D66 corryfee Boris Dittrich “stapt uit de politiek”. Er zijn slechtere berichten denkbaar, en goed voorbeeld doet goed volgen, want ook Lousewies stapt er uit. Het is jammer dat er voor iedere ex-politicus weer zomaar drie nieuwe klaarstaan om ze op te volgen, maar zo is het politieke leven.

De vraag is natuurlijk wat ze nu gaan doen. Voor een politicus is dat niet zo lastig. Eerst krijgt men een tijdlang wachtgeld. Het leuke is natuurlijk dat daar géén sollicitatieplicht tegenover staat, voor de mensen die regels maken gelden zoals gewoonlijk andere regels dan voor gewone mensen. Dat wachtgeld is erg belangrijk. Zoals we allemaal weten hebben we in Nederland een systeem van benoemingen voor allerlei ere-baantjes. En die baantjes, zoals commissievoorzitter, burgemeester, commisaris van de koningin, referendaris of voorzitter van één of ander platform zijn talrijk. Om maar niet te spreken van allerlei functies bij de NATO, EU, VN, Wereldbank, IMF en andere overbodige internationale clubs. Talrijke baantjes dus, maar oud-poltici zijn vrijwel even talrijk, dus er zit soms enige tijd tussen het uittreden van de politicus omdat de kiezer hem of haar niet meer moet, en het her-parachuteren van zo iemand in een ere-baantje. Daar is dat wachtgeld dan ook voor bedoeld, als overbrugging tussen het politieke baantje en het ere-baantje. Mocht er een accuut overschot aan ex-politici zijn, en dat kan natuurlijk gebeuren, dan is er altijd ruimte voor extreme maatregelen. Dan krijg je bijvoorbeeld stadsdeelraden die allemaal een voorzitter nodig hebben met bestuurlijke ervaring. Of een extra aantal onderzoekscommissies die hun best doen een dik rapport te schrijven wat niemand meer zal lezen. Dat is belangrijk werk, het weerhoudt de ex-politicus immers van daden die echt schadelijk zijn voor het land.

Omdat iedereen weet dat oud-politici toch voor zo’n ere-baantje gaan, zal het bedrijfsleven een ex-politicus ook nooit een baan aanbieden. Dat heeft weinig te maken met incompetentie van de politicus, het bedrijfsleven geeft werk aan flink wat incompetente lieden dus één meer of minder kan geen kwaad, maar heeft alles van doen met het feit dat een politicus toch weer in “het circuit” zal belanden. Waarom zou een bedrijf investeren in een duur ex-kamerlid waarvan het weet dat hij binnen no-time toch wel voorzitter zal zijn van één of andere commissie?

Wie eenmaal landelijk politicus is, diens kostje is gekocht voor de rest van het leven. Da’s een heerlijk comfortabele positie natuurlijk, en de enige die daar de gouden randjes vanaf kunnen halen zijn de politici zelf. Alsof je aan een kind een doos snoepjes geeft en zegt dat hij er niet te veel moet opeten.

Dittrich’s reactie over zijn eigen toekomst: “iets bij de verenigde naties lijkt me wel leuk”. Briljant natuurlijk, dat je zo iets kunt roepen. Ik probeer het al jaren, iets in de directie van Philips lijkt mij namelijk wel leuk, maar in de echte wereld lukt dat toch niet zo goed. In de schijnwereld van belangrijkheid die politici voor zichzelf hebben opgebouwd is het echter de normaalste zaak van de wereld. Je roept dat iets je wel leuk lijkt, en voíla. Voor je het weet ligt de uitnodiging tot een sollicitatiegesprek op de mat. Zonder tegenkandidaat uiteraard, dat wordt meestal wel vakkundig geregeld.

Als tip aan iedereen die werkloos is, en een normale baan zoekt: volg de grote voorbeelden in de politiek. Onze grote leiders laten immers het goede voorbeeld zien. Dus als u weer de vernederende gang naar het CWI moet inzetten (vergeet niet de 32 formulieren, uw paspoort, verzekeringsbewijs en sollicitatieoverzicht van de afgelopen 4 maanden), roep daar tegen de dienstdoende ambtenaar gewoon dat iets in de politiek u wel leuk lijkt. Als dat voor Boris Dittrich genoeg is om recht te hebben op zijn wachtgeld, dan moet het voor u genoeg zijn om uw uitkering te ontvangen. Zo niet, dan heeft u toch in ieder geval lol gehad. En weet u weer precies waar u staat: ver beneden de boven-ons-gestelden die het zo goed met u voor hebben in ruil voor uw stem.

15 REACTIES

 1. Hoe minder politici hoe beter dus ik hoop dat velen het voorbeeld van Boris gaan volgen. Overigens staat er in de HP De Tijd van deze week een aardig artikel over Jos van Kemenade die het politieke inteeltcircuit van baantjes verdelen verdedigd. Uit de vijver van politiek actieven, die slechts 1% van de bevolking telt, worden alle jobs verdeeld. Hoe lang nog ?

 2. Ja, ik hoorde het bericht ook op BNR. Borisje is 51 en heeft 12 jaar in de kamer gezeten. Dat betekent…wachtgeld tot je vijfenzestigste!

 3. Boris heeft groot gelijk dat hij er mee kapt. Knap van hem dat hij het twaalf jaar heeft volgehouden. Ik zou na twaalf dagen wartaal aanhoren al zijn weggelopen.
  Boris, het ga je goed bij de verenigde naties of zoiets!

 4. Boris is een parasiet die nog nooit iets heeft gepresteerd en tevens een nichterige rat die op tijd het gezonken D66 schip verlaat want als D66 straks met 2 man in de Kamer terug komt is zijn kans op lucratieve baantjes aanzienlijk minder. Het is redden wie zich redden kan daar vandaar dat Doosewies van der Laan ook aan haar stutten trekt, net als Bert Bakker die zoveel begrip heeft voor de hezbolla en de hamas. Pechtold zit straks met een paardehoofd naast zich het "sociaalliberalisme" te verdedigen, wat dat ook wezen mag.

 5. 14:38 VOLKSKRANT COMPLETE UITTOCHT BIJ D66:
  De D66-fractie in de Tweede Kamer verliest haar politieke kopstukken.
  Naast oud-fractievoorzitter Boris Dittrich keert ook de huidige fractievoorzitter Lousewies van der Laan na de verkiezingen van 22 november niet terug.
  Ook Ursie Lambrechts en waarschijnlijk ook Bert Bakker stappen op.
  Van de zeskoppige fractie stellen slechts twee Kamerleden zich opnieuw kandidaat.
  Alleen de twee jonkies in de fractie, Fatma Koser Kaya en Boris van der Ham, ambiëren ook na de verkiezingen Kamerlid voor D66 te blijven.

  AL DIE WACHTGELDEN BIJ ELKAAR KOSTEN DE BELASTINGBETALER EEN VERMOGEN!

 6. [6] En zou die belastingbetaler straks toch weer op nieuwe Borisjes, Wiesjes, Bertjes, en dergelijken gaan stemmen?

 7. Hij kwam hij zag hij verloor,

  De man is niks, deeds niks, en zal nooit iets doen.

 8. Boris D. heeft en gouden kans voorbij laten gaan toen ze die burgemeestersverkiezing niet kregen.
  Was hij er toen uitgestapt dan waren ze nu spekkoper geweest, tijdelijk weer dan.
  van Mierlo die net deed of ze een echte partij met ruggengraat waren voor de show toen.
  Ik denk dat ze en fusie aan gaan met de PvdA of VVD want zo wordt Pechtold nooit meer burgemeester van Boxtel of zo.
  (Pastors daar hoor ik niets meer van, toch naar de VVD?)

 9. Wat zijn precies die wachtgeld bedragen voor de diverse personen ?

  waar moet ik aan denken per maand en hoelang ?

 10. Right on Kim. Echt walgelijk hoe zo’n Boris alweer schaamteloos naar het volgende, van belastinggeld betaalde, baantje solliciteert. "Ach ja iets bij de VN lijkt me wel leuk". En niet één, niet één journalist die ‘ns het lef heeft om te vragen: "Meneer Dittrich, zou u misschien ook ‘ns uw EIGEN geld kunnen gaan verdienen?".

  Driewerf kots.

 11. [10] Zo uit mijn hoofd: 70 pct. van het jaarinkomen van EUR 90.000, tot en met je vijfenzestigste. Daarna pensioen.

 12. voor 63K moeten we natuurlijk niet teveel ophef maken…. [14] Snik, Als het mensen met ruggegraat waren geweest dat zouden ze de eer aan zichzelf houden en afzien van dit soort regelingen, helaas hebben we politici daarop nog nooit kunnnen betrappen…Iets als gemeenteambtenaar lijkt me wel leuk…geen verantwoordelijkheid, wel macht! HHoe kom ik daar tussen?

Comments are closed.