Heel vroeger. Ver voordat ik geboren was. Kon je nog gewoon voor bijvoorbeeld je hobby of als maaltijd, naar de naast gelegen meer of rivier gaan om daar een lekker visje vangen. Daar hoefde je heus niet apart toestemming voor te vragen aan de een of andere persoon. Het leven was in die tijd vrij simpel. Helaas is die tijd voorbij…..

Zo las ik op de website van de vertegenwoordiger van de Nederlandse Vereniging van Notoire Afzetters (NVNA) dat indien men 15 jaar of ouder is en wil gaan vissen, dat men onder betaling van 9,50, toestemming moet vragen. Toestemming kan men krijgen bij de in de buurt gelegen afzetter die ook lid is van de desbetreffende vakbeweging: “Elke hengelaar van 15 jaar en ouder moet volgens de Visserijwet een sportvisakte op zak hebben.”

Zoals elke afzetter, beloven de afzetters die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Notoire Afzetters (NVNA) hele mooie wederprestaties:
“De opbrengst van de sportvisakte en de grote visakte gaat naar de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB). Met dit geld werkt de OVB aan een gezonde en aantrekkelijke visstand in de Nederlandse binnenwateren.”

Echter, zoals ook bij iedere andere afzetter, komen deze vooruitzichten nooit uit. Zo heb ik nog nooit bij de bij mij in de buurt gelegen “rivier” een dergelijk persoon van de OVB zien rondhuppelen. Laat staan het daadwerkelijk verwennen van de desbetreffende vissen. Echter, het enigste verschil van normale afzetters en de afzetters die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Notoire Afzetters (NVNA) is dat laatstgenoemde groep afzetters d.m.v dwang haar producten afleveren bij haar afnemers. Wanneer deze dwang niet bestond, dan zou bijvoorbeeld de OVB al lang failliet zijn geweest. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om tegen de OVB te zeggen: “Excuses, maar ik doe liever NIET met u zaken, ik vis liever zonder akte. En aangezien u geen enkele rivier of meer in bezit heeft, kunt u mij niets maken!”. Nee, dat zal men u vreemd aankijken en zeggen: “Beseft u wel dat wij lid zijn van de NVNA en dat u daardoor verplicht bent onze bevelen op te volgen? Oh, u bent het niet eens met ons afzetters beleid? Nou, daar hebben wij lekker niets mee te maken! Of u het nou wilt of niet, u zult onze bevelen opvolgen! Hoogstens kunt u in de vier jaar een stem uitbrengen op de samenstelling van afzetters in het bestuur van de NVNA! En daarmee Basta!”

Natuurlijk zult u waarschijnlijk zeggen: “Ach, die akte kost maar 9,50”. Echter, kunt u dan ook gelijk een bepaalde petitie tekenen die mij instaat stelt om elk individu die geinterreseerd is in een door mij verkocht product , te verplichten om alleen met mij zaken te doen en niet met mijn concurrenten? Ik zal natuurlijk wel schappelijk zijn, een prijsverhoging van 9,50 vind ik meer dan voldoende.

NB: Overigens vis ik niet zelf. Ik heb er namelijk het geduld er niet voor en vind het bovendien zielig voor die beesten.

2 REACTIES

Comments are closed.