Dat verklaart de Nobel Vredes Prijs winnaar Betty Williams in een toespraak tot honderden kinderen in Brisbane, Australië.

Waarop de kinderen luid juichen en klappen.

Wat Betty wenst, moet ze zelf weten. Ook moet ze vrijuit haar mening mogen verkondigen. Maar of het netjes en verstandig is om dit aan schoolkinderen te gaan vertellen blijft een grote vraag.

Zij zei dit bij een campagne voor de “rechten van jonge mensen”.
Ook tegen dit soort “rechten” kunnen we bezwaren hebben. Dit soort rechten bestaan niet. Er zijn alleen maar rechten voor de individuele mens. Waarin onvolwassen kinderen uiteraard een speciale rol spelen.

Betty Williams kreeg de Vredes Nobelprijs voor haar acties 30 jaar geleden toen ze in Noord Ierland naar aanleiding van de moord op een aantal kinderen duizenden katholieke EN protestantse vrouwen als protest op de been kreeg.

Natuurlijk is erg als er nu duizenden kinderen sterven door oorlogsgeweld of door gebrek aan voedsel of medicijnen, terwijl er wel miljarden besteed worden aan wapentuig om elkaar te vermoorden.

Maar het is ook erg als Betty en haar aanhangers kinderen gaan manipuleren en onjuiste oplossingen aanpraten, zoals onder andere de overheidszorg voor milieu en ontwikkeling:
Als zij echt iets definitiefs zou willen bereiken, zou Betty haar energie beter kunnen besteden aan het herstel van de rechten voor ieder individueel persoon.

8 REACTIES

 1. Wordt ze nou gerenomeerd voor de Nobelprijs voor het kweken van een toekomstige generatie moordenaars?

  Ik vraag me af wat er gebeurt als zo’n kleine over 20 jaar Bush vermoordt en wanneer hij opgepakt wordt, uitlegt dat hij (of zij) zich liet inspireren door de wijze woorden van Betty uit zijn/haar jeugd.

 2. De wereldwijde anti-Bush sentimenten heeft de beste man volledig aan zichzelf te danken.

  Het is vervelend dat ik mij in mijn standpunt bij hippies en zulk soort tuig moet voegen, maar het is mijns inziens duidelijk dat de Amerikaanse overheid ver is doorgeslagen in haar machtswellust.

  De Amerikanen hebben om de vier jaar de keuze tussen een dom en een gevaarlijk iemand. Maar dat is helaas waar democratieeën onvermijdelijk op uitdraaien (zie ook Italië: de ene helft is voor een communist, de andere helft voor een mafioso).

 3. In mijn slaapkamer heeft jaren een reproduktie hehangen van een schilderij
  "de Ides van Maart" waarop werd uitgebeeld hoe Julius Caesar werd tot de orde geroepen door Cassius en Brutus 🙂

 4. Eens met het bericht, maar je moet de nobelprijs voor de vrede natuurlijk niet belangrijker maken dan hij is, evenals de nobelprijs voor de literatuur. De prijzen voor de genees-, schei-, en natuurkunde stellen nog echt wat voor volgens mij.

 5. Ach, zelfs Arafat heeft ook de nobelprijs voor de vrede gewonnen.
  Zegt genoeg lijkt me zo.

Comments are closed.