Over de merites van het Ierse wonder verschenen in de Tijd twee opiniestukjes, één van de liberaal Marc De Vos, en één van de marxist Seth Maenen. Met mijn stukje heb ik ze allebei een draai om de oren gegeven. De eerste omdat hij zich verontschuldigt voor de nadelige effecten van het kapitalisme op de inkomensgelijkheid, de andere omdat hij, in navolging van zijn grote roerganger, de redeneerfouten opstapelt en alleen maar fulmineert vanuit een misplaatst rechtvaardigheidsgevoel vanuit de buik.

De Ierse kwestie

De stukken van beide heren vind je hier:

Marc De Vos – Arm Ierland

Seth Maenen – Ongelijkheid, economische groei en Ierland

5 REACTIES

 1. Schitterend artikel Arjen. Marc De Vos stelt wel eens meer teleur in zijn overdreven streven naar het `haalbare`. Hij is soms tevreden met een homeopatische potentialisering van wijn in water, hoewel ik hem wel een oprecht liberaal vind.

 2. Goed artikel.
  Al ware een kritische noot over de reusachtige EU-subsidies die het ooit arme Ierland kreeg (en krijgt!) op een libertarische site natuurlijk meer dan welkom geweest.

 3. De Ierse kwestie? Het Ierse wonder? Nou, ik heb ook een Ierse kwestie! Leg uit iemand svp:

  Ik hoor zojuist op RTLZ dat de Ierse(!) rockband U2 naar Nederland is verhuisd, inclusief hun platenmaatschappij en de hele samtemekraam, naar Nederland. Vanwege: Het gunstige belastingklimaat!

 4. [3] De Rolling Stones zijn al sinds 1971 in Nederland gevestigd om gelijke reden.

 5. [3] [4]

  Mijne heren, tenzij beide groepen een hogere belasting als een gunstiger klimaat beschouwen – de eeuwige Randian question ‘gunstiger voor wie?’ is ook hier op zijn plaats – denk ik dat de verhuis niet zozeer geïnspireerd is door een objectieve vergelijking van beide ‘klimaten’, maar eerder een gevolg van het feit dat de Nederlandse belastingdienst zich als een hoer gedraagt. Middels rulings staat zij immers, in ruil voor het spreekwoordelijke graantje dat kan worden meegepikt, ter beschikking om behoorlijk wat winsten naar off shores door te laten sluizen en zo de collegae van de andere landen te tillen.

  Omdat ik een moreel en juridisch bezwaar heb tegen belastingen als dusdanig heb ik dat niet met de beschreven praktijk. Dat geldt des te meer omdat de andere landen evenzeer op allerlei manieren belastingopbrengsten naar zich toe trekken ten koste van de belastingopbrengsten van de andere landen. Ik denk daarbij aan de Luxemburgse 1929 holdings, de Belgische coördinatiecentra en de tax shelter voor de filmindustrie.

  Bovendien is belastingverlaging niet het enige recept dat heeft bijgedragen tot het Ierse wonder.

Comments are closed.