Een interessant bericht voor de zondag!

Hoe moet je dat nu zien?

Wat moet je daar nu mee?

De enige snelle conclusie is dat daar altijd overheden bij betrokken zijn.

Nederland aangeklaagd wegens Srebrenica
(Novum, 1 juli 18:15) – Een Nederlands advocatenkantoor bereidt een rechtszaak voor tegen de Nederlandse Staat vanwege de val van de moslimenclave Srebrenica. Het kantoor wil een schadevergoeding voor 7930 nabestaanden van slachtoffers van het drama, namens wie hij optreedt. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag.

De Duitse advocaat Axel Hagedorn, hoofd van de internationale afdeling van het advocatenkantoor Van Diepen Van der Kroef, en veertien andere advocaten klagen volgens Der Spiegel Nederland en de Verenigde Naties aan wegens massamoord.

Hagedorn zegt tegen het weekblad dat Nederlandse soldaten samenwerkten met Servische milities, hoewel ze de opdracht hadden de mensen in de enclave Srebrenica te beschermen. Daarom zouden zij medeverantwoordelijk zijn voor de gruweldaden.

Hagedorn heeft een Nederlands-Bosnisch advocatenteam geformeerd dat de laatste twee jaar een rechtszaak heeft voorbereid door duizenden nabestaanden te interviewen. Voor tien betrokkenen zijn de processtukken opgesteld. Voor de overige 7920 nabestaanden richten de advocaten een stichting op die bij de Nederlandse Staat en de VN een ‘massa-aanklacht’ gaat indienen.

De moslimenclave viel in de zomer van 1995. Op dat moment waren er zo’n 150 Nederlandse blauwhelmen om de enclave te beschermen. Zeven- tot achtduizend moslimmannen uit de enclave werden door de Serviërs vermoord. De lichtbewapende Nederlandse militairen waren geen partij voor de tweeduizend zwaarbewapende Serviërs die de aanval uitvoerden.

Op 10 april 2002 verscheen het rapport ‘Srebrenica, een ‘veilig gebied’ van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie over de val van de Bosnische enclave en de rol van Nederlandse VN-militairen daarbij. Zes dagen later diende toenmalig premier Wim Kok het ontslag in van zijn tweede paarse kabinet, krap een maand voor de Kamerverkiezingen.

3 REACTIES

 1. Je als advocaat voor het karretje van geiteneukers laten spannen is natuurlijk dubieus.

  Anderzijds: als dit de Nederlandse politiek en overheid in discrediet brengt, is het natuurlijk zeer positief, juist nu zo in verkiezingstijd.
  Temeer als duidelijk wordt wat de rol van roodzakken als Kok is.
  Als duidelijk wordt wat het ware gezicht is van linkse partijen die maar al te graag emotioneel doen alsof zij het geweten van de wereld zijn en dat wie het met hen oneens is een soort onmens is.

  De timing kon dus niet beter.
  Hopelijk straalt het flink af op Bos en de Partij van de Achterbaksheid.

 2. Als je zoiets beloofd moet je je aan je woord houden.

  Het kan zijn dat de enclave heel moeilijk met zo weinig militairen en met zo lichte bewapening (hoewel ze geloof ik wel mortieren en antitankwapens hadden) te verdedigen was geweest, maar dan had Karremans er nooit aan moeten beginnen.

  Als hij een lijn in het zand had getrokken en de Serven duidelijk had gemaakt dat hij de enclave beslist niet zonder slag of stoot zou opgeven dan hadden de Serven zich nog vast wel even achter de oren gekrabd. Nu haalde hij ze, als militair in vredestijd alleen vertrouwd met ‘polderen’, met open armen binnen.

  Hij had ook nog die 8000 moslimmannen hun wapens terug kunnen geven (lagen nu achter slot en grendel) dan hadden ze samen het de Serven nog aardig lastig kunnen maken.

  Ook zou de Navo niet werkeloos kunnen hebben blijven toezien zodra er NL-blauwhelmen in gevecht met de Serven zouden sneuvelen. Die ontbrekende luchtsteun had er dan waarschijnlijk heel snel geweest.

  Verder bleken de Serven helemaal niet van die helden als je hun bluf doorprikte. Dat ondervonden de Denen, die itt de NLers wél tanks hadden meegenomen. In een eerdere confrontatie met een vergelijkbare Servische overmacht gebruikten ze hun tanks en de Serven lieten het er toen maar bij zitten.

  Dat gepolder levert in ons eigen land al niets op, laat staan bij dat tuig op de Balkan. Ik hoop dat Hagedorn die rechtszaak wint.

 3. [2]
  Voor de goede orde: die moslims waren net zulk tuig als de Serven, zo niet erger, maar als je er dan toch zo nodig tussen wil gaan zitten doe het dan goed.

  Voor wie meer wil weten over dit drama (met inbegrip van de escapades van ons gangsterliefje Mabel en de beschamende houding van de Nederlandse politici) is hier nog een interessant overzicht-artikel:
  http://www.zachariel.nl/art

Comments are closed.