Op dit ogenblik bevind ik mij in Misiones,een noordelijke provincie van Argentinie die ingeklemd ligt tussen Brazilie en Paraguay.
Een groep communisten heeft hier in 2004 met toestemming van de regering kans gezien, van een oord waar Che Guevara twee jaar doorgebracht heeft ( tot hij twee jaar oud was ) een soort toeristische bedevaartsplaats te maken , waar men de ruine kan bezoeken van het huis waar Che woonde en een museum waar een aantal foto´s van Che opgehangen zijn.

Dit alles in ogenschouw nemende bedacht ik, hoe prettig het zou zijn geweest als iemand in 1947 aan Che de zegeningen van het kapitalistisch stelsel uitgelegd zou hebben , opdat hij daarna als student met zijn motorfiets heel Zuidamerika had kunnen afreizen om reclame te maken voor een vrijemarkteconomie!
Helaas ! Dat is niet gebeurd en Che reisde heel Zuidamerika af om de geesten van velen te vergiftigen en een economisch stelsel te propageren dat armoede garandeerde. Op Cuba hielp hij zijn vriend Fidel. De economische schade door het tweetal aldaar veroorzaakt, is inmiddels opgelopen tot een bedrag van tenminste honderden miljarden euro´s. Inmiddels is het communistische systeem wereldwijd failliet. Geen land is rijk geworden door het toepassen van dit systeem. Tegen die achtergrond gezien is het natuurlijk wat vreemd dat Che en Fidel hier en daar nog verheerlijkt worden.
Hugo van Reijen

12 REACTIES

 1. Ach, Iedere keer als ik iemand in in Che T-shirt zie rondlopen krijg ik het prettige geveol dat ergens ter wereld een kapitalist blij is omdat hij aan de verkoop van de T-shirts verdient. Het gaat vaak niet meer om de ideeen van Che, maar Che is gewoon een kapitalistisch merk geworden waar lekker aan wordt verdiend 🙂

 2. Las ik niet hier; communisme idioten voor idioten….

  Che was gewoon een gevaarlijke idioot.

 3. Las ik niet hier; communisme van idioten voor idioten….

  Che was gewoon een gevaarlijke idioot.

 4. [7] P.S. Omstreeks 12.30 postte ik deze link ook vanaf een ander IP-adres
  waarna 5 minuten later de link verdwenen was en ik niks meer bleek te kunnen posten wegens IP-ban….

  Zeer merkwaardig.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 5. [9] Francisco,

  Correcte analyse want het webmaster-team was zo vriendelijk me te laten weten dat mijn posting idd abusievelijk werd aangezien als spam en vandaar verwijderd en vandaar de IP-ban.

  Gelukkig zou ik haast zeggen….ik vreesde al dan de vrijspreker was gekaapt door communisten 🙂

  Groetz,

  Cincinnatus

Comments are closed.