Deze week bleek uit gegevens van het Centraal (overheids) Bureau voor Statistiek (CBS) dat de bevolking in Nederland afneemt.

Nou ja, nu nog met geringe aantallen, maar vergeleken met de forse groei in het verleden is dat toch iets om bij stil te staan.

De bevolkingsgroei is een van de vele zaken waarmee de overheid zich tracht te bemoeien. Zij probeert bewust allerlei maatregelen te nemen waarmee ze denken de positieve of negatieve groei te kunnen beïnvloeden. Daarbij hebben ze natuurlijk geen benul van de “onbedoelde consequenties”.
Dit laatste geldt minstens even sterk voor allerlei andere maatregelen en wetten die de overheid over de burgers uitvaardigt.

Als de twee belangrijkste redenen voor de bevolkingsafname noemt het CBS de toenemende emigratie en de dalende geboortecijfers.
Deze beide factoren worden direct beïnvloed door de levensomstandigheden die vooral door de overheid worden veroorzaakt. We noemen slechts:
-De steeds grotere druk van de overheid. Steeds meer bemoeit de overheid zich met de burger. Een heel groot deel van zijn inkomen wordt geconfisqueerd.
-Steeds meer moet en steeds minder mag. Er is bijna niets te bedenken waarmee de overheid zich niet bemoeit. Direct of indirect. Wat je eet, drinkt, leert, studeert, werkt, verdient, ontspant, aantrekt, koopt, sport, bouwt, leest, belegt, verzekert. Je kunt bijn alles wel opnoemen.

Kortom, de individuele vrijheid wordt steeds meer beperkt door hen die de macht in handen hebben. Veel mensen worden dit zat en emigreren. Te meer omdat ze die beperkingen beginnen te voelen aan hun inkomen en mogelijkheden.
Om dezelfde reden willen veel mensen minder kinderen.

Daar komt nog overheen de onbetrouwbaarheid van de overheid. Regels, voorschriften en uitkeringen zijn zo onzeker als maar kan. Neem maar de recente veranderingen in de zorg, kinderbijslag en kinderopvang, de veranderingen in de woonmogelijkheid en de huren.

De oplossing voor een gezondere maatschappij kan alleen komen als de overheid zich radicaal uit een groot aantal bemoeienissen voor 100% terugtrekt, of als zij daartoe gedwongen wordt.
Ophouden met overheidsontwikkelingshulp, overheidssport en cultuur, overheidswoningbouw, en vooral overheidsonderwijs.

De noodzaak daarvoor is dat er veel meer mensen moeten komen die de voordelen van de vrijheid en verantwoordelijkheid begrijpen. Als dat aantal groot genoeg is, komen vanzelf de nodige alternatieven beschikbaar.
De weg die de Vrijspreker voor die betere maatschappij ziet, is het uitdragen van deze boodschap. Iedereen kan daarbij helpen en alternatieven aandragen

12 REACTIES

 1. Wat ik ook las, was dat Frankrijk en Duitsland erg in trek zijn. Als ze wegens overheidsbemoeienis vertrekken, dan zijn ze niet goed geïnformeerd, want zoveel beter lijken FR en D mij niet. Ik denk dat er ook wel een stuk "rust en ruimte" in zit en dat men graag profiteert van de prijsvoordelen.

  Zelf heb ik het sterk het gevoel dat mensen ook de Hollandse hufterigheid spuugzat zijn. Dan kom je weer snel bij "verantwoordelijkheid" uit.

  Wat het ook moge zijn, ik denk dat de boel flink op scherp zet, het zijn veelal jonge en goed opgeleiden die vertrekken. Big Problem met de vergrijzing als zwaard van Damocles boven het hoofd.

 2. Het is eigenlijk te gek voor woorden.
  Als je de zaken op een rijtje zet lijkt het wel een soort economische en maatschappelijke zelfmoord.
  Hoe neemt het aantal mensen in Nederland af?
  – Door sterfte
  – Door lage geboortecijfers
  – Door emigratie

  Het eerste punt is een gegeven…

  Lage geboortecijfers, lekker vaag. Ik (durf) wil niet suggereren dat intelligentie erfelijk is maar het zijn wel mensen die weinig kinderen nemen omdat ze het (opvoeden) goed willen doen en beseffen dat dat erg duur is of kan worden. Ze gaan zeg maar voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.
  Anderzijds zijn er legio ouders die zich vergapen aan kinderbijslag. Wat toch wel als korte termijn denken beschouwd mag worden.

  Emigratie, en dan bedoel ik echt weg naar bijv. Canada of Nieuw Zeeland. En niet België of Duitsland, zeg maar de Aldi om de hoek, iets voordeliger… Aan dit soort emigranten worden enorme eisen gesteld. Of je neemt een puist geld mee óf, en dit is het ergste, je hebt een goede (dus dure) opleiding gevolgd. En het zijn niet de sociologen, politicologen enz die in aanmerking komen, nee het zijn onze kostbare ingenieurs/techneuten die weggaan, wij mogen het doen met het academisch kaf.

  Hoe neemt het bevolkingsaantal toe?
  – Geboorte
  – Immigratie
  – Goede gezondheidszorg

  Geboorte
  Hiervoor heb ik al betoogd dat geboortecijfers niets zegt over de mate waarin de maatschappij vooruitgeholpen wordt.

  Immigratie
  Het is duidelijk dat in Nederland niet of nauwelijks eisen gesteld worden aan nieuwkomers, waardoor het landelijke gemiddelde opleidingsniveau niet bepaald positief beïnvloed wordt. Kuch…

  En gezondheidszorg is gewoon afhankelijk van de algemene welvaart, hoe rijker hoe beter. Tenzij natuurlijk alle medici ondertussen weggegaan zijn.

  Het komt er dus op neer dat we aan de ene kant (door jou en mijn belastinggeld betaalde) voor onze maatschappij belangrijke mensen wegjagen/treiteren en aan de andere kant mensen binnenhalen die over het algemeen netto geen positieve bijdrage leveren, om het maar weer eens zacht uit te drukken.

 3. En om zo’n artikel blijf ik hier hangen.
  Mee eens.
  De extreme bemoeizucht moet extreem worden teruggedraaid.
  En inderdaad, wat vandaag onschuldig is, valt overmorgen onder crimineel gedrag.
  En al verdient men zijn brood op eerlijke wijze, die overheid weet je te vinden alsof je een crimineel bent, vanwege de talloze belachelijke regels waaraan men zich dient te houden.

  Laten we ons eens verdiepen in die zaken die we tot stand brengen zonder het betuttel van die omhooggevallen ambtenaren.
  Dan valt op dat wij meer tot stand brengen dan die ambtenaren kunnen vermoeden.
  Die hollen er dan weer hijgend achteraan, om tenminste de eer voor zichzelf op te eisen, door met vele voorwaarden op de proppen te komen.

  En natuurlijk, het socialisme heeft de politiek volkomen verziekt en misbruikt.
  Zij heeft dit instrument volledig geconfisqueerd, en tot middel en doel verklaard.
  Maar geen reden om dit instrument dan maar volledig af te schaffen.
  Een ziek mens schaffen we ook niet af.

 4. ik woon in Thailand nu , het werd me te duur daar, en te vol ook, zakelijk kom ik regelmatig terug, Nederland is ook wel mooi, naar ik wil geen donateur meer zijn van die club

 5. London is al een stuk beter, vanuit Vrijspreker perspectief. Goed stuk: in het bijzonder voor beter opgeleide jongeren is Nederland (maar Frankrijk en Duitsland net zo goed) een doodlopende steeg van middelmatigheid.
  Toch kom ik er graag voor een weekendje. Erg ontspannen land waar iedereen de hele tijd op het terras lijkt te zitten (Amsterdam).

 6. Nederlanders (Fransen, Duitsers en Belgen ook?) zijn bemoeizieke kuddedieren. Ik maak regelmatig mee dat als je in een leeg cafe, restaurant of trein/bus gaat zitten de volgende bezoekers dan kiezen om pal naast mij te komen zitten om vervolgens te gaan zeuren of je niet een beetje kan opschuiven voor ze… Mijn spottende reactie leest ze dan wel flink de les. Aan mijn ‘betrouwbare’ uiterlijk zal het niet liggen dat de kudde mij opzoekt.

  Ik raad jongeren aan om zo snel mogelijk hun geluk te zoeken in het buitenland. Zo lang de socialistisch geinspireerde kneuzenimport doorgaat kunnen veel van de problemen hier niet worden opgelost. Want de ingenieurs, artsen en onderzoekers die eigenlijk nodig zijn in NL stemmen meestal niet op SP, Groenlinks of Pvda. De laatste politieke stuiptrekking is geloof ik de ‘creatieve sector’ die het land moet redden, maar zo ver ik kan nagaan is die nog lang niet hersteld van de economische crisis en beginnen buitenlandse ‘creatieve’ expats het voor gezien te houden hier.

 7. Goed artikel, boeiende reacties.

  Nederland is van grote afstand gezien een claustrofobisch landje met een paar pittoreske steden. Een rondvaartje of rondritje en weer wegwezen dus! De politiek is er enorm met zichzelf en ‘de onderkant’ bezig, en die ‘onderkant’ heeft een dagtaak aan klagen (daar hebben ze immers ‘recht’ op), de rechtsstaat sjokt op weke knietjes, de bureaucratie is verstikkend, de ambtocratie heerst en de overheid graait in de weinige nog door hard werken gevulde portemonneetjes of het een lieve lust is, en de media… tsja, die media… Beetje links, maar dat zijn ze zo’n beetje allemaal daar in dat kleine Nederlandje: Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

  Over ambtocratie een goed artikel op HoeiBoei:
  http://hoeiboei.web-log.nl/

 8. Wat kunnen Nederlanders toch zeiken!!

  Ik vind het grootste deel van dit artikel gewoon populistisch gezeur! Dit artikel zegt meer over de Nederlandse altijd wat te zeiken mentaliteit dan de zogenaamde hufterigheid.
  Ja tuurlijk is er een hoop regelgeving (dat moet wel in een landje zo klein als NL waar meer dan 16 miljoen mensen wonen!), en ja er zijn teveel mensen in dit land die aan werkverschaffing doen en van hun dagtaak maken het verzinnen van nog bullshitterige regeltjes of andere onzin om hun dag enige invulling te geven. Denk persoonlijk niet dat die mensen erg blij zijn met hun werk (dat zie je dan terug in de agressie in het verkeer haha, beetje jammer die frusties op de weg)

  Je moet je als nederlander gewoon een weg weten te vinden in de regelgeving en onzin (en de lol er soms maar van in te zien en je er gewoon eens bij neerleggen) en soms een beetje om te regeltjes heen spelen, even afwachten en kijken hoe je onder dingen uit kunt komen. (of is dat nu mijn studenten point-of-view?) Vaak worden dingen die echt niet kloppen in dit rechtvaardige landje uiteindelijk toch wel weer verbeterd/veranderd. 😉 Je moet leren niet overal een probleem van te maken. Go with the flow, geniet eens een beetje van je vrijheid en wat je allemaal wel voor leuke dingen kan doen in dit land, en vooral: wat allemaal wel mag in dit land (Amsterdam drukt dit wel heel duidelijk uit ;))

  Ik heb zelf een half jaar in frankrijk gestudeerd en geloof me, daar is het nog veel erger met de bureaucratie en een heeeeeeleboel dingen die hier in ons lieve/fijne, gedisciplineerde nederland allemaal netjes, sociaal en schoon geregeld zijn. (voorbeelden: bureaucratie, immigratie/illegalenprobleem, werkloosheid, vervuiling, scholing, ongelijkheid en ga zo maar door) (daarbij nog achterwege latende de franse nonchalantie, arrogantie, chauvinisme, etc….NL is een stuk gastvrijer bijvoorbeeld en men spreekt een stuk beter engels ;))

  Aan alle mensen die altijd wat te zeiken hebben zou ik het voorstel doen om een willekeurig land op de wereldkaart te prikken en daar eens een half jaar of langer te gaan wonen.
  Zullen jullie erachter komen wat een fijn land Nederland is om in te wonen!

  Ik loop in mijn mening niet “de rest” achterna want ik heb dit zelf meegemaakt! Ik was Nederland ook vrij zat toen ik vertrok voor mijn studie en was blij eindelijk weg te mogen uit dit kneuterige landje. Maar mijn mening over NL is wel veranderd in de tijd dat ik er niet zat. Je gaat je opeens beseffen dat voor Nederlandse begrippen hele normale rechten/faciliteiten/omgangsvormen/vrijheid etc in andere landen helemaal niet zo normaal zijn. Je gaat een heleboel dingen aan Nederland waarderen!

  Ik dank de Nederlandse overheid voor de mogelijkheid in het buitenland te hebben mogen/kunnen studeren! Ãœberhaupt de mogelijkheid tot studeren is in vele landen bij lange na niet zo vanzelf sprekend als in Nederland! Amerikaanse en Mexicaanse universiteiten zijn vaak uitsluitend toegankelijk voor de (super) rijken…heb dit zelf mogen ervaren op de internationale school waar ik zat.
  Ik sluit mij dus aan bij een vorige reactie: Ga lekker emigreren, veel succes en we zien je over een paar jaar wel weer!

 9. [11] Zoals op elk gebied, zijn ook hier meer "soorten" mensen. Ieder individu is anders!
  De ene soort vindt alles goed, waait met de wind mee, probeert er het beste van te genieten en vindt anderen maar zeikers.

  Een andere soort mensen, met veel selfrespect, eist het recht op zijn eigen leven. Ieder die inbreuk maakt op zijn recht op zijn eigen leven is een misdadiger. En hij vindt de mensen die zich dit alles laten gevallen maar slappe lullen!

  De libertariers vallen onder personen die de soevereiniteit van ieder individu voorop stellen.
  Als iemand in een collectivistische gemeenschap wil leven, moet hij het recht daartoe hebben, ZOLANG HIJ DAT MAAR NIET VAN ANDEREN OOK EIST.

  In jet buitenland studeren is prachtig, zolang het maar niet gebeurt met het gestolen geld van anderen.

Comments are closed.