Vandaag is officieel de wederopbouw van Afghanistan begonnen doordat commandant Theo Vleugels van 1400 Nederlandse militairen het bevel over deze troepen overnam.

Door overheid en militairen wordt luid verkondigd dat dit de belangrijkste en de gevaarlijkste missie is die ooit door Nederlandse militairen is uitgevoerd.
Voordat met die wederopbouw begonnen is, zijn er al minstens 2 Nederlandse militairen gesneuveld en werden er dagelijks talibanstrijders afgeschoten.

“De overdracht gebeurde na vijf dagen van hevige gevechten waarbij vijftig taliban-strijders en acht burgers omkwamen.” En Mullah Dadullah, Taliban-leider, maakte bekend: ‘Honderden zelfmoordstrijders met explosieven staan klaar voor de NAVO-troepen. We gaan door met ons offensief tot alle buitenlandse troepen uit ons land zijn verjaagd.’
Dit jaar sneuvelden zeventig buitenlandse militairen in Afghanistan.

Niet duidelijk is dat er los van deze NATOmissie, Amerikanen in hetzelfde gebied jagen op terroristen. Andere terroristen?
En dat er opmerkingen komen uit de hoek van de ontwikkelingswerkers dat de militairen beslist géén ontwikkelingswerk mogen doen. Als dit langs elkaar werken maar goed gaat.

Wat echter het meeste opvalt, is dat door de overheid, de betrokken militaire leiders en de politici telkens weer verklaard wordt dat er geen weg terug is. De missie mag ten koste van alles niet mislukken. Dat zou grote schade (schande?) zijn voor “Nederland” (voor wie precies?) en voor de NATO.

Maar Jaap de Hoop Scheffer, de Secretaris Generaal van de NATO, zegt al dat “de NATO niet alles zelf kan doen, en dat landen die eerder hulp beloofd hebben, dat nog steeds niet gedaan hebben”.
Dick Berlijn, de allerhoogste Nederlandse baas zegt dat de troepen alleen terugkomen “als zij hun missie niet kunnen uitvoeren”.

Uit bovenstaande en andere berichten krijg je echter al lang heel sterk de indruk dat het “wederopbouwen” beslist niet optimaal uitvoerbaar is.
Waartoe gaat zich dit ontwikkelen?

4 REACTIES

 1. Het is werkelijk onbegrijpelijk dat er Nederlandse militairen naar dit van god verlaten gebied gaan alleen ter ‘wederopbouw’. Wederopbouw, van wat? Het land is nog steeds een middeleeuwse puinhoop met al die krijgsheren en voortdurende Taliban- en Al-Qaida-aanvallen. Het is een oorlogsgebied en noem het dan ook zo. Wellicht goed om op verzoek een paar militaire adviseurs te sturen, maar toch, toch geen complete Nederlandse eenheid. Het kost ons miljoenen en de kans van slagen is minimaal, omdat er geen militaire doelstelling is. Terughalen dus.

 2. 1400 man gaan ‘ons’ 500 miljoen kosten.
  das dan dus begroot! op ¤ 350.000 de man.
  En dan discussieerden we hier een tijdje terug of er er wel voldoende sex voor onze mannen daar geregeld was.
  Over veilige sex gesproken, voor die prijs.
  Volgens mij worden wij genaaid.

 3. Hier zijn de laatste woorden nog niet over gezegd en de laatste discussies nog niet over gevoerd, want dit wordt net zo’n fiasco als Srebrenica.
  Je kunt niet anders dan concluderen dat de politiek willens en wetens een aantal soldaten (dat zijn ook mensen hoor!)opoffert aan een heilloze missie die enkel en alleen dient om het "Nederlandse imago", wat dat ook zijn mag, op te poetsen. In één woord misdadig!

Comments are closed.