Opiumproductie Afghanistan groter dan ooit

De productie van opium in Afghanistan zal dit jaar met bijna 50 procent stijgen in vergelijking met vorig jaar.
Dat hebben onderzoekers van het UN Office on Drugs and Crime (UNODC) woensdag gezegd. Daarmee stevent Afghanistan af op de grootste opiumproductie uit de geschiedenis.

De Verenigde Naties stellen dat de opiumteelt de belangrijkste motor voor economische groei is in Afghanistan, goed voor bijna 60 procent van het bruto binnenlands product.
Wel, 50% groei van 60% van het bruto binnenlands product is een overall groei van 30%. Dat is iets om jaloers op te zijn.

Dit is een van de eerste resultaten van de westerse “wederopbouw”. Als de Nederlandse troepen in het zuiden van Afghanistan, in Uruzgan, nu ook nog zorgen dat er in hun gebied meer rust komt, kan de productie van opium het volgend jaar nog veel groter zijn.

De Afghaanse papaver wordt veelal in het land zelf verwerkt tot opium die het land uit wordt gesmokkeld. In het buitenland wordt uit de opium heroïne gemaakt die naar Europa en de VS wordt gesmokkeld. Zo zorgt de rust in de papaverteelt ook nog voor de nodige deviezen.

Vervelend is dat de NATO wel een hypocriete houding moet aannemen. Van de westerse politici moeten zij eigenlijk tegen de opium strijden. Maar dat is strijdig met de economie en de wederopbouw. Als ze wat tegen die papaverteelt doen, krijgen ze de boeren tegen zich die weer gesteund worden door de krijgsheren met hun legers en ook door de gehergroepeerde Taliban.

Kortom, het is gewoon een wespennest. Daar kan alleen maar ellende uit voortkomen. De Nederlandse (en andere westerse) troepen moeten zo snel mogelijk worden teruggetrokken.

6 REACTIES

 1. Wat een geweldig nieuws!
  Hogere productiezal resulteren in lagere prijzen.
  Hierdoor komen onze consumenten minder snel in de financiele problemen, waardoor zij minder snel tot autoinbraken over zullen gaan.
  Door alzo de problemen bij de wortel aan te pakken, betekent de Navo meer voor de Amsterdamse binnenstad dan de lokale politie ooit gedaan heeft.
  En dan te bedenken dat er hier lieden zijn die supranationale organisaties als de Navo durven te bekritiseren! 😉

 2. War – Resultaat

  War on terror – meer "terrorisme"
  War on war on illiteracy – meer illiterates
  War on drugs – meer drugs

  beginnen jullie ook een patroon te zien ?

 3. Amerika zit niet voor niet in Afghanistan. Bush en de CIA zijn zelf de grootste opium smokkelaars. Werkt perfect: aan de ene kant bestrijd je hard drugs en aan de andere kant voer je het zelf in…

 4. Misschien is er een oplossing als de EU een subsidie van 25 miljard euro verstrekt om de papaveroogst om te bouwen naar kattebakkorrels. Van zo’n project krijgen ze in Brussen vast wel een strak latje. Helaas is de enige echte oplossing -anti drugs wetten afschaffen- voorlopig onbereikbaar.

 5. [3] Bush en CIA zijn zelf de grootste opium smokkelaars.

  Dus Bush = CIA of CIA=Bush

  Mag ik dat gestaaft zien.
  Wat is het voordeel voor Bush.
  Wat is het voordeel voor de CIA.

 6. En politici doen ons maar geloven dat de papaverteelt in Afghanistan afgeschaft gaat worden ten gunste van
  de teelt van granen.
  Kennen zij niet de prijsverhouding
  tussen opiom/heroine en granen op de
  wereldmarkt?

Comments are closed.