Wij gaan als gezin al zo’n 15 jaar regelmatig naar Tsjechië op vakantie, prachtig land en nog steeds dik betaalbaar, thuisblijven is eigenlijk duurder. Daar krijg je nog steeds een halve liter van het beste bier voor 50 cent en een volledige warme maaltijd voor €4.

Ik ging in de jaren 80 nog wel eens naar de DDR en Polen, voor de spanning en ik heb heel wat angstige momenten gehad bij de Duits-Duitse grensovergang Helmstedt omdat je feitelijk Hitler-Duitsland inging daar met afblaffende VOPO’s en zo. Toen het IJzeren Gordijn in 1990 was gevallen heb ik vrouw + 5 kinderen in de Renault Espace geladen en zijn we op de bonnefooi naar Tsjecho-Slowakije getrokken. Daar zijn we per ongeluk op een hotel gestoten waar we sinds die tijd regelmatig zijn teruggekeerd. Overigens zijn de Slowaken al snel voor hun eige begonnen zodat we voortaan op vakantie naar Tsjechië gingen.

Dat gebouw heeft in zijn 150-jarig bestaan eerst in het Habsburgse Keizerrijk gestaan, daarna in Tsjecho-Slowakije, toen in Duitsland, daarna weer Tsjecho-Slowakije, Tsjechië en nu in de Europese Sovjet Unie. Ze zijn net na 50 jaar diepe ellende van de ene SU verlost en kunnen kennelijk niet wachten om zich vrijwillig aan de volgende te onderwerpen.

Het hotel was van origine een jachtslot van een industrieel uit Praag, ene meneer Klein en gebouwd ergens rond 1850 en na de oorlog door de communisten onteigend. Het werd eigendom van Dukla, een (staats)mijnbouwmaatschappij die het gebruikte als vakantieverblijf voor het eigen personeel . Onder het communisme was het namelijk gebruikelijk dat de staatsbaas de vakantie verzorgde (fijn met je collega’s op vakantie, kun je weer over het werk praten), misschien ook om het personeel zelfs daar in de gaten te kunnen houden.

Begin 90 was het nog steeds een personeelsverblijf maar mocht het hotel enige kamers aan toeristen verhuren en dat waren wij en het was wel grappig om tussen de mijnwerkers, kantoormensen en schoonmaaksters van Dukla te zitten, altijd wel gezellig en communiceren met handen en voeten want ze hadden alleen Russisch en soms Duits geleerd als vreemde taal. De Dukla-mensen zaten volpension met een eenvoudig vast menu en de slechtere kamers terwijl wij luxer zaten en van de menukaart konden bestellen. Het kostte toen iets van 15 gulden per persoon per dag, inclusief flink ontbijt en een warme maaltijd was toen iets van 3 gulden, bier 30 cent per halve liter. Intussen is dat systeem verlaten en is het hotel volledig commercieel geworden.

Het dorpje heet Sobotin en ligt in het voormalige Sudetenland waar na de oorlog de oorspronkelijke bevolking van etnische Edel-Germanen is onteigend, vermoord of het land uitgezet.

Kan gebeuren als je een oorlog begint en die verliest.

De “grote” stad op 10 km heet Sumperk (was Schönberg) en is erg gezellig, soms een beetje terug in de tijd zelfs, naar de jaren 50. Het is daar 30 km van Polen voor degenen die een dagje naar een ander land willen en is verder van alles in de buurt te vinden om de dagen te vullen, als men een bezadigde vakantie wil dan, voor pretparkvermaak moet je daar niet zijn.

Wij komen er al zo’n 16 jaar en iedere keer ontdekken we weer iets nieuws.

Ik heb daar overigens meteen mijn voorbanden vervangen (voor Kleber banden) en dat scheelde mij €45 met hier terwijl de benzine daar iets van 95 cent kost en de peperspray legaal is en rond de €1,20 kost zodat mijn dochters daar een voorraadje van hebben ingeslagen.

De prijzen zijn intussen wel wat hoger dan vroeger, ze zijn feitelijk vereurood, het verblijf kost nu ongeveer €10 per persoon per nacht, inclusief een zeer lux ontbijt met veel eieren en vleeswaar van het vermoorde varken. De kamers met eigen douche en toilet zijn eenvoudig, zie verder www.sobotin.com/New_NL/inde… maar ik wil wel opmerken dat de plaatjes daar mooier zijn dan de werkelijkheid. De eigenaar is nog steeds Dukla en die verhuurt het aan een exploitant. Dukla wil eigenlijk van het gebouw af en weigert om meer dan het minimale onderhoud te plegen en dat is af en toe wel te merken maar nogmaals, het is allemaal keurig en schoon en erg plezierig. Intussen zijn de op de website aangekondigde boten, het restaurant, de sauna, het fitnesscentrum en de wijnbar al heel lang geleden verdwenen zodat het nu voornamelijk bij logies + ontbijt blijft. Overigens zijn de meeste van die diensten wel in de directe omgeving te verkrijgen.

Vanuit Utrecht is het 10 uur rijden via Duitsland en een stuk zuidelijk Polen over uitstekende snelwegen die de EU aan Polen heeft geschonken zodat je eigenlijk over je eigen snelweg rijdt. Je ziet op regelmatige afstand langs deze snelweg grote borden met de blauwe EU-swastika en de vermelding dat de EU zo goed was geweest om deze wegen te betalen, dat moet de plaatselijke bevolking dankbaar stemmen richting Brussel. Overigens heeft de EU ook voor de snelwegen in Tsjechië betaald maar daar moet je ook nog eens een vignet kopen zodat je daar extra moet betalen om over je eigen snelweg te rijden. Ook heeft de Tsjechische overheid verplicht gesteld dat men altijd met lichten aan moet rijden zodat het benzineverbruik met enige procenten wordt opgeschroefd en de Tsjechische staat daardoor extra belastingen, accijnzen en boetes kan incasseren.

Tsjechië heeft een landklimaat zodat het er altijd 30 graden is: ’s zomers boven nul, ’s winters onder nul. Af en toe zit er een dagje regen in maar over het algemeen is het kortebroekenweer.

Het is ook een wintersportgebied met skipistes in de omgeving en voor degenen die graag toevallig langslopende onschuldige viervoeters neerknallen zijn er uitgebreide jachtmogelijkheden.

Ik zou zeggen: doe uw voordeel !

PS: het was wel weer schrikken terug in Duitsland, ik heb daar bij een tankstation een broodje worst gekocht en een kopje koffie en dat was meteen 9 EURO, daar kreeg je in Tjechie 3 volledige maaltijden voor.

17 REACTIES

 1. Tja Wladi, ik ben een paar jaar geleden ook enkele weken in dit prachtige land op vacantie geweest met de auto. Het eerste wat mij op viel was dat direct na het passeren van de zuidelijke grens, mijn complete familie over een afstand van zo’n 3km – de ‘snelweg!’- werd toegewoven door zo’n 200 schaars geklede vrouwelijke private ondernemers, gevestigd aan de sprookjesachtige bosrand. (HA, HA, HA!) Het betoverende huisje dat wij van een ondernemend gezinnetje huurden bleek van onder tot boven behangen te zijn met ‘naakten’ van kinderen, waarvan ik het vermoeden heb dat gezien de leeftijd van geportretteerden, ze in Nederland tot tenminste 435 jaar celstraf zouden hebben opgeleverd. Ook heb ik in een toverachtig kasteel de allergrootste ‘rokersruimte’ ter wereld mogen aanschouwen. Een heuse ‘koningsruimte’ voor koninklijke bezigheden gebouwd , naar schatting ter grootte van een gemiddeld 3 verdiepingen tellend flatgebouw! (HA, HA, HA, HA!!!!!!!)

 2. Op de laatste dag wilde ik van mijn munt en kleingeld af, dus nam ik wat vaker dan gebruikelijk plaats op een sprookjesachtig terrasje. En maar fooien geven, en de bediening maar knippen en glunderen. Op het laatst -ik kwam er gewoon niet doorheen en ik heb het ECHT niet over geweldige bedragen!,- heb ik mijn beurs letterlijk omgekieperd in de handen, toebehorend aan een betoverende glimlach! Kijk, da’s nu Libertarisme ten voeten uit! (HA, HA, HA!) mooi land, wel apart!

 3. [4]
  B,C,D,E voor nop, 1984. Rijschool Blerick (Venlo) op een Daf YA 126, met dank aan Bea.

 4. En terwijl pa Van Kiel tevreden aan zijn halve liter nipte en bij zichzelf dacht : "dit heb ik weer es goed geregeld", tongdraaide Samuël in de plaatselijke disco een langbenige, rondborstige Boheemse schone…skin to skin, touch by touch…

  Goe bezig die Kielen !

  Groetz,

  Cincinnatus

 5. [6] niet echt, Samuel is thuis gebleven om wat geld te verdienen in de costuummakerij, als behoeftig student zijnde en gediplomeerd kleermaker (echt waar)

 6. Tip voor de auteur:

  Er zijn mensen die met een zak aardappelen en een paar potten pindakaas op reis gaan. Dan wordt je vakantie al gauw een euro goedkoper per dag. Kan je weer 2 bier extra drinken, moet je maar denken.

 7. [9] jammer dat de essentie van mijn verhaal je ontgaat. Het gaat mij hier niet om centenknijperij, ik wil de lezers hier wijzen op de mogelijkheid om een hele prettige vakantie in een prachtige omgeving te kunnen vieren die ook nog eens prettig betaalbaar is op een natuurlijke manier. De prijzen daar zijn niet afgeknepen maar gewoon wat den Tsjech betaalt en waar men daar heel tevreden mee is en dat zal wel te maken hebben met een (voorlopig) wat minder hebberige staat daar.

 8. [10] Ik had heus wel door dat je reclame maakt voor het verblijf aldaar, dat is duidelijk!

 9. [11] reclame zou ik het niet willen noemen, meer de mensen op deze mogelijkheid wijzen. Ik heb hier overigens geen nader belang bij.

 10. [11] [12] Egor,

  Jouw flauwekul van met een pot pindakaas en een zak aardappelen op vakantie , daar kunnen we niks mee

  Wladimir’s verhaal daareentegen vind ik heel interessant en denk er serieus aan es te gaan logeren in het door hem aanbevolen hotel.In november dacht ik so wie so een paar dagen naar cz te gaan (en dan te logeren in hotel continental te Plzen ( http://www.hotelcontinental… )als de prijs daar nog redelijk is en anders een pensionnetje daar te zoeken maar ik denk er serieus aan es door te rijden naar Sumperk.

  Goed artikel van Wladi! Heel interessant !

  Groetz,

  Cincinnatus

  Groetz,

  Cincinnatus.

 11. Tsjechie is gewoon een leuk land.
  Inderdaad een beetje jaren vijftig, maar zonder de benepenheid.
  Niet duur, en errug lekker bier: ermee ontbijten (granen) levert sympathieke reacties op.
  Ik was al benieuwd of Wladimir er weer mee zou komen.

 12. [13] wij zijn dit jaar ook via Pilsen gegeaan en hebben daar 1 keer overnacht, erg mooie stad maar daar zijn de hotelprijzen meteen 3 tot 5 keer hoger dan in Sobotin, vanwege de nabij Duitse grens denk ik. Vroeger stonden tussen die Duitse grens en Pilsen rijen van de door Jetze genoemde schaars geklede dames langs de weg klaar om passerende Duisters voor weinig aan hun gerief te helpen.

  [14] bier op de nuchtere maag is weleens lekker maar men is dan wel voor de rest van de dag onbruikbaar, ik wel.

  Wat ze daar ook doen is een bak met rauwe knoflookteentjes in een keer nuttigen bij het ontbijt en dat geeft nogal overlast.

 13. [15]
  Wladimir,

  "Vroeger stonden tussen die Duitse grens en Pilsen rijen van de door Jetze genoemde…"
  Eh… het was Sander die dat schreef. 🙂

Comments are closed.