In het gisteren gepresenteerde verkiezingsprogramma van het Christen Democratisch Appel (CDA) viel onmiddellijk op dat zij weer de dienstplicht willen invoeren. Een hobby van onder andere Piet Hein Donner.

Dit keer een “sociale dienstplicht”, maar dat is geen principieel verschil.

Al vaker hebben we er hier op gewezen dat dat een versterkte vorm is van slavernij. Jonge mensen worden gedwongen arbeid te verrichten die ze niet vrijwillig kiezen.

We zullen daar nog wel meer op terug komen, maar we willen er hier al vast op wijzen. Die dienstplicht is één van de leuke dingen die ons te wachten staan met het doorgaan met deze Christenen. Wij zijn benieuwd naar de opvattingen over dienstplicht van de andere partijen. We weten wel dat er in de VVD zels de neiging bestaat om ook de militaire dienstplicht weer in te voeren.
Ook zijn de politici jaloers op “Belgié waar de “stemplicht” (opkomstplicht) nog bestaat.
Informatie van lezers hierover zijn welkom.
Ondertussen blijven wij tegen deze vorm van slavernij!

Het kan nuttig zijn de vroegere artikelen over dit onderwerp nog eens te bekijken.
————————————————
Asociale Dienstplicht
www.vrijspreker.nl/blog/ind…
Donner wil slavernij weer invoeren www.vrijspreker.nl/blog/ind…
VVD, een criminele organisatie
www.vrijspreker.nl/blog/ind…

18 REACTIES

 1. Volgens mij heeft geen enkele partij principiele bezwaren tegen dwangarbeid. De SP wil sociale dienstplicht, maar ook Wilders. Hoe het zit met PvdA, D’66 en VVd weet ik niet, maar ik vrees het ergste.

 2. Ik herinner me nog dat Peter de Vries, toen hij die partij van hem wilde oprichten een sociale dienstplicht van een jaar in het programma had staan.

  Dat was eigenlijk voor het eerst dat ik van het concept hoorde. Ik moet zeggen, de gedachte alleen al om een heel jaar lang slaaf te zijn van hetgeen ik meest haat (overheid), ik zou direct emigreren.
  Maar ja, dat zou waarschijnlijk niet mogen want men zou dan aanvoeren dat ik op kosten van de maatschappij een opleiding heb genoten en dus een jaar dien terug te geven aan de maatschappij. Niet dat ik voor ook maar één van beiden een keuze had.

  Sociale dienstplicht is toch wel het meest frapante voorbeeld dat de overheid niet voor de vrijheden van de burger bestaat maar dat de burger in dienst van de overheid gesteld wordt(?)
  Uiteraard vervult iedere belastingbetaler strict genomen al een levenslange sociale dienstplicht, probleem is dat deze het maar zelden doorheeft.

 3. [2]
  Ik heb hem er over horen spreken. Misschien heeft hij e.e.a. uiteindelijk niet opgenomen.
  [3]
  Het was Pim Fortuyn die met het idee van sociale dienstplicht kwam.

 4. Eigenlijk is het uit libertarisch standpunt bijna te hopen dat dit ingevoerd wordt.

  Waarom?
  Wel, denk aan de publiciteit wanneer je (zoals destijds met legerdienstplicht) zou weigeren wegens gewetensbezwaren.

  Professionele juristen die destijds mensen uit het leger wisten te houden zouden nu weer een rol kunnen spelen, maar daar waar je destijds nog per ongeluk voor pacifist (lees: als naive linkse softie) aanzien kon worden, kan je nu argumenteren dat je een gewetensprobleem hebt met het vervullen van een zg. "sociale" dienstplicht.

  Dat zou voor de meeste mensen dermate opzienbarend zijn dat zo’n proces op bijzonder veel media-aandacht zou kunnen rekenen. Voor ons DE kans om met het libertarische gedachtengoed in de mainstream media te komen en miljoenen mensen aan het denken te zetten.

  Bedenk dan verder dat juist het meest prominente juristencollege dat destijds zulke processen voerde (tegen legerdienst) nog steeds bestaat en bemand wordt door heuse libertariers. Sterker nog: de directeur is zelfs de voorzitter van de libertarische partij!
  Die zullen de hele zaak dan ook met verve kunnen verdedigen en zijn uitstekend geplaatst om onze argumenten die ze door en door kennen goed en consistent te kunnen verwoorden.

 5. krankzinnig idee,waar bemoeien ze zich mee, ooow wat ben ik blij dat ik van die lui af ben , dienstplicht, sodemieter op zeg, komt een vent aan de deur dat je 6 maanden in een bejaardenhuis moet gaan werken voor noppes, hahaha, de honkbalknuppel komt eerst zou ik zeggen, donder op naar Cuba met je mooie praatjes CDA !
  http://forum.annozijlstra.n

 6. Die slavernij is er al hoor. Jongeren deden op een gegeven moment na school geen uitkering aanvragen, dat was buiten overheidscontrole vallen. Tegenwoordig moeten jongeren verplicht óf werken, óf studeren. Nietsdoen zonder uitkering is verboden geworden.

 7. In het denkraam dat de Staat rustig 50% of meer van je werk mag afnemen (belasting etc) is dienstplicht heel logisch. het is gewoon een onsje meer.
  voor liberatriers is het DUS niet logisch

 8. Uiteraard is welke dienstplicht dan ook gelijk aan slavernij en wel een van het ergste soort.

 9. Ik hoop dat ik met mijn 19 jaar er nog net onderuit kom. Zelf heb ik na het VMBO sprint havo gedaan en na sprint havo het sprint vwo. Via de sprint kan je in een jaar je diploma halen in plaats van twee. Ik heb dus twee jaren bespaart. Met een sociale dienstplicht heb je denk ik veel mensen die bijna 30 zijn voordat ze met hun studie klaar zijn. Dit lijk mij een niet zo goede situatie. Voor de politiek is het natuurlijk lekker goedkoop om jongeren in te zetten. Hoewel nog al twijfel aan de productiviteit van veel VMBO leerlingen als zij in de zorg gaan werken. Een paar kunnen de heleboel op zijn kop zetten. Hoe gaan ze zorgen dat iedereen daadwerkelijk op komt dagen? De nieuwe soort van “leerplichtambtenaar’ is geboren!

 10. [11] Mathijs ter Wee, heb je ook bespaarT op je kennis van het Nederlands?

 11. Het idee voor de sociale dienstplicht is ontstaan in de jaren 60. Toen de militaire dienstplicht nog bestond.
  Omdat het als onrechtvaardig ervaren werd dat vrouwen hier buiten vielen.Het idee is toen niet van de grond gekomen.Het idee stak weer op toen de dienstplicht werd afgeschaft begin jaren 90 vorige eeuw. Het CDA van Brinkman maakte zich er sterk voor.Het werd toen weggestemd door o.a. VVD,PvdA en Groen Links.Nadat het CDA in de oppositie had gezeten kwam men er eind jaren 90 weer mee.Het werd toen opgepikt door Fortuyn en de SP.
  Omstreeks 2005 is er op de middelbare school een maatschappelijke stage ingevoerd van 2 weken.Nog min of meer vrijblijvend.Met vaak leuke klussen bij bijvoorbeeld een sportvereniging. Maar blijft dit zo??
  Toen dit ingevoerd werd las ik een ingezonden brief van een voorstander van sociale dienstplicht waarin stond: Met 2 weken hebben we een stok tussen de deur.We kunnen dit uitbreiden naar 3 maanden en verplicht . Met minder vrijblijvend werk. En daarna tot één jaar .
  En wat zien we nu:
  voilá:
  Het CDA komt met het voorstel van een veplichte maatschappelijke stage (verhullend taalgebruik voor dwangarbeid) van 3 maanden.
  Wedden dat als dit doorgaat dat de volgende stap één jaar zal zijn.

 12. Overigens is er ook nog een juridische kant aan deze zaak. Nederland heeft Verdragen ondertekent waarin dwangarbeid wordt verboden. Op deze manier wordt dit recht van de mens : verbod op dwangarbeid ,uitgehold.

 13. nou zeg wat een belachelijk idee ik vul mijn doelen in mijn leven zelf wel in en van mij hebben ze geen last hoor!
  dienstplicht is gewoon tijds en levensverspilling.
  en sociale dienstplicht geen verschil?
  zeker wel alles liever dan het leger.

 14. INVOEREN! en wel direct! wat een geneuzel allemaal van jullie. Jullie zijn precies DE reden dat nederland naar de knoppen gaat. Jullie willen alleen nog maar gepampert worden. Terwijl degene die het nodig hebben (en nederland grootgebracht hebben) letterlijk in de stront laten zitten. Stelletje watjes! werken met die luie reet van jullie!

  Ik schaam me diep voor de nederlandse jeugd van tegenwoordig.

 15. [16]
  joop,

  Ze willen niet als slaafje voor oude blaaskaken dienen die destijds in al hun (dienst)plichtsgevoel Nederland aan de Duitsers lieten en vrolijk meewerkten om de Joden te deporteren? Die jeugd van tegenwoordig toch.

  Wellicht zou je zelf dat "advies" van je beter eens opvolgen en je eigen luier ophouden i.p.v. als een volleerde psychopaat een ander via een armzalige poging tot het aanpraten van misplaatst schuldgevoel voor je karretje te spannen. En niet als een kinderlijke fascist naar pappie overheid hollen om een ander het pistool tegen de kop te zetten om jou te dienen. Als jij wilt dat iemand je letterlijk gaat pamperen, werk er dan zelf maar voor. Er is wel even een verschil tussen werk en dienstplicht.

 16. Sociale dienstplicht is in strijd met Europese regels. (Lees: Het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens: artikel 4: Verbod op dwangarbeid).
  Nu probeert de overheid het op slinkse wijze toch in te voeren. Een vrijblijvende schoolstage van 2 weken omzetten in een verplichte stage van 3 maanden.
  Zou er geen jurist, bijvoorbeeld uit libertarische hoek te vinden zijn.
  Die dit voorlegd aan het Europese Hof voor de Rechten van de mens. Om eens te toetsen of de overheid zijn boekje niet te buiten gaat.

Comments are closed.