Zowel Borzou Daragahi van de Los Angeles Times als Carroll Andrews in Tech Central Station beschrijven de mogelijkheden tot opdeling van Irak. Op zich zou dit een oplossing kunnen zijn voor de huidige problematiek in Irak.

Zoals iedereen waarschijnlijk al weet, bestaat het Midden Oosten uit diverse conflicten die naast elkaar of soms door elkaar heen worden gevoerd. Het Israëlisch-Arabisch conflict vormt daarbij maar een onderdeel. Keer op keer worden we opgeschrikt door nog weer een aanslag in Irak met vele doden tot gevolg. Er is op dit moment een wederzijdse jihad bezig tussen Soenietische en Shiïtische Arabieren, met daar tussendoor de Koerdische kwestie. De strijd speelt zich voornamelijk af in Baghdad en omstreken. Er wordt dus door de Shiïten voorgesteld om het land te verdelen in drie zones en om eventueel een mogelijke afscheiding te bewerkstelligen van de diverse regio’s.

De Koerden hebben zich in feit al de facto afgescheiden, het grootste probleem was alsnog Turkije, maar toenemende signalen duiden erop dat Turkije niets zal ondernemen om de stichting van een Iraaks Koerdistan te voorkomen. Iraaks Koerdistan is een relatief vreedzaam en welvarend deel en krijgt haar inkomsten deels door de export van olie, maar haar economische groei is enorm. Dit vanwege de grote vrije markt die vandaag de dag heerst in Koerdistan tezamen met de relatieve vreedzaamheid. Bovendien zijn de Koerden geen Arabieren en willen ook geen deel uitmaken van een Arabisch land.

Natuurlijk is dit allemaal toe te juichen een voorbeeld voor de rest van het Midden-Oosten. Veel ethnische en religieuze groeperingen beheersen dit werelddeel en zouden via een opsplitsing veel beter tot haar recht komen. De tijd zal het leren.

www.latimes.com/news/nation…
www.techcentralstation.com/…
www.theotheriraq.com/
www.culturalorientation.net…

35 REACTIES

 1. wow wat een reacties 🙂 was effe weg vandaag. ga nu pitten maar morgen ga ik eens alles rustig doornemen.

 2. [30]
  Nu, daar lezen we werkelijk een rationeel rammelend stuk.
  Kop noch staart valt waar te nemen, noch enige visie.
  Slechts wat verwarde vraagstellingen.
  Ik zou er geen opmerking over hebben gemaakt, ware het niet dat Rinze himself steeds de rationaliteit hoog in het vaandel zegt te hebben.
  Deze Rinze heeft tot heden nog geen enkel excuus naar voor gebracht voor zijn eerdere, naar bleek, onterechte aantijgingen.
  Noch heeft hij die aantijgingen duidelijk hard kunnen maken, noch heeft hij gereageerd op de weerlegging ervan.

 3. …..omdat ik in staat ben om aan te geven dat ik het niet begrijp, moet ik mijn excusses aanbieden?

  ….aan wie? Aan jouw, Beek?..

  Je bent gefrustreerd,…. …dat moet je loslaten jonge… want een excuus krijg je niet,..

  Ik zou namelijk niet weten waarvoor,…

  …..geef maar een reden waar je een excuus voor wil hebben? Of zit het je nog steeds dwars dat je reli-argumenten bij mij niet overtuigend overkomen?

 4. [33]
  Sla maar wild om je heen als er feitelijke argumenten op tafel komen.
  Reli-argumenten werden daarbij niet gebruikt.

 5. Een heel goed en informatief stuk. Ben het er volledig mee eens !

Comments are closed.