Olieprijs gisteren naar record van $ 75,40 per barrel

Dat er een tekort aan olie gaat komen, wordt al decennialang voorspeld. In de meeste voorspellingen treedt dit tekort op over 20 of 30 jaar, steeds doorschuivend. Deze week was er een voorspelling dat het tekort al in 2010 zou optreden.

Het olietekort verhaal is voor overheden een geweldige reden om zich met olie en energie te bemoeien.

Maar er is geen olietekort!

Olie is! De hoeveelheid bekende en onbekende olie op de wereld IS er gewoon. Niet tekort en niet teveel. Wat er wel tekort zal komen, is olie tegen een (te) lage prijs. Benzine van 45 cent per liter bestaat zelfs al helemaal niet meer!

Zonder overheidsbemoeienissen zou er door het vrije marktmechanisme, door vraag en aanbod, een prijs ontstaan waaraan iedereen zich wel moet aanpassen. Als het moeilijker wordt om olie boven de grond te krijgen, of het verbruik stijgt, dan gaat de prijs omhoog. Dit stimuleert dan weer zoeken naar goedkopere methodes en goedkopere alternatieven.

Door verboden, belastingen, accijnzen, quota, subsidies enz. wordt het natuurlijke verloop kunstmatig verstoord. Alles wordt zo complex dat het niet meer te overzien is. Nieuwe regelingen worden noodzakelijk geacht en de verstoring neemt alleen maar toe. Totdat er paniek komt, en ze er zelfs oorlogen voor gaan voeren.

31 REACTIES

  1. [7] Je schrijft, "Er is veel te zeggen voor een waterstofeconomie (vooral nu de TU Delft het opslagprobleem heeft opgelost: in ijskristallen, een tank van 175 kg brengt je auto dan 500 km ver)"
    Waar kan ik daarover meer info vinden?

Comments are closed.