Kandidaat: Jan Peter Balkenende (CDA) Minister President

Nominatie: “Ja, natuurlijk moest er een brief komen om het gezicht van Rita Verdonk te redden”.

Toelichting: Het was erg moeilijk om deze week een keus te maken voor de Vrijspreker Award Politicus van de Week. In de urenlang durende dramatische operette over de naam van een meisje uit Somalië traden heel wat personen op die zichzelf voor de Award presenteerden. Onder andere waren er de ministers van D66-huize, Laurens Jan Brinkhorst en Alexander Pechtold. Zij bleken goede politici te zijn. Ze waren het eens met het standpunt van het kabinet en tegelijk met het tegengestelde standpunt van hun eigen partij. We hebben nog niet begrepen hoe dat kan, vandaar dat zij minstens nog even moeten wachten op hun volgende Vrijspreker P/W Award.

De ene politicus was nog welsprekender of vervelender dan de andere.

Totdat na urenlang ontkennen, Jan Peter zich versprak en de waarheid aan het licht bracht: Inderdaad was aan Ayaan Hirsi Ali Magan de eis gesteld dat ze een schuldbekentenis geheel vrijwillig moest tekenen om snel haar paspoort terug te krijgen. En dat is natuurlijk onbehoorlijk bestuur.

Balkenende 2 ging ten onder en Balkenende 3 werd in de steigers gezet. Dat is wat Jan Peter nu graag wil. Stel dat dit lukt, dan zou Jan Peter in 4 jaar tijd Minister President zijn van drie opeenvolgende kabinetten. En als dan ook de verkiezingen volgens zijn wens verlopen, zelfs van vier opeenvolgende kabinetten. Gemiddeld één nieuw kabinet per jaar. Veel Zuid Amerikaanse politici zouden daar jaloers op zijn.

De koningin mag helpen dit te verwezenlijken. De eerste aanzet past al goed in dit plan. De koningin heeft Ruud Lubbers benoemd tot informateur, en die is van dezelfde club als Jan Peter. Dat is al vast meegenomen.

Hoewel het “spreken van de waarheid” niet een reden is om deze Award te krijgen, is alles wat daaromheen gebeurde en aan het gebeuren is, wel een duidelijke reden. Het zal beslist bij mensen die nadenken een grotere afschuw voor politiek c.q. politici opwekken.

Jan Peter verdient daardoor zijn (vierde) Vrijspreker Politicus van de Week Award.

3 REACTIES

 1. Kookboek voor laaggeletterden

  Uitgeverij Eenvoudig Communiceren komt met een speciaal kookboek voor laaggeletterden. ‘Hutspot & couscous, het multiculturele kookboek voor thuis en in de les’ moet daarnaast de integratie bevorderen.
  meer nieuws / restaurant
  Portlevering stopt na incident met vrouw tijdens bezoek porthuis

  ‘De meeste kookboeken zijn voor functioneel analfabeten nog ontoegankelijk’, vertelt uitgever Ralf Beekveldt. ‘Vooral vanuit het praktijkonderwijs kwam de vraag of wij niet eens wat met kookboeken konden doen. Ze willen die met leerlingen in de lessen gebruiken om die later ook mee te geven, zodat deze jongeren na een schoolleven niet vervallen tot een dagelijkse gang naar het friethok’, aldus Beekveldt.
  Het kookboek is daarom ook ontwikkeld met behulp van docenten uit het praktijkonderwijs. Omdat zij te maken hebben met leerlingen uit verschillende culturen kwam het al gauw tot een multicultureel kookboek, met gerechten uit Nederland, Marokko, China en Italië.
  Geweldig idee, er zijn dagen bij dat ik geen couscous eet, en hutspot eigenlijk ook niet.

  Anno

 2. [1] Leuk idee, Anno, maar ik begrijp niet het verband met de tekst in de P/W.
  Mis ik wat?

 3. Ik ben bang van wel, Hub….kijk, een kabinet is als een keuken, waar van alles voorgekookt wordt om de diverse klanten, zowel de vaste als de tijdelijke klanten of gasten, te kunnen bedienen. Net als dhr. Kok toentertijd is nu dhr. Balkende hoofd van deze multiculturele keuken. Helaas was er een serveerstertje (een tijdelijke kracht) die bepaalde gerechten, waaronder couscous, niet wilde serveren aan een zich niet altijd even correct gedragend deel van onze huidige klantenkring. Vandaar dit speciale kookboek. Althans, dat vermoed ik. De zin waarin vermeld wordt dat de portlevering stopt na een incident met een vrouw in een porthuis, heeft volgens mij iets te maken met het incident in een moskee waar een Imam weigerde mevr. Verdonk een hand te geven, maar ook dit is slechts een vermoeden van mijn kant.

Comments are closed.