HAMBURG (ANP-AFX) – In Duitsland moet vanaf begin 2007 kijk- en luistergeld worden betaald voor computers en mobiele telefoons waarmee tv-programma’s kunnen worden bekeken en radioprogramma’s kunnen worden beluisterd.

Dit meldde het weekblad Der Spiegel maandag.
Computers die met internet zijn verbonden en mobieltjes met UMTS-technologie worden in de toekomst beschouwd als moderne radio- en tv-toestellen. De staat kan dan maandelijks 17,03 euro kijk- en luistergeld eisen.
Particulieren die al betalen voor radio en tv thuis, hoeven niet bij te betalen voor de “extra ontvangstapparaten” in dezelfde woning. Maar bedrijven kunnen gepeperde rekeningen tegemoet zien voor telewerkers met computers, want voor elke extra ontvangstlokatie moet worden betaald.
Ook een bakker met een kassa met internetaansluiting wordt aangeslagen voor kijk- en luistergeld. Met name middenstanders protesteren dan ook tegen de maatregel, aldus Der SpiegelWedden dat dit ook in Nederland voor het eind van het jaar in gang gezet gaat worden?

15 REACTIES

  1. Wat impliceert dat de mobieltjes geregistreerd zijn.
    Gedaan met ongeregistreerde pre-pay.
    Ik denk dat ik mijn oude toestel zonder UMTS dus maar behou.

  2. Nederland kent geen kijk- en luistergelden meer, ze doen het nu gewoon via de belastingdienst.

  3. Het valt mij nog mee dat er geen accijns op dataverkeer wordt geheven. De staatsparasietenbende is normaal gesproken toch erg vernuftig met het vinden van nieuwe geldbronnen. Net zoals een junkie steeds weer nieuwe manieren weet om aan geld te komen voor het volgende shotje.

  4. Nadat ik onderstaande had gelezen geloof ik alles! Zelfs dat je bij de geboorte een digitaal metertje in de kop krijgt aangebracht met wat de ingeademde zuurstof deze maand wel is geweest…

    20-2-2006: "Winkeliers in Eindhoven moeten in 2006 een reclamevergunning hebben om reclame áchter de etalageruit te mogen maken. Kosten ¤ 514,-.

    Marcel Michiels, bakkerondernemer in Eindhoven heeft van de nieuwe regel gehoord, maar heeft zelf nog geen rekening ontvangen. ‘Als die binnenkomt ga ik direct protesteren. Wij als ondernemers worden de melkkoe van de gemeente. Dit komt bovenop alles wat we al betalen, zoals precario rechten voor reclame búiten. En waarom geldt dit alleen in Eindhoven en niet in heel Nederland?’ De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) riep begin dit jaar haar leden op om gemeentefacturen goed te controleren. ‘De telefoon staat roodgloeiend en er is een lawine aan heffingen binnengekomen’, aldus de raad. De RND concludeert uit alle reacties: ‘Veel gemeentelijke heffingen die in januari en februari zijn opgelegd, zijn enorm gestegen en hebben vaak een op het oog overbodig karakter.’ Volgens de raad lijkt het erop dat gemeenten op zoek zijn naar nieuwe inkomstenbronnen ter compensatie van het gebruikersdeel van de ozb. Bovenaan het lijstje van de RND staat de gemeente Nijmegen die het rioolrecht voortaan heeft op basis van de WOZ-Waarde. Deze nieuwe rekenmethode leidt bij enkele winkeliers tot een verhoging van het rioolrecht met 1600 procent."

    En dat met die zuurstof in de kop? Geloof maar dat de politici het minst betalen, hoor!

  5. Geniaal, internetbelasting! Ik wist al niet waar het bleef.

    Ik heb nog een idee: blogbelasting! Ja, waarom niet? Al wat leuk is kost toch geld?

  6. Moeten we zometeen ook nog betalen voor het feit dat ze ons bespioneren?
    Echelon,…. Internet2..
    Google met zijn persoonsprofielen..

    Neen,.. never….

    Open-source shareware…. en allemaal gratis!
    No restrictions! No tax!
    Recht op informatie….. en voor rechten hoor je niet te betalen!

    De tv kan me gestolen worden… en het slappe excuus dat ik ook op mijn pc naar propaganda van de staat kan kijken en daarom dus moet betalen is te idioot voor woorden.
    Zet die leugens en afleiding dan maar niet op het internet! Of maak er een betaalsite van,… maar dat zullen ze wel niet doen, want bijna niemand zal voor die crap betalen!

    Neen,.. geen belasting op goede informatie!
    ..en zeker geen belasting op reklame en leugens!

  7. Waarom stond nederland in de top van de kenniseconomie van de wereld in de jaren voor 1998 en nu niet meer ? Kijk en luistergeld ten behoeve van digitale onafhankelijkheid is niet genoeg voor europa misschien wel voor duitsland voorlopig.Taal en patentrecht

  8. Hier zijn nog wat I D-en:

    Belasting op ambtenaren
    Belasting op regeltjes
    Belasting op het geven van bekeuringen
    belasting op geld verslinden door de overheid
    belasting op geld uitdelen door de overheid
    Belasting op het geven van subsidies
    Belasting op het heffen van belasting

  9. Ik wacht met spanning de dag af dat de kosten voor computer, internet, gsm en beltegoed gedragen worden door de staat voor mensen uit de lagere klassen.

    Want dan zal Vadertje Staat mijn inkomen en spaarcentjes eens zien kelderen (letterlijk, in goud naar mijn kelder) en ga ik op sms-frenzy.

  10. En wij allemaal zo stom om dergelijke onzinnige fratsen te accepteren…

  11. En ach waarom geen extra belasting voor:

    kinderloze paren,
    sport beoefening,
    seks,
    vreugde en verdriet,
    ondergewicht,
    een gezond lijf,
    bovengemiddeld IQ
    succes
    Ach,… nee waarom keren we de boel niet om, 100 % van ieders inkomen (behalve bepaalde uitzonderingen uiteraard) naar de staat, de staat voorziet dan naar behoefte mensen van middelen…

Comments are closed.