Moresnet, Mores wat? Ruim honderd jaar lang heeft Neutraal Moresnet bestaan. Het lag in de vorm van een taartpunt ten zuiden van het huidige drielandenpunt bij Vaals.
Met zijn oppervlakte van 344 hectare, zijn grensomtrek van 11 km en met zijn oorspronkelijke 256 inwoners mocht het met recht een ministaatje genoemd worden.

Het grootste deel van zijn bestaan vormde het samen met België, Nederland en Duitsland een vierlandenpunt bij Vaals.

Moresnet is bij uitstek een voorbeeld van hoe kleine staatjes een oase van vrijheid kunnen zijn, en economisch zeer welvarend. In haar bestaan, van 1816 tot 1919, groeide het ministaatje uit tot een vrijhandelszone met lage belastingen, hoge lonen, en enorm veel vrijheid. Zo was het stoken van alcohol er legaal. En dat tussen Pruisen, Belgie en Nederland in.

Een klein land heeft een groot voordeel, het is namelijk voor een klein land niet te doen om veel ingewikkelde regels te maken. Hoe kleiner het land, hoe minder ambtenaren er beschikbaar zijn om allerei vervelende regelgeving te verzinnen en te implementeren. Vergelijk het met een klein bedrijf: daar is ook geen ruimte voor een hoofd paperclipinkoop, een chef lege dozen of een manager interne bedrijfsprocessen. De klant, in geval van een overheid de burger dus, wordt daar alleen maar beter van. Korte lijnen, lage kosten, iedereen gelukkig.

Zo ging het ook met neutraal Moresnet. Het kleine landje, ontstaan omdat de omliggende landen elkaar de zinkmijn niet gunden, werd steeds welvarender. De bevolking vertienvoudigde in de honderd jaar van haar bestaan.

Helaas werd Moresnet opgeheven na de eerste wereldoorlog, en bij Belgie gevoegd. Waar het ooit zo welvarende landje nu een zieltogend bestaan leidt. Waar de handel ooit floreerde is het nu de sociale dienst die de welvaart moet brengen. Met dank aan de centrale overheid.

Laten we zorgen dat Nederland en Belgie niet het Moresnet van de 21e eeuw worden. En dus stoppen met de Europese eenwording.

www.moresnet.nl

8 REACTIES

 1. Misschien moeten we daar onze libertarische vrijstaat oprichten?
  Ik kan me voorstellen dat in dat gebied nog minder mensen wonen dan in Zeeuws-Vlaanderen.
  Bijkomend voordeel: niet alleen en grens met B en Nl, doch ook met BRD.
  Nadeel (t.o.v. Z-Vl): ligt volledig ingesloten en heeft dus geen kust/haven.

 2. Interresant stuk.Ik kom zelf uit limburg, maar nog nooit van dit ministaatje gehoord.
  Als Monaco bij Freankrijk zou komen en met hun wetten, is het zo afgelopen met Monoaco. Jammer dat dit ministaatje is verdwenen.

 3. Wij gaan vaak wandelen in de streek van Kelmis. Het is er zeer mooi, en er is een museum over het verleden van het Neutrale gebied. Het Geuldalmuseum. Ik kom uit Belgisch Limburg en heb in de geschiedenis van dit gebiedje zeer vele interesse. Jammer dat het niet meer bestaat. Heintje Simons woont in de deelgemeente Neu Moresnet en baat er een stoeterij uit. Groetjes.

 4. het is een mooi dorp we gaan er soms 2a 3 keer perjaar er heen naar neu moresnet ja hein woon daar maar de kerken zijn daar ook mooi groot we gaan daar ook altijd rond kijken ik heb een film die gaat ook over neu moresnet het is de moeite waar om daar te kijken

 5. Natuurlijk wel van gehoord: in Vaals bestaat ook een Viergrenzen-weg. Helaas is weinig gepubliceerd over de geschiedenis! Er bestaat o.a. een boekje met oude ansichten, waar ik al jaren naar zoek, maar waar helaas niet aan te komen is. Het Geuldalmuseum in Kelmis is een aanrader!

Comments are closed.