Oftewel het spel van Zwarte Pieten

Politici vinden een kabinetscrisis heerlijk . Het is een mooie kans om te proberen je eigen positie enkele sprongen verder te brengen.

Maar je moet wel oppassen dat je niet de “schuld” krijgt van het veroorzaken van die crisis.

De overgebleven regeringspartijen proberen nu de schuld te schuiven op Lousewies van der Laan omdat haar D66 het kabinet niet langer steunde.

Maar dat is niet juist, want als Rita Verdonk was afgetreden of bevorderd, dan had Lousewies dat niet hoeven te doen. Dus Rita is het schuld.

Of de hele VVD, die had Rita immers kunnen dwingen om een verandering in het kabinet te accepteren.
Toen Rita voor de eerste gehaaste keer met het verhaal kwam dat Ayaan geen Nederlandse was, lazen we dat een groot aantal VVD-ers woedend was op Rita. Maar op het moment dat ze de kans kregen om zich tegen dit wanbeleid uit te spreken, waren ze stuk voor stuk te laf. Niet één VVD-er heeft de motie gesteund! Dit onder het mom van de collectiviteit die ze “partijdiscipline” noemen.

Maar ook daar ligt nog een vroegere oorzaak. Femke Halsema had een motie van wantrouwen ingediend. Als zij dat niet gedaan had, en alleen gezegd dat ze Rita onbehoorlijk en ongeloofwaardig was, dan was het kabinet er nog. Dus Femke is de schuld.

Maar Femke kon niet anders, want Rita had zich onbehoorlijk, onzorgvuldig en ongeloofwaardig gedragen. Dus Femke moest wel die motie indienen, dus Rita is het schuld.

Maar ja, Rita is recht door zee (met oogkleppen zoals Jan Marijnissen zegt), dus toen Ayaan niet wist dat ze Ali heette of Magan, en de naam Ali opgaf, dacht ze dat ze loog.
En politici zeggen dat je niet mag liegen *) dus Ayaan was fout. Als Ayaan eerder beter geweten had hoe ze met haar namen om kon gaan en geweten dat ze in Nederland het Somalisch recht kon gebruiken, was de hele poppenkast niet nodig geweest en hadden wij nu nog fijn een volwaardig kabinet gehad.

Maar wie is het schuld dat Ayaan dat niet eerder wist? Dat is haar vader! Als die Ayaan beter had opgevoed, had die dramatische operette nooit opgevoerd kunnen worden.

Kortom, de dader ligt dus op het kerkhof!

——————————————
NASCHRIFT:
De echte (levende!) dader is echter Jan Peter Balkenende.
Op het cruciale moment in het debat ging een vermoeide Jan Peter plotsklaps de waarheid spreken. Hij gaf toe dat een brief van Ayaan inderdaad nodig was om het gezicht van Rita te redden.
Met dat vertellen van de waarheid vielen alle remmen weg, met als gevolg dat het kabinet viel.
————————————-
*) Over “liegen”, zie ook ons eerder stukje waarin wij stellen dat liegen in een immorele, onvrije, situatie wel mag!Zie: “Liegen mag!” www.vrijspreker.nl/blog/?it…

5 REACTIES

 1. Wat mij het meest opviel aan deze geschiedenis is dat het zoooon enorm wereldvreemd in zichzelf gekeerd stelletje sukkels is daar op het Binnenhof en die paar blokken daar omheen. De enigen daarbuiten die het nog ‘belangrijk’ vinden zijn de hielenlikkende lakeien die zichzelf ‘journalisten’ noemen. Daarom is er zo’n tam tam in de pers. Een niet-representatief veldonderzoekje in mijn omgeving wees uit dat de kwestie niemand iets schelen kan. Wat mij betreft allemaal schuldig!

 2. De beste oplossing voor dit wereldvreemd stukje theater op uw kosten is het totaal negeren. Politici in Nederland ontlenen hun belangrijkheid aan de media. Zodra die media en masse hen de rug toekeert, loopt de politieke luchtballon heel snel leeg.
  Met de voortschrijdende individualisering van nieuws (internet!) zie ik de toekomst dan ook zonnig in !

 3. De dader is:

  Ten dele JP omdat hij ineens de waarheid liet ontglippen. Maar ja hij moet zondag toch weer 2 keer naar de kerk.

  Ten dele Rita met de oogkleppen. Zijn is veel te snel in haar oordeel geweest en wilde niet op het verzoek van D66 ingaan om dat toe te geven.

  Voor 99.99% is het de Haan die maar bleef kraaien.

  O ja we hebben ook nog een lijdend voorwerp Alie-ik-weet-niet-hoe-ik-heet. Die mag wel liegen over haar naam en geboorte datum.

  Wat welk erg opvallend was is dat er duizenden met dit probleem zitten en daar hoor je zo goed als niemand over, maar als er 1 ex-kamerlid, Alie-ik-weet-niet-hoe-ik-heet, een probleem heeft, dan heeft de Regering zp’n 20 uur debat nodig om uiteindelijk te vallen.

  Het gevolg zag je al binnen 10 minuten toen Wouter de Boskabouter geïnterviewd werd. Hij begon gelijk met zijn verkiezingsprogramma.

 4. Ik plukte dit van een mailinglist:

  "ik bedacht me dat de versnelde afhandeling van het paspoort van hirsi
  ali door verdonk, in ruil voor een gunst (de excuusbrief), formeel
  gezien strafbaar is:

  artikel 362 1.3 van het wetboek van strafrecht:

  1.
  Met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van
  de vijfde categorie wordt gestraft de ambtenaar:

  3°.
  die een gift, belofte of dienst vraagt teneinde hem te
  bewegen om, zonder daardoor in strijd met zijn plicht te handelen, in
  zijn bediening iets te doen of na te laten;

  (de dienst is het verlenen van een publiek mea culpa; de bediening is
  het versneld afhandelen van de procedure)"

 5. De enige dader is D66. De achtergrond is ernstiger: de ongelooflijke domheid van Nederlanders in het algemeen en tweedekamerleden met aanhangend journaille in het bijzonder. Tenenkrommend, die zg. debatten…

Comments are closed.