- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Politicus van de week (44)

Kandidaat: Jan Peter Balkenende (CDA) Minister President

Nominatie: “Ja, natuurlijk moest er een brief komen om het gezicht van Rita Verdonk te redden”.

Toelichting: Het was erg moeilijk om deze week een keus te maken voor de Vrijspreker Award Politicus van de Week. In de urenlang durende dramatische operette over de naam van een meisje uit Somalië traden heel wat personen op die zichzelf voor de Award presenteerden. Onder andere waren er de ministers van D66-huize, Laurens Jan Brinkhorst en Alexander Pechtold. Zij bleken goede politici te zijn. Ze waren het eens met het standpunt van het kabinet en tegelijk met het tegengestelde standpunt van hun eigen partij. We hebben nog niet begrepen hoe dat kan, vandaar dat zij minstens nog even moeten wachten op hun volgende Vrijspreker P/W Award.

De ene politicus was nog welsprekender of vervelender dan de andere.

Totdat na urenlang ontkennen, Jan Peter zich versprak en de waarheid aan het licht bracht: Inderdaad was aan Ayaan Hirsi Ali Magan de eis gesteld dat ze een schuldbekentenis geheel vrijwillig moest tekenen om snel haar paspoort terug te krijgen. En dat is natuurlijk onbehoorlijk bestuur.

Balkenende 2 ging ten onder en Balkenende 3 werd in de steigers gezet. Dat is wat Jan Peter nu graag wil. Stel dat dit lukt, dan zou Jan Peter in 4 jaar tijd Minister President zijn van drie opeenvolgende kabinetten. En als dan ook de verkiezingen volgens zijn wens verlopen, zelfs van vier opeenvolgende kabinetten. Gemiddeld één nieuw kabinet per jaar. Veel Zuid Amerikaanse politici zouden daar jaloers op zijn.

De koningin mag helpen dit te verwezenlijken. De eerste aanzet past al goed in dit plan. De koningin heeft Ruud Lubbers benoemd tot informateur, en die is van dezelfde club als Jan Peter. Dat is al vast meegenomen.

Hoewel het “spreken van de waarheid” niet een reden is om deze Award te krijgen, is alles wat daaromheen gebeurde en aan het gebeuren is, wel een duidelijke reden. Het zal beslist bij mensen die nadenken een grotere afschuw voor politiek c.q. politici opwekken.

Jan Peter verdient daardoor zijn (vierde) Vrijspreker Politicus van de Week Award.