    Michielsens

  18. [18] Zeker daar heb je gelijk in, met ‘gefinancierd’ systeem bedoel ik niet dat alles 100% is afgedekt in waarde. Veel van de pensioenfondsen zijn belegd in risicovolle middelen die vanwege de economische malaise een inzinking zullen meemaken en ik denk ook niet dat ze een dekkingsgraad van 120% zullen hebben, maar eerder echter zo’n 70-80%. Voor de slimme belegger blijft goud en zilver koning en beschermt tegen zowel de fiatvaluta als tegen een inzinking van zijn of haar beleggingsportefeuille. Alleen zullen de landen met een omslagsysteem hun pensioenen veel meer zien afkalven dan hun evenknieën die dat hebben belegd in liquide middelen.

  19. [7]

    … die het goed met zijn klomp aanvoelt, ook al weet hij het nit e articuleren. Helaas, hier over de Pleuro, of goud, of de economie te "discussieren" heeft in feite uiteindlijk weinig zin. Men heeft er namelijk geen enkel benul van. Maar desondanks toch enkele puntjes …

    Het tragische is namlijk dat Nederland letterlijk aan de pleuro ten onder zal gaan, terwijl dat helemaal niet hoefde. Want wij hadden ons best met de gulden kunnen redden, vooral als Nederland ooit nog van de geteisem monarchie zou weten af te komen. Maar nu draaien wij tot de laatste snik voor andermans tekorten en economische ellende op.

    Om te beginnn is Nederland reeds grotendeels ontdaan van het meeste haar rijkdommen (pnsioenfondsen inbegrepen), omdat wat dit land collectief bijelkaar heeft weten te schrapen in een zeer ver overgewaardeerde nep "valuta" … de Pleuro wordt uitgedrukt. m.a.w. "NOODBILJETTEN" zeg maar. (Dankzij Duitenberg, Kok, Zalm, Dijkstal en Jorritsma die allen best voor economisch verraad alsnog opgeknoopt mogen worden).

    Want de echte en intrinsieke "waarde" van de pleuro is uiteraard lineair gerelateerd aan de cummulatieve huidige, toekomstige en potentiele waarde (net worth) van Pleuropa. Edoch, dit werelddeel is cultureel en anderzinds volledig gefragmenteerd en politiek BANKROET, en heeft bovendien ook geen eens een geintegreerde (laat staan gestandaardiseerde) industriele of economische basis. Want wat hier wel is geintegreerd hebben de Buitenlanders (met name de Yanks) en slechts enkele Europese multinationals op eigen houtje gedaan.

    Op die basis, en bij proportioneel vergelijkbare aantallen uitstaande pleuro "cupures", zal vroeg of laat blijken dat de Pleuro in werkelijkheid slechts de helft waard is in VS-dollars,eenvoudig omdat Pleuropa t.a.v. Noord Amerika niet meer waard is. Met all consquenties van dien.

    Nu is de Horeca typisch een zg CASH business, met nauwelijks meer dan een omzetcyclus dan een etmaal. De prijzen die zij (moeten) berekenen zijn daar dan ook een directe reflectie van. Als zij instorten … stort ook de Pleuro en Pleuropa in … (Overigns als Anno i Thailn "zakenman" is, dan zou ik niet wen hoe hij uiteindelijk aan de kost komt).

  20. [21]

    Die maar wat aan het waffelen is, want men kan de pleuro al net zo goed aan ijzer of lood koppelen … of onverschillig welke commoditeit ook …

  21. [2] Ze krijgen wellicht grote financiële tekorten, maar de euro verliezen zullen ze niet. De rest wordt gewoon gedwongen een tijdje bij te betalen.
    Want als er eentje uit de euro-zone stapt, zal het hek van de dam zijn, en dat kan Europa (lees: politiek) zich niet veroorloven.

  22. [5] Niet om het één of ander maar economische noodzakelijkheden ‘werken’ vaak niet in politieke omgevingen in de zin dat politieke omgevingen altijd politieke oplossingen zoeken.

    "(…)maar gedwongen door een niet meer concurrerend prijspeil."

    Dit ‘gedwongen’ zijn zie ik om bovenstaande reden niet gebeuren, al hoop ik wel dat het zal gebeuren en een sneeuwbaleffect zal hebben.

  23. [23] Het hek is al van de dam, want net als in 1987-1992 toen de eerste ‘euro’ was gentroduceerd (EMS) viel het ook uiteen als los zand. Hetzelfde zal weer gebeuren over een paar jaar, omdat het hemd nader is dan de rok. Uiteindelijk zullen lokale politici beslissen onder druk van de economische malaise en dat van hun eigen volk om de euro te verlaten. De euro is niet meer te redden. Ik vergelijk het daarom ook met de Titanic, het gat is al lang geleden geslagen (opheffing stabiliteitspact, één rentepercentage voor ieder land, enorme tekorten en schulden en een gigantische monetaire inflatie), zodoende overleeft geen enkele verzamelmunt (zie Sovjet-roebel en Joegoslavische dinar bijvoorbeeld).

  24. [25]
    Precies Albert. De Euro zal een vreselijk debakel treffen, eenvoudig omdat de verantwoordelijke Europese politici geen idee hebben van het wezen van de markt en zich onverstoorbaar en ongegeneerd denken te kunnen richten op eigen hersenschimmen zoals een maakbare economie of een maakbare wereld.

  25. [26] Exact SpyNose, dit soort denken stamt nog uit de 20e eeuw, toen de maakbare samenleving vooral onder socialisten in zwang was, bijv. Keynes, Monnet, Den Uyl c.s. Zo ook met de EU en de euro, beide zijn nog overblijfselen van dit soort denken en zullen evenals de Sovjet Unie en Joegoslavië hopeloos falen.

  26. het omschakelen div. valuta’s naar de euro’s
    weet iemand hoeveel deze operatie heeft gekost?
    blijft het betalen per kas bestaan?
    we gaan ook meer en meer in de toekomst
    electronisch betalen, supermarkten ,banken,internet enz.
    dus ook geen los geld nodig in je zak
    hadden de slimme boys van aan de top
    niet zien aan komen
    wat had je allemaal met de verspilde miljarden kunnen doen

Comments are closed.