De regering en Kamer zijn op reces. Dat is altijd fijn, want dat is een periode waarin ze meestal minder kwaad kunnen aanrichten.

Maar dit jaar zijn er snel na de vakanties nieuwe verkiezingen. Al op 22 november. Nu is voor die lieden het grootste probleem wat er dan met hen gaat gebeuren.

Hebben ze zich al ingedekt voor een “zekere” plek op de kieslijst van hun partij? Hebben ze al een ander alternatief geregeld? Hebben ze al beloftes uit de buitenwereld?
Het is weliswaar een beetje spannende tijd, maar echt zorgen hoeven ze zich niet te maken door de uitstekende wachtgeldregeling die ze al voor zichzelf gemaakt hebben.

Een groot aantal politici heeft zijn (of haar) zaakje nu al voor elkaar. Die hebben al een aanbieding (aanstelling?) op zak en kunnen dus nu al zeggen dat ze niet terug hoeven te komen.
Maar de meeste jongens en meisjes willen wel graag weer op het pluche blijven zitten. Voor de VVD wordt dat een beetje moeilijk omdat ze al min of meer beloofd hebben dat er 1/3 nieuwe mensen zullen komen. Dat probleem is weer te verminderen door die nieuwe lieden op een “onverkiesbare plaats” te zetten.

Een aantal politici is al zeker van een goede plaats op de lijst. Dat zijn de lijsttrekkers en hun naaste vriendjes. Zo is ook Rita Verdonk al de tweede plaats op de VVD lijst beloofd. Misschien ook om te trachten te voorkomen dat ze anders voor zichzelf zou gaan beginnen. (Overigens hoor je de laatste tijd weinig van Rita. Je hoort meer negatieve dingen over haar!).
Ook de bewindslieden die nu aankondigen dat ze wel terug in de Kamer willen, hebben beslist al geregeld dat ze een goede plaats op de lijst hebben. (zoals bvb. Johan Remkes, Henk Kamp en Atzo Nicolaï).

Bij de VVD heeft Mark Rutte, lijsttrekker een grote vinger in de pap. De NRC zegt dat “Het probleem van Mark is dat hij bij zo veel mensen in het krijt staat, die rekenen nu allemaal op een beloning.” Ja, daar gaat het in de politiek om.
Zo ook in de NRC: “. De oud-vicefractievoorzitter Bibi de Vries steunde Rutte openlijk tijdens zijn campagne voor het lijsttrekkerschap, maar is niet geliefd bij de meeste leden. Daar komt bij dat ze een boek aan het schrijven is met daarin haar ervaring van de afgelopen jaren. Dat boek, dat 16 oktober uitkomt, wordt door menig liberaal Kamerlid met angst tegemoet gezien.” Dat kan dan nog leuk worden!

In ieder geval zal op 30 augustus de lijst worden gepubliceerd. We zijn erg benieuwd naar de ritseluitslag.
Ook al ga ik niet stemmen!

3 REACTIES

  1. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Clémence Ross (CDA) heeft zojuist ook al gemeld de politiek absoluut te zullen verlaten. "Het wordt weer eens tijd voor iets anders"!

  2. Hoogervorst komt ook al op de koffie bij Ross, lees ik zojuist op de teletekst.

Comments are closed.