Kandidaat: Gonny van Oudenallen (Eenmansfractie Van Oudenallen) Kamerlid

Nominatie: “Ik wist van niets”.

Toelichting: Het was niet moeilijk om deze week een keus te maken voor de Vrijspreker Award Politicus van de Week.

“Gonny van Oudenallen, het vrijdag beëdigde Tweede-Kamerlid, verdient de komende tweeënhalf jaar een slordige 170.000 euro door minder dan vijf maanden in de Kamer te zitten. Het kersverse Kamerlid, dat waarschijnlijk 28 vergaderdagen mee zal maken, heeft na de verkiezingen, als zij niet naar de Kamer terugkeert, recht op twee jaar wachtgeld.” zo lezen we in de Telegraaf.

Google vindt 17.000 hits wanneer we zoeken op “Gonny van Oudenallen”. Zou deze mevrouw door haaf verdiensten zo beroemd zijn geworden? En dan hebben we nog niet gezocht op “H.F.M. Koster”, onder welke naam ze in 2003 als lijsttrekker op de kandidatenlijst van Mokum Mobiel stond.

Volgens Parlement.nl heeft ze het via de VVD, Mokum Mobiel en de LPF nu uiteindelijk tot fractievoorzitter van haar eigen ‘eenmans’ fractie geschopt.

Door het debat van afgelopen vrijdag kon Van Oudenallen direct lid worden van de Kamer. Als zij pas in augustus beëdigd zou zijn, kwam zij voor slechts zes maanden wachtgeld in aanmerking. Als na de vervroegde verkiezingen Van Oudenallen niet terugkeert in de Kamer krijgt zij twee jaar lang wachtgeld. Het eerste jaar is dit 80 procent van haar vergoeding. Het jaar daarop wordt 70 procent van het salaris gestort op de rekening van Van Oudenallen, die de plaats inneemt van de naar de PvdA overgestapte Margot Kranenveldt.

In Nederland zijn mensen onschuldig totdat hun schuld bewezen is. Dat zij mogelijk betrokken is geweest bij “de Amsterdamse bonnetjesaffaire” waarbij Van Oudenallen als raadslid gesjoemeld zou hebben met declaraties, is niet bewezen. Dat zij willens en wetens nu kamerlid wordt i.v.m. de riante ‘vergoeding’, is ook niet bewezen. Naar eigen zeggen was zij “was niet op de hoogte van deze regeling”.
(zie ook het artikel op de Vrijspreker van 27-09-2005 over de Amsterdams bonnetjes)

Om deze nieuwe volks-vertegenwoordiger welkom te heten, hierbij de Vrijspreker Award Politicus van de Week.

6 REACTIES

 1. Profiteur of parasiet van de week lijkt mij persoonlijk een beter passende titel. Zij wist van niets en het is allemaal wel weer heel erg toevallig. Ik gok er op dat zij die 28 vergaderingen niet gaat bijwonen vanwege ‘burn out’ verschijnselen en vakantiestress. Tenzij haar wachtgeldregeling daarmee in gevaar komt. Laat Gonny maar schuiven.

 2. Kijk zo gebruik je het parlement en haar partijpolitiek op een juiste manier: 28 werkdagen en daarna 170.000 euri’s vangen door twee jaar niets te doen.
  Waar kan ik tekenen?

 3. En als mevrouw van groen links, D66 of PVDA zou zijn. Was zij dan geen zakkenvuller?

 4. Men noemt dat "links lullen rechts zakken vullen".

  Overigens, Nederlandse politici boeren duidelijk beter dan hun Belgische collega’s.

 5. @bud: nee, het is niet "links lullen rechts zakken vullen". "rechts zakken vullen" doe je op de vrije markt, waar mensen je vrijwillig betalen voor je diensten.

  Zij doet "links zakken vullen", middels verplicht betaald gemeenschapsgeld en da’s juist het kwalijke.

 6. Ik heb een parlementslid gevraagd een
  motie in te dienen met de volgende
  strekking:

  De VZ van de 2e kamer dient de instal-
  latie van een kamerlid op te schorten
  tot het tegendeel van vermeend fraudu-
  leus handelen is bewezen.

Comments are closed.