In Rotterdam hebben supers in achterstandswijken moeite om hun hoofd boven water te houden. Niet door te weinig klandizie, maar door torenhoge beveiligingskosten die nodig zijn om absurde diefstal tegen te gaan. Koren op de molen van de Vrijspreker! Het laat zien dat extra kosten [of het nu wordt gestolen door klanten of door de overheid dmv belasting maakt uiteraard geen fluit uit…] de welvaart verminderen.

De noodzakelijke beveiliging is voor menig ondernemer niet meer te betalen. Dat stellen het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het Platform Detailhandel. De voorbije twee jaar steeg het aantal gewelddadige overvallen op supers met liefst 30 procent, van 105 tot 136. In het eerste kwart van dit jaar werden al 46 supermarkten het slachtoffer. De detailhandel als geheel ziet juist een afname van criminaliteit. Ook hebben supers steeds vaker te maken met klanten die geweld gebruiken: het aantal incidenten steeg in 2005 met tien procent. De stijgingen komen vooral voor rekening van winkels in achterstandswijken. De overheid moet de OZB voor supermarktondernemers in probleemwijken afschaffen, vindt het CBL.

Het CBL zou eens naar “The Nanny” moeten kijken. Brutale kinderen geef je lik op stuk beleid; crimineeltjes sluit je op of ransel je af, NADAT ze de veroorzaakte schade hebben vergoed, opdat ze het eigendomsrecht respecteren.

De besparing kan de winkelier dan besteden aan extra beveiliging. “Dan kunnen deze supers zich nog staande houden,” zegt woordvoerder Sija de Jong. “In zulke wijken is juist de supermarkt nog de plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten. Die sociale functie is er bijna even belangrijk als de economische.”

“Sociale functie?” Als die buurtbewoners, die vast geen baan van 9 tot 5 hebben, nou ’s helpen met het in het gareel houden van dat tuig? Dat zou helpen.

Maar het laat zo prachtig zien dat stelen nergens toe leidt en welvaart vernietigt. Als die winkels nu sluiten, hoe moeten die mensen dan aan eten komen? Dan moeten ze vele km’s meer reizen. Als ze dan blijven stelen, heb je te maken met een olievlek.

Overigens laat dit precies zien hoe destructief de linkse politiek is. “Arme mensen moet je geld geven…” Ze voegen dan de daad bij het woord NADAT ze het hebben gestolen via belasting van werkenden. Of het nu linksom of rechtsom wordt gestolen; het destructieve blijft…

4 REACTIES

  1. "Maar het laat zo prachtig zien dat stelen nergens toe leidt en welvaart vernietigd."

  2. [2] Check dan je eigen spelling nog een keer!

    ‘Vernietigt’ is een persoonsvorm (3e persoon enkelvoud) in de onvoltooid tegenwoordige tijd, dus gewoon stam + t.

    Vergelijk: ‘stelen leidt nergens toe en helpt de welvaart niet’ waar je ook gewoon 2x een persoonsvorm (3e pers. enkelvoud) in de onvoltooid tegenwoordige tijd hebt.

    ‘Vernietigd’ kan alleen in de voltooide tijd maar daarvoor is een hulpwerkwoord ‘hebben’ vereist.

    Vergelijk: ‘Stelen heeft nergens toe geleid en heeft de welvaart vernietigd’.

Comments are closed.