Het regent vaak in Nederland, maar er is ook geen land waar het zo veel regelt als hier. De burger van het kastje naar de muur sturen is bijna tot kunstvorm verheven en het overstromende aantal overbodige regeltjes is enorm. Nederlandse ambtenaren lijden collectief aan het ‘paarse krokodilsyndroom’. Het Verbond van Verzekeraars wil dat een nieuw kabinet die regeldruk nu eens gaat verminderen en heeft daarvoor de brochure ‘Zorgen voor zekerheid’ uitgegeven.
bericht uit INFinance

Het Verbond doet de aanbeveling om één minister de verantwoordelijkheid te geven voor de bestrijding van overbodige wetten en regels. Verder vindt het Verbond onder meer dat de economie ruimte moet krijgen door de wetgeving meer te baseren op principes dan op regels, dat de fraudebestrijding een impuls kan krijgen door de publiek-private samenwerking te intensiveren en dat men moet stoppen met het morrelen aan de hoogte van het pensioen via fiscale dwang.
De regels, die bovendien vaak veranderen, maken burgers onzeker. Bovendien moet die burger vaak de kosten dragen voor alle administratieve rompslomp die de ‘paarse krokodil’ veroorzaakt. De prettig leesbare brochure is te bestellen bij het Verbond van Verzekeraars of te downloaden op www.verzekeraars.nl
www.verzekeraars.nl/Downloa…

3 REACTIES

 1. Ik denk dat Pechtold nog D66 kan redden, als hij de hele verkiezingsstrijd blijft roepen (en het dan fatsoenshalve later ook nog moet doen) "80% van de regels moet verdwijnen". Ach, wie weet, misschien staat er iemand op……En dan 2 en dan 3 en dan nog meer…..
  Anne

 2. Dit lijkt misschien goed maar kan erg gevaarlijk uitpakken.
  Want als "de geest van de wet" belangrijker wordt dan de letter, is voortdurend interpretatie mogelijk en nou mag je 2 keer raden in wiens voordeel een corrupt instituut als de overheid als het erop aankomt zal gaan "interpreteren".

  Als de letter van de wet geldt, kan je altijd met wat speurwerk (ook al is dat nodeloos tijdrovend) op zoek naar de mazen. Maar als de geest doorslaggevend is, pakken ze je toch wel.

  Ik vind dus dat we minder en beter doordachte regels zouden moeten hebben en die ook consistent op mekaar aansluiten, maar verder wil ik dat er geen ruimte is voor interpretatie doch dat de (aangepaste) wet wel degelijk volgens de letter wordt toegepast.

 3. ’t is wel mooi: Het Verbond van Verzekeraars, de grootste regelneukers buiten de overheid strijden tegen de paarse krokodil. Wel eens geprobeerd de spelregels van je polis te lezen?

  Postbus 51: een betere wereld begint bij jezelf.

Comments are closed.