Deze en nog veel meer bedrijven zitten in het regel-verwarringscircuit, waarbij gewild of ongewild regels worden overtreden. (boekhoud)Regels die inmiddels dusdanig complex zijn geworden dat ook de specialisten vaak met tegenstrijdige antwoorden komen en dan worden deze bedrijven, achteraf!, aan de schandpaal genageld, om over boetes nog maar te zwijgen.

Ahold, met zijn side letters die enerzijds binnen de Nederlandse boekhoudregels klopten, maar niet in de Amerikaanse.
Apple en nog zo’n 80 beursgenoteerde bedrijven in de VS, heeft de waarde van uitgegeven opties niet goed weergegeven. Neem van mij aan dat die 81 bedrijven echt niet de minste accountants geraadpleegd hebben; en dan nog gaat het fout.
DICO, is in discussie met haar accountant of cumulatief preferente aandelen wel of niet bij het eigen vermogen moeten worden geteld. Waarbij er overigens niets verandert aan hoe het bedrijf draait.

En het kan ook andersom: Antonov, een bedrijf dat al jaren leeft van het uitgeven van beloftes en aandelen, draait opeens positief vanwege de nieuwe boekhoudregels!.
Kortom, bewust of onbewust, gewild of ongewild, door de toevloed van veranderende regels, overtreed je die regels natuurlijk steeds vaker (al is het maar dat je met dit weer je portefeuille niet in je T-shirt kwijt kunt en geen ID bewijs bij je hebt op het strand).

Maar de overheid wil natuurlijk dat niemand schade leidt vanwege verkeerde beleggingen, gebaseerd op verkeerde (of verkeerd gevolgde) regels. Ze probeert u te beschermen op een dusdanige manier dat gespecialiseerde accountants en fiscalisten het ook niet meer weten en dan dus weer overtredingen begaan die weliswaar tegen de regels zijn, maar niet materieel zijn mbt hoe het bedrijf er voor staat.
En het vervelende is dat vanwege die overtredingen er ‘blijkbaar’ meer (overheids)controle moet komen, die weer gevolgd wordt door verdere regelgeving, die weer extra gecontroleerd moet worden, waardoor er meer overtredingen worden geconstateerd, waardoor….

Maar de prijs van de producten die u koopt, gaat daarmee niet omlaag, integendeel. Uw eigen vrijheid wordt er niet groter door, integendeel.
Misschien toch de moeite waard om hier eens bij stil te staan en over het op deze blog gegeven alternatief: minder overheidsinvloed na te denken en dit aan wat mensen in uw mailbox door te sturen.

6 REACTIES

  1. "Ahold, DICO en Apple, wat hebben ze gemeen?"

    Volgens mij hebben ze allemaal mannetjes in Den Haag en Brussel lopen….

  2. [3] en zelfs die kunnen het allemaal niet fixen,
    een beter bewijs dat we minder gaten=regulering moeten zien te krijgen is er niet.

Comments are closed.