Minister Cees Veerman van Landbouw heeft de afgelopen vier jaar declaratieregels geschonden door zijn dienstauto te gebruiken tijdens vakanties in het buitenland. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek. Het is niet de eerste keer dat Veerman in opspraak raakt door declaraties.

De krant baseert zich op documenten die het ministerie beschikbaar heeft gesteld en op “bronnen binnen het departement”. Op de website van de krant staat een gedeelte van de rittenadministratie van de landbouwminister. De CDA bewindsman zou in strijd hebben gehandeld met het voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen.

Voorts werd geconcludeerd dat Veerman 10.000 privé-kilometers heeft gemaakt in het buitenland. Tijdens vakanties reed de minister regelmatig samen met zijn vrouw in de dienstauto naar hun tweede woning in Frankrijk.
Dat gebeurde onder meer in mei 2005, na een vergadering van Europese landbouwministers in Luxemburg. Veerman liet zijn chauffeur met ander vervoer terugkeren naar Nederland, en reed zelf met de dienstauto naar de Dordogne. De minister en zijn eega schakelden de chauffeur ook wel eens in om hen naar hun Franse boerderij te brengen.
De SP vindt dat Veerman fout zit. De partij wil opheldering en vindt dat de regels niet moeten worden versoepeld. Ook D66 heeft meteen kamervragen aan Veerman en aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken gesteld. Het wil onder andere weten of andere bewindslieden van dezelfde feiten worden verdacht.
Het NRC zet ook vraagtekens bij twee reizen per vliegtuig naar het tweede huis van Veerman. In 2002 en in 2004 vlogen de minister, diens vrouw en vier topambtenaren en hun partners naar Frankrijk.
De tickets kostte het ministerie ¤ 5.000,00. In 2002 zou het gezelschap ook hotelovernachtingen en eten en drinken hebben gedeclareerd. Het ministerie weten dat het ging om deels formele, deels informele kennismakingsbijeenkomsten, bedoeld voor teambuilding.
De minister en zijn vrouw zouden na de bijeenkomst met de ambtelijke top in 2002 gedurende de herfstvakantie op hun boerderij zijn gebleven. Na de vakantie week vloog ze op kosten van het ministerie terug. Ook dat is tegen de regels. Bewindspersonen worden geacht dienst- en privé-reizen niet te combineren.
Minister Veerman ging eerder in de fout toen hij een handtekening zette onder de jaarrekening van zijn Franse boerenbedrijf. Veerman werd daarvoor in de kamer op het matje geroepen, maar hield de kamerleden voor dat het zou gaan om eenmalige slordigheden.
Tot zover de media.

Het gaat mij niet om de bedragen die hier genoemd zijn. Vergeleken met de miljarden euro’s die door de overheid over de balk gegooid worden, zijn dit peanuts.
Het gaat om de integriteit van de personen die claimen dat ze u vertegenwoordigen.
Als het waar is wat de NRC schrijft, dan is door Veerman fraude gepleegd en dient hij ontslagen te worden.
Maar zoals gewoonlijk gelden regels alleen voor de knechten en niet voor de bazen.
Helaas komt dit gedrag ook in het bedrijfsleven voor.
“Het is toch andermans geld”, is ook daar de slogan.
Het is de cultuur van het graaien.

12 REACTIES

 1. Wat het bedrijfsleven doet vind ik weinig interessant, want als zij door dergelijke gedragingen te dure producten of diensten leveren kan ik naar een ander gaan. In tegenstelling tot de overheid die een extra graai in jouw zakken doet waar je als burger helemaal niets tegen kan beginnen.

 2. Wanneer gaat de SP ook andere verspilling van belastinggeld aan de kaak stellen.Bijvoorbeeld publieke omroep.

 3. hij moet dat allemaal terugbetalen en krijgt natuurlijk ook werkstraf voor diefstal van de rechters straks , net zoals Bakker Bart, die tennisfreek en van de Hoeven en Boonstra

 4. Ja, wat moet je ook met het “hongerloontje” van een minister, voor twee van de drie boerenbedrijven nog eens 400.000,00 euro subsidie per boerderij als ik het goed begrepen heb, of hij dus ook nog het inkomen van het “Hoogleraarschap aan de Landbouwhogeschool Wageningen tijdens deze regeerperiode nog doorloopt, is mij onbekend. Maar alles bij elkaar moet het hard zijn om de touwtjes van de onbegrensde geldhonger aan elkaar te knopen.

  Wannes,

 5. Ik weet niet wat z’n auto kost, maar hij heeft dus meer dan 500km per jaar met z’n auto van de zaak gereden en heeft dus iig voor cataloguswaarde x 22% x 52% x 4 euro de belasting ontdoken. Daarbij komt nog eens dat hij volgens het contract die bak helemaal niet mocht rijden…
  Maar goed, als overheidsdienaar hoef je je niet aan de wet te houden, die is er alleen maar voor ons slaafjes.

 6. [8] @Ernesto

  Ons slaafjes? Ik noem het meer de gekke Henkies die alles maar blijven pikken van die zakkenvullers!

 7. [9] En waarvan er straks weer velen gaan stemmen op Veermannen en consorten!
  Hoe kunnen die gekke Henkies gaan begrijpen dat ze zich daar niet langer voor moeten laten lenen?

 8. [10] Hub,

  Ik denk d.m.v het (financieel) ondersteunen van acties van Leo Verhoef
  http://www.vrijspreker.nl/b

  Weliswaar een druppel op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen. Tevens zou het goed zijn als je netzoals bij meervrijheid.nl ook geld kon storten d.m.v paypal. Ikzelf (en waarschijnlijk ook anderen) vind dat telebankieren met die randomreader onhandig en tijdrovend (in andere worden cumbersome).

 9. Integriteit is dus alleen iets voor lagere overheidsdienaars. Voorbeeldje: het is een belastingambtenaar verboden om penningmeester van zijn volleybalclub te worden wegens mogelijke belangenverstrengeling. Doe je het toch, dan vlieg je eruit. Dit heeft niets met integriteit te maken, het is puur wantrouwen van de belastingdienst jegens zijn eigen medewerkers. In dezelfde lijn: Veerman en Hirsi Ali wel en zomaar een adjunct-commies en Ali zonder verdere naam (en geld) niet. Dat is nu de dubbele moraal van de overheid.

Comments are closed.