Na meer dan vier weken oorlog tussen Israel en Hezbollah en na bijna 1000 doden plus enorme materiele schade, is de Veiligheidsraad er in geslaagd om een “resolutie” op papier te schrijven die een “blijvend” einde aan de vijandelijkheden zou moeten maken.

Dit zou mede mogelijk moeten worden door het Libanese leger te helpen met het sturen van 15.000 “UN-peacekeepers” die gestationeerd worden in Zuid Libanon. Tussen Israel en Hezbollah in. Overigens zitten er sinds 1978 al 2000 van die peacekeepers.

Ehud Olmert, de eerste Minister van Israel wil de resolutie aanvaarden als morgen, zondag, zijn regering die ook goedkeurt. Tot dan gaan de gevechten door. Ook Libanon is akkoord. Wat Hezbollah precies verklaart, is niet erg duidelijk.

In de resolutie is opgenomen de “unconditional release” van de twee gevangengenomen Israëlische soldaten. Dit incident was de aanleiding voor de huidige oorlog. Maar er staat geen tijdstip bij genoemd!
Ook hoort bij de resolutie de ontwapening van de Hezbollah!

Men verwacht dat die 15.000 troepen er over 10 dagen zouden kunnen zijn. Israel twijfelt of die troepen inderdaad voor de veiligheid kunnen zorgen. De 2000 peacekeepers die er al zaten zijn volledig overdonderd door Hezbollah die uitgebreide steun kreeg uit Syrië en uit Iran. Of wordt het een mogelijkheid voor Hezbollah om zich weer te hergroeperen en later opnieuw toe te slaan?

Het is nog een raadsel hoe men Zuid Libanon kan zuiveren van Islamitische guerrilla’s.
Een groter raadsel is nog of je door die peacekeepers een strijd en haat die al decennialang duurt, duurzaam kunt beëindigen.
Al is het natuurlijk op de korte termijn winst als er al niet meer geschoten en gebombardeerd wordt.

—————————
P.S. Condoleeza Rice heeft aan Libanon $ 50 miljoen toegezegd en verzoekt aan andere landen om ook een boel belastinggeld te geven.

6 REACTIES

 1. "15.000 "UN-peacekeepers" die gestationeerd worden in Zuid Libanon"

  moet zijn:

  "15.000 "UN-peacekeepers" die met in de hand een zaklantaarn gestationeerd worden in Zuid Libanon"

 2. IS het niet goedkoper en efficienter om Israel een paar weken zijn gang te laten gaan.

  Schijnbaar pakken ze Hezbollah toch flink aan. De Hezbollah taal zoals in het begin van het conflict (wij zijn klaar voor een oorlog op alle fronten, Israel zal zijn graf vinden, bla bla bla) Heb ik al een tijdje niet meer gehoord.

 3. 50 millioen dollar is misschien het equivalent van hetgeen daar elke paar uur vernietigd wordt : een nietige som vergeleken bij alle aangerichte schade.
  Hugo van Reijen

 4. Wie er ook gelijk of ongelijk heeft in deze treurige oorlog, het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Israel zich op de lange termijn zal kunnen handhaven in de omgeving waar het nu gelegen is.
  Hugo van Reijen

 5. [5] Eens, ik zou maken dat ik wegkwam.
  Die horde van allah is straks toch niet meer te houden.
  Laat ze de woestijn.
  Huub

Comments are closed.