Kandidaat: Femke Halsema (GroenLINKS) Fractieleidster 2e kamer.

Nominatie: “Femke reist over het algemeen met het openbaar vervoer, maar haar drukke schema laat dit niet altijd toe”

Toelichting: Femke kwam deze week in het nieuws met haar nieuwe auto; een echte Toyota Prius.

In het Reformatorisch Dagblad en op GeenStijl.nl was het bericht verschenen dat groene Femke in een oude Mercedes reed, en dat past niet echt bij het groene imago van haar partij. Deze twee media ontvingen een brief van GroenLinks, waarin een en ander haarfijn wordt uitgelegd:

“De auto waarin zij reed was een auto die zij tijdelijk gebruikte tot dat haar Toyota Prius afgeleverd werd. Inmiddels heeft ze deze in ontvangst kunnen nemen en nu rijdt zij in de auto met de minste milieubelasting die verkrijgbaar is.

Het beeld dat in het artikel geschetst werd van ‘de ronkende oude diesel’ is overigens schromelijk overdreven, zo is het niet eens een diesel. Daarbij is GroenLinks geen anti-autopartij. Wel willen wij mensen stimuleren om milieuvriendelijkere alternatieven te kiezen.”

en dan komt het:

“Overigens reist Femke over het algemeen met het openbaar vervoer, maar haar drukke schema laat dit niet altijd toe. Daarom heeft zij heel bewust voor de Prius gekozen, juist om ook zelf bij te dragen aan een beter milieu.”

Dus:

 • GroenLinks geen anti-autopartij
 • Het rijden van een Toyota Prius draagt bij aan een beter milieu
 • Een druk schema laat niet toe om het OV te gebruiken
 • Ergo: Het OV is dus ook volgens GroenLinks GEEN ALTERNATIEF voor de auto

Dit laatste inzicht is bij vrijwel iedereen in Nederland al decenia bekend. GroenLinks probeert dit al die jaren stug te ontkennen, en ons het OV in te praten.

Het feit dat Femke deze politiek correcte auto heeft gekocht, en zichzelf wijsmaakt dat ze daarmee bijdraagt aan een beter milieu, is voor ons genoeg reden om haar opnieuw te nomineren als van politicus van de week.

4 REACTIES

 1. Beetje ver gezocht naar mijn idee. Je mag het met haar eens zijn of niet maar ik denk dat ze in dit geval meer oprecht is dan menig ander politicus. Ik denk dat Wouter Boslim veel meer aanleiding blijft geven met zijn draaikonterij. Een politicus die zegt de belastingen te willen verhogen en de collectieve sector te willen uitbreiden zou naar om alleen al constant met stip op nummer 1 moeten staan

 2. Er was een mooie aflevering van ‘Top Gear’ die van de Prius geen spaan heel liet. Geen goede auto en qua brandstofgebruik en milieuvriendelijkheid zeker geen uitblinker.

  Het is altijd weer opvallend dat openbaar vervoer partijen als Groen Links zo’n hekel hebben aan het enige openbaar vervoer dat goed functioneert: het vliegtuig.

  Overigens hebben groen (ecologie e.d.) en links wat mij betreft niets met elkaar te maken. Ik vind het ook een slechte zaak hoe de planeet momenteel wordt uitgewoond. Alleen denk ik niet dat dit soort partijen ook maar een beetje weet hoe dit aan te pakken, laat staan de wijsheid in pacht te hebben ondanks alle claims.

 3. Als je alles meerekent, dus ook de energie nodig om een Prius te produceren, dan is de meest milieuvriendelijke auto een derdehandsje met LPG-tank.

 4. Voor elke idioot in een Prius moet er weer iemand anders solidair zijn en een diesel kopen opdat het naderende ijstijd voorkomen wordt. Waar gaat het heen…..

Comments are closed.