De positie van starters op de woningmarkt verslechtert, en de NVM maakt zich daar zorgen over. Hoe ontroerend.

Dat huizen inmiddels nauwelijks nog te betalen zijn kan niemand zijn ontgaan. Dit wordt natuurlijk veroorzaakt doordat de overheid de bouw van nieuwe huizen tegenhoudt d.m.v. bestemmingsplannen en vergunningen.

Het plan van de NVM om de positie van starters te verbeteren bestaat uit het opknappen van oude wijken, bekostigd uit de opbrengst van verkoop van grond voor nieuwbouwprojecten. Blijkbaar wordt aan die grond nogal wat verdiend…

Het is een beetje een vreemd plan. Met het opknappen van oude wijken komen natuurlijk geen nieuwe woningen beschikbaar; die woningen staan er al en zijn bewoond. Bestaande woningen worden er ook niet goedkoper door. (Dat zou overigens op zichzelf weinig oplossen, aangezien die goedkope woningen binnen de kortste tijd allemaal verkocht zouden worden, maar goed, een páár mensen zouden daarmee geholpen zijn.)

De enige manier waarop dit plan iets zou kunnen doen voor starters die een koophuis zoeken is dat huurhuizen worden vervangen door koophuizen. (Dus ofwel worden bestaande huurhuizen opgeknapt, of anders platgegooid en vervangen door nieuwbouw.) En dat is natuurlijk prachtig voor de NVM, want haar leden kunnen mooi bemiddelen bij de verkoop van die huizen.

2 REACTIES

  1. "Blijkbaar wordt aan die grond nogal wat verdiend…"

    Ik weet van iemand die een stuk grond had dat hij moeilijk kon verkopen. Toen kreeg hij vergunning om er huizen op te bouwen, en onmiddellijk kon hij het verkopen voor drie keer de prijs die hij oorspronkelijk had willen hebben.

Comments are closed.