Politici druk bezig met hun manipulatie.

Wouter Bos (PvdA) begon in te zien dat het socialistische verzorgingssysteem wel eens zou kunnen knijp lopen; onder andere door die stomme (onvoorzienbare!) vergrijzing,
Daarom stelde hij maatregelen voor, die in het bijzonder de AOW betroffen. Ouderen moesten maar gaan meebetalen aan hun eigen AOW.

Toen bleek dat dit voorstel stemmen zou gaan kosten, moest een uitweg gezocht worden.

Een oude, bekende politieke truc is om onprettige maatregelen pas in te laten gaan op een veel latere datum zodat ze de huidige kiezers niet schaden. Die truc kent Wouter natuurlijk. Hij wil daarom dat meebetalen pas over 5 jaar in laten gaan. Twee verkiezingen verder!
En dan alleen nog maar voor die rijke stinkerds die zelf nog een pensioen van 15.000 euros hebben gespaard.

Zelfs iemand als Marcel van Dam die eerst grote bezwaren had, vindt het, nu hij zelf niet in die betalingen valt, wel een goed plan!

Maar Femke Halsema (GroenLinks) ziet nu een kans om jongeren te verleiden om niet op de PvdA maar op haar partij te stemmen. Zij verkondigt dat nu “jongeren de rekening moeten betalen”.
Net alsof dat iets nieuws is. De AOW wordt altijd al betaald voor ouderen door de nu werkenden.

Dat omslagsysteem zou in ieder geval afgeschaft moeten worden. Het oneerlijke van de veranderingen van Wouter en anderen zit hem echter in het niet nakomen van afspraken.
Er zijn afspraken gemaakt over betalingen en uitkeringen. En die worden door de politici niet nagekomen. Maar ik neem aan dat niemand dat als iets bijzonders ziet.*)
Ik vraag me alleen af waarom iemand nog op onbetrouwbare politici gaat stemmen.

——————————–
Zie ook “Monopolie”:
www.vrijspreker.nl/blog/?it…

5 REACTIES

 1. Hoezo onvoorzienbaar?
  Was 40 jaar geleden al niet duidelijk dat die generatie AANZIENLIJK minder kinderen kreeg dan de voorgaande?

  Politici slagen er in nodige maatregelen dus 40 jaar voor zich uit te schuiven. Maar ja, zij ondergaan de gevolgen dan ook niet.

  Weer een aardige ter bevestiging van ons vermoeden dat geconstrueerde solidariteit nog geen echte is. Zelfs het nastreven van eigenbelang leidt tot meer solidariteit. :-)))

 2. Bos hanteert ook een andere bekende truc: eerst iets voorstellen dat zeer velen raakt om dat vervolgens af te zwakken zodat een kleinere groep wordt gepakt en de rest opgelucht ademhaalt omdat ze deze keer de dans zijn ontsprongen en de maatregel accepteert, zie Marcel van Dam.

  Een andere truc is de salamietactiek: als eenmaal het idee is ingevoerd dat men aan de AOW moet meebetalen, dan kan die maatregel stlletjes steeds een stukje opgerekt worden: van ¤15.000 naar de ¤14.000, een jaar later ¤13.000 etc, iedere keer een plakje eraf totdat iedereen voor zijn eigen AOW moet dokken.

 3. [2] "totdat iedereen voor zijn eigen AOW moet dokken."

  Inderdaad; maar dat zou niet erg zijn, als je niet eerst 40 jaar had moeten betalen voor een toegezegde luchtbel.

  [1] "Hoezo onvoorzienbaar?" Inderdaad was dit te voorzien voor iedereen die logisch nadenkt. Maar dat verwacht je toch niet van politici?

 4. Als de jongeren van nu, zeg maar na 1975, zouden moeten meebetalen aan de, AOW ‘Sillicon Valley’ Nederland B.V.,
  van hun ouders, verwacht ik dat wij nog meer moeten gaan bloeden (lees: bestolen worden) door diezelfde ouders die dit systeem van vrijheidsbeperking hebben ‘Geperfectioneerd’.

  Ik wil de vrijheid hebben om mijn financiele leven een richting te geven welke ik zelf wil, van mijn eigen zuur verdiende inkomen ? Als ik het goed doe, kan ik op een latere leeftijd genieten van mijn arbeid. Als dit niet het geval is, ben ik hiervoor in ieder geval verzekerd. Of ik werk totdat ik sterf.

  Het Bovenstaande is immers MIJN keuze en IK zal moeten leven met MIJN beslissingen, in de keuzes die IK maak.

  Zo is het leven. Het is niet altijd perfect, maar wel bijzonder.

Comments are closed.