Dit is de grote krantenkop vandaag bij BN/deStem.


Gerrit Zalm heeft laten weten dat hij in ieder geval niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer wil. Zo mogelijk wil hij nog wel minister worden maar niet in de Tweede Kamer.

Bedoelt de krant dat als Gerrit weg gaat, dat hij dan het overschot meeneemt? Ik neem aan van niet.
Ze zullen wel bedoelen dat er na zijn laatste escapades als minister van financiën een “overschot” zal zijn.

Maar wat is dat?

Wat is een overschot?
Heeft de overheid, het Rijk dan geld over? Is dan de hele staatsschuld omgezet in een staatsbezit?
Was dat maar waar! Neen, de gehele retoriek betekent alleen maar dat de “geplande” uitgaven “het volgend jaar” kleiner zijn dan de geplande inkomsten. Een garantie is dat nog helemaal niet.
Het zou wel aardig zijn eens uit te zoeken hoe groot de staatsschuld was bij het aantreden van Zalm in 1994 en hoe groot deze nu is!

In hoeverre is dat show?
Voor Zalm zelf is die show belangrijk omdat het zijn image versterkt als een goede minister van financiën. Behalve zelfbevrediging is dat ook nuttig voor een volgende baan bij een bank of iets dergelijks.
Maar ook de politieke partijen van de zittende regering hebben die show nodig voor de aanstaande verkiezingen. Zij kunnen daardoor bij veel mensen de indruk wekken dat ze het toch zo goed gedaan hebben! En dat men dus maar op hen moet stemmen!

Verder zijn er natuurlijk allerlei boekhoudkundige trucjes waardoor je de cijfers kunt rangschikken en die de burgers toch niet doorzien. Zo is er het doorschuiven van 1,2 miljard euro belastinggeld voor lastenverlichting die worden doorgeschoven naar het volgend jaar en het extra laten uitkeren aan het Rijk van 250 miljoen, en het volgend jaar 600 miljoen euro, door de Bank van Nederlandse Gemeenten.
Deskundigen zullen nog wel meer trucjes weten.

Uiteraard vinden we een gesloten begroting een normale eis.
Het er over opscheppen vinden we overdreven.

7 REACTIES

 1. Het gerucht is dat Wellink minister van Financiën wordt en Zalm directeur van De Nederlandsche bank.

  Verder helemaal eens: als je geld over houdt, heb je over het algemeen slecht begroot. Er is teveel belasting geïnd.

  Dit tenzij het overschot door onvoorziene omstandigheden tot stand is gekomen, of door factoren die niet in de hand te houden zijn. In beide gevallen is het niet de verdienste van de minister, maar een speling van het lot.

 2. Goed artikel, Hub.

  Helemaal met je eens behalve:

  "Is dan de hele staatsschuld omgezet in een staatsbezit?
  Was dat maar waar!"

  Neen, ik wil niet dat de staat iets bezit en er macht over heeft. De staat bezat ooit KPN en verstoorde de markt. Ze bezit ook de NS (enough said) en nagenoeg alle ziekenhuizen (behoeft ook geen toelichting, lijkt me).

  Ik wil dus wel een schuldenvrije overheid, maar eveneens een bezitloze.

  En overigens kan je met het 2e doel het 1e (deels) bereiken: begin maar scholen, universiteiten, onderzoekscentra, ziekenhuizen, spoorlijnen, havens, luchthavens, staatsbanken alsook grote stukken land en gebouwen (waarin ministeries gehuisvest zijn of stadhuizen) etc. te verkopen.

 3. Hub, van 1995 tot 2006 steeg de staatsschuld met 54 miljard. Nu denk je dat is niet veel over die jaren, maar tot 2001 steeg de staatsschuld maar met 5 miljard (toen had Zalm het ook niet moeilijk). In de laatste 5 jaar (2001-2006) steeg de staatsschuld met 49.1 miljard! (dat zijn 5 betuwelijnen bij elkaar!) bron: http://www.dutchstate.nl/up

 4. [3] Dank je wel Kurt. Bijzonder interessant.
  In de eerste 5 jaar dus gemiddelde stijging met 1Mrd per jaar, en in de laatste 5 jaar met 10 Mrd per jaar.

  Stel je voor dat die trend zich voortzet!

 5. [2] "Neen, ik wil niet dat de staat iets bezit en er macht over heeft."

  Wij zijn het helemaal eens. ALS Gerrit inderdaad de schuld in bezit zou hebben omgezet, zou inderdaad de volgende stap zijn om dat bezit aan de burgers/belastingbetalers terug te geven.

  En dat geldt eveneens voor alle "bezittingen" die de staat nu heeft.

 6. [3] [5]
  Kurt, Hub
  ONGELOOFLIJK ! Uit het staatje blijkt, dat de gemiddelde JAARLIJKSE stijging van de staatsschuld het gemiddelde inflatiepercentage (ca. 2%) OVERSTIJGT met minstens 200% !

Comments are closed.