Dank zij de overheid.

Het Centraal (overheids)Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dat vandaag bekend gemaakt.*)

En als een overheidsbureau dat bekent, wil dat heel wat zeggen!

In verband met de aanstaande verkiezingen beloven de politici nu weer gouden bergen. Kijk daar doorheen!

,,…. 2005 was het vierde jaar op rij waarin het reëel beschikbare inkomen daalde”, stelt het CBS. ,,In de periode van 1996 tot en met 2001 steeg het nog ieder jaar.”
De daling van vorig jaar is te wijten aan de inflatie (die door de overheid wordt veroorzaakt) en de gestegen belastingen (die door de overheid wordt veroorzaakt) en de gestegen premies, (die door de overheid wordt veroorzaakt), aldus het CBS.

Is het een wonder dat Nederland leeg loopt? **)

Wie gaat er nu op 22 november nog stemmen om die overheid te steunen?
Uit dat stemmen kan alleen maar volgen dat je meer van hetzelfde krijgt.
Laat die jongens en meisjes in Den Haag zien dat je je niet voor hun karretje laat spannen en STEM NIET.
—————————————
*) www.cbs.nl/nl-NL/default.htm
**) www.vrijspreker.nl/blog/?it…

17 REACTIES

 1. Wereldwijde koopkracht daalt

  De koopkracht van de Belgen daalt. Dat heeft alles te maken met het feit dat de prijzen het voorbije jaar sneller gestegen zijn dan de lonen en de dure olie een steeds groter gat brandt in het gezinsbudget. "Er zit een neerwaartse druk op de Belgische lonen en dus op de koopkracht van de gezinnen", zegt economist Erwin Van der Sande van KBC Asset Management.

  Europees fenomeen
  "Het fenomeen doet zich voor in de hele eurozone en in Amerika." De trend is merkbaar sinds de tweede helft van vorig jaar en wordt ook voor de eerste helft van dit jaar bevestigd, zo blijkt uit de berekeningen van KBC Asset Management. De huidige trend wordt bevestigd door een berekening van de bank ING, waaruit blijkt dat de koopkracht in 2005 is achteruitgegaan. De dalende koopkracht is een gevolg van twee factoren: de loonmatiging, die is afgesproken door de sociale partners, en de stijgende olieprijzen.

  Ontoereikende indexering
  De automatische loonindexering brengt geen soelaas. Sinds 1994 gebeurt die loonaanpassing via de gezondheidsindex, en die houdt geen rekening met de prijzen van olieproducten als benzine en diesel. De koopkrachterosie wordt wel deels opgevangen door de verlaging van de personenbelasting. (belga)

  Brit krijgt leningen niet afbetaald

  De Brit heeft steeds meer problemen om zijn leningen af te betalen. Dat blijkt uit de resultaten van de Britse grootbanken, waarbij telkens melding werd gemaakt van een forse toename van het aantal "slechte leningen" aan mensen die in de financiële problemen zitten.

  Alle Britse grootbanken (HSBC, HBoS, Lloyds, Barclays en Royal Bank of Scotland) kwamen recent met betere resultaten, maar dat was vooral te danken aan de heropleving van de economie. Tegelijk lieten ook alle banken verstaan dat ze hun provisies voor slechte leningen met minstens 10 procent hebben verhoogd. Bovendien zou de piek nog niet zijn bereikt, volgens de banken.

  Verklaringen
  Analisten hebben verschillende verklaringen voor de nijpende financiële situatie bij de Britten. Eén van de belangrijkste is de forse stijging van de woningprijzen, een verdubbeling tussen 2000 en 2004, waardoor de hypothecaire last voor sommigen ondraaglijk is geworden. Heel wat Britten zijn eigenaar van een huis en schrikken er niet voor terug een lening op 30 jaar aan te gaan.

  Daarnaast is het gebruik van kredietkaarten in Groot-Brittannië wijdverbreid. Er heerst een echte cultuur van "nu kopen, later betalen", met alle gevolgen vandien.

  Bovendien zijn de energieprijzen in het land fenomenaal gestegen, waardoor de elektriciteits- en gasrekening voor de consument een zware dobber is geworden. British Gas, de grootste gasleverancier van het land, gaat zijn tarieven in september met 12,4 procent verhogen voor gas en 9,4 pct voor elektriciteit. In het voorjaar werden de prijzen al eens met 22 procent verhoogd.

  Leningen
  Volgens het verzekeringskabinet Combined Insurance zou een modale Brit met een inkomen van zo’n 1.550 euro per maand maar liefst 1.400 euro moeten afdokken aan hypotheek, andere kredieten, belastingen en facturen. Geld om te leven kan enkel door nieuwe leningen aan te gaan. De banken worden dan ook deels verantwoordelijk gehouden voor de huidige problemen.

  De banken zijn de jongste tijd wat strenger geworden in het verlenen van kredieten, maar dragen de last van een laks beleid uit het verleden. Er werd bij het tekenen van een contract nauwelijks gecontroleerd of een klant zijn lening wel kon afbetalen.

  Het aantal persoonlijke faillissementen in Groot-Brittannië stijgt sinds 2001 elk jaar met 25p, tot 47.287 vorig jaar. Bij een persoonlijk failliet worden de schulden gehergroepeerd op een lening van vijf jaar, waarna de klant met rust gelaten wordt. (belga)

 2. [1] Dit lijkt wel de "Ondergang van het avondland"! Goed overzicht!
  Het hele "Westen" lijdt kennelijk aan te veel te slechte overheid.

 3. niet stemmen in een slecht plan. mensen zonder baan e.d. zien stemmen als een leuk uitje en hebben als bijeffect dat links haar steun vergroot ziet worden.

  stem liever blanco. hoe meer blanco stemmers, hoe sneller een discussie over het functioneren van de politiek

 4. [1] De reden kennen alle economen van de Oostenrijkse School en dat is krediet- en papiergeldexpansie. Nemen we even voor het gemak de Nederlandse situatie dan ziet men sinds 1994-2002 (voor de euro-invoering) dat M1 (contant geld) met 7% per jaar groeide. Dit betekent dat de economische groei meer moet zijn dan 7% per jaar om een reële groei te bewerkstelligen. Dat is natuurlijk niet gebeurd, omdat de economische nominale groei minder was dan 7% (in feite slechts zo’n 6-7% per jaar). Dus in de 90er jaren zijn we stabiel gebleven in onze economie. Men heeft het kunnen verhullen d.m.v. de kredietexpansie (M3), die gezorgd heeft dat aandelen, obligaties en de huizenmarkt gigantisch omhooggingen. Daarbij had men niet door dat de reële economie nauwelijks groeide. Er trad een zogenaamd ‘rijkdomseffect’ op, men voelde zich dankzij de waardestijgingen van bovengenoemde zaken rijker dan men in werkelijkheid was. Vanaf 2002 is er een kentering opgetreden en is de M1 op ca. 10% in de euro-zone gekomen, terwijl met name de huizenmarkt langzaam steeg en de aandelen- en obligatiemarkt in elkaar zakten. De inflatie van 10% minus de nominale economische groei van 3 à 4% zorgde voor een enorme daling in het besteedbare inkomen en kon niet meer afdoende worden gecompenseerd door de stijging in bovengenoemde markten. Dat is dus het harde gelag wat we moeten betalen voor onverantwoordelijke politici en centrale bankiers. Nu lijden alle eurozone-landen hieronder.

 5. Zou dit misschien weer een recessie veroorzaken? In Amerika is de econ groei sinds kort aan het afkoelen. Zoja, dan ben ik bang dat vele winkeliers, die al op hun laatste eind lopen, het niet meer zullen overleven. Zeker niet met http://www.vrijspreker.nl/b… er nog bij.

 6. [3] Met BLANCO STEMMEN bereik je niets positiefs. (Misschien geeft dat politici minder kans om te zeggen dat de niet stemmers alleen maar luilakken zijn en daarom niet komen)

  Maar het heeft geen invloed op de verdeling van de zetels. Daarvoor worden alleen "geldig uitgebrachte" stemmen geteld.

  Het negatieve effect van wel opkomen en blanco stemmen, is dat de politici kunnen opscheppen over de hoge opkomst en hoe zeer het volk in hu8n spel is geïnteresseerd.

  Een overweldigende NIET-Opkomst geeft een duidelijk teken. Laten we dat getal nu eens opvoeren tot boven de 50 % en daarmee de hele legitimiteit van de politiek op de tocht zetten.
  (En ondertussen plannen maken voor wat we na die "overwinning"(!!!) gaan doen.

 7. ja natuurlijk gaat het minder, en dat zet door , de business wordt overgenomen door Azie en de EU gaat inleveren, buigen voor mijnheer Sjang of Wang die nieuwe bazen uit Azie straks , ik zie politiek niets veranderen echt

 8. [8] "ik zie politiek niets veranderen echt"
  Dit is ook een reden om niet te stemmen.
  Laat ze maar weten dat we vrij willen zijn en zelf ons leven wel willen veranderen als we dat willen!

 9. Echt gezwam dan geef je het weg, stem dan op Wilders, anders wordt je stem opgevreten door een PvdA , wil je dat dan ?
  Is dat een soort cult niet stemmen of zo?
  Staat leuk in de kroeg:" Ik ga niet stemmen, zijn allemaal dieven daar in den Haag van mijn centen"

  Zolang jij geen 40 miljoen euro belasting betaald per jaar wordt niemand koud of warm van dergelijke helden, hahahaha

 10. [2] Naar aanleiding van de opmerking van Hub over de "ondergang van het avondland" heb ik nog even de Sibylle van Delphi (duizenden jaren geleden) die ook voor haar eigen tijd alles korrekt voorspelde, er op na geslagen.
  Over Egypte profeteert ze dat dit land door het zwaard in tweeën wordt gekliefd.Over Libie alleen: wee Libie wee, om zich vervolgens tot de vrouwen van West-Europa te richten: "Dochters van het Avondland,bittere dagen zullen komen.Ze zullen u bereiken door de strijd die gruwelijk en hard is. Opnieuw een oordeel, de dwang van de vernietiging door de ijzeren tanden (het zwaard) Een land door doden bevolkt, deels door de oorlog en noodlot, deels door pest en honger en door vijanden van barbaarse geest. Het gehele land is verlaten,ook de steden.Een komeet zal de laatste oorlog aankondigen, want "dan zal het onheil beginnen en de noden van een wereldoorlog over u komen".
  Leuker kan ik het niet maken behalve dat daarna in het ontvolkte europa een gelukkige tijd aanbreekt,met goed weer, stralende luchten, gezond vee en gezonde planten. Gelukkig zij die in deze tijd mogen leven."
  Anne

 11. [10] "Echt gezwam dan geef je het weg, stem dan op Wilders, anders wordt je stem opgevreten door een PvdA , wil je dat dan ?"

  Ja, gezwam Anno! Je geeft namelijk helemaal niets weg. Je tekent zelfs niet voor je ondergeschiktheid aan de OVERheid.
  Je stem kan dus niet worden opgevreten door PvdA of wie dan ook. Er IS dan gewoon geen stem.
  Tevens behoud je het recht om kritiek te hebben op de lieden die straks in Den Haag meer van hetzelfde gaan doen; terwijl je met stemmen je mandaat aan een politicus geeft.

 12. [7] [12] Hub, ik begrijp je opmerking over niet stemmen, maar moet je helaas even uit de droom helpen: niet stemmen of blanco stemmen heeft geen enkele invloed op politici (of politiek). Men wuift het weg of gooit er een postbus-51 campagne tegenaan, doet een plas, en alles blijft wat het was.

  In 1999 was de opkomst in NL voor de europese verkiezingen nog slechts 30% (in de UK 24%!) en toch persen ze er regeltje na regeltje uit of er niets aan de hand is. Zie http://www.elections2004.eu

 13. als de totale rijkdom gedeeld wordt door steeds meer mensen, die het beter krijgen, geeft dat als resultaat dat er in de tot nu toe rijkere landen, minder per persoon beschikbaar is, maar dat wilden we toch?? of niet??? men denke aan alle demonstraties waarbij meer geld en hulp geeist werd/wordt voor arme landen. Dit betekent natuurlijk dat we dat, als we zooo aardig willen zijn, allemaal onder elkaar moeten betalen en een stukje van onze taart moeten afstaan, buiten de gevolgen van de dure olieprijs.

 14. [14] Als er zuinig, verantwoord en bewust met ons belastinggeld zou worden omgesprongen, zijn mensen tot veel bereid,want dat zou betekenen dat de algemne voorzieningen goed waren en armoede in eigendom was uitgebannen.Dan heb je al een heel andere startpositie.
  De verkwisting daar in Brussel en Den Haag drijft mensen tot razernij.
  Anne [14]

 15. sorry, eigendom moet zijn ïn eigen land"
  Het lijkt een Freudiaanse verspreking.
  Anne

 16. [14] [15] Zelfs als er al zuinig mee werd omgesprongen dan rechtvaardigt dat nog niet om mensen te dwingen hun eigendom af te staan voor welk doel dan ook. Zelfs voor een "mooi" doel mogen ze jouw centen niet afpakken.

  Verder geloof ik niet dat "we" zo aardig willen zijn. En gedwongen aardigheid heeft ook geen enkele betekenis.

Comments are closed.